Armele detectivului

0

       Investigatorul particular este acea persoana indrituita de lege sa apere interesele clientilor, cu maxim profesionalism. Detectivul nu este un personaj fictiv cu “Beretta” la cingatoare. Armele lui trebuie sa fie inteligenta vie, probitatea morala, discretia totala si legalitatea, toate puse in slujba celor care doresc sa-si apere bunurile sau unitatea familiei. Detectivul particular trebuie sa intervina competent in rezolvarea situatiilor de criza, mai putin acolo unde guverneaza legea penala.
Traditie romaneasca
Cu 20 de ani in urma, detectivul particular era identificat cu eroul de poveste, usor prafuit, prezent in cotloanele metropolelor, pe urmele raufacatorilor nedovediti. Columbo, Sherlock Holmes, miss Marple sau Poirot ne-au aprins imaginatia cu flerul lor extraordinar, fiind personajele pozitive prin excelenta gata oricand sa puna la colt criminali infioratori. Acum doua decenii nu stiam nimic despre aceasta profesie, promovata, totusi, in Romania, inca din 1929, prin Legea de organizare a Politiei Generale a Statului, institutie aflata, la acea vreme, in plin proces de modernizare dupa Marea Unire. La adoptarea Legii din 8/21 iulie 1929, o contributie marcanta a avut-o primul ministru si ministru de Interne Alexandru Vaida Voievod (foto), al doilea reformator dupa Vasile  Lascar, D.R. Ioanitescu, Armand Calinescu, Anibal Teodorescu si Vintila Dongoroz – profesori universitari la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti. Li se adauga Stelian Popescu, directorul publicatiei “Universul” si fostul ministru de Justitie, Eugen Bianu, directorul Sigurantei Statului. De la acea data, Ministerul de Interne “a asigurat si functionarea de servicii particulare de paza si de birouri particulare de informatii”. In 1931 s-a infiintat Corpul Detectivilor a carui menire era sa desfasoare activitati de culegere de informatii prin toate mijloacele tehnicii informative de atunci – informatori, filaj, supravegheri, interceptari telefonice si de corespondenta. Detectivii preveneau, urmareau si descopereau infractiunile impotriva ordinii publice si a sigurantei nationale, Corpul Detectivilor fiind organul informativ de teren al Sigurantei Statului. Investigatorii actionau preponderent in Capitala, dar existau echipe volante si in provincie. Corpul era organizat pe grupe, sectiuni, echipe si birouri. Detectivul roman nu este, prin urmare, o “inventie” recenta! Este precursorul agentului interbelic gata oricand sa intervina pentru apararea ordinii de drept. Diferentele constau in obiectul de activitate, detectivii nemaifiind astazi asimilati unei institutii de stat. Ei se afla acum in slujba cetateanului devenit client si trebuie sa rezolve probleme specifice mediului privat.
 Cine are nevoie de detectivi?
              Romania are in prezent peste 3.000 de detectivi particulari atestati, majoritatea activand in cadrul cabinetelor individuale sau societatilor de profil. De multe ori, acest numar se dovedeste insuficient, mai ales ca din ce in ce mai multi oameni de afaceri si chiar autoritati locale apeleaza la serviciile investigatorilor privati. Securitatea investitiilor (seriozitatea angajatilor sau a viitorilor parteneri de afaceri) si problemele de ordin familial (infideli, disparuti) cad de multe ori in sarcina detectivilor si cazul odata rezolvat aduce dupa sine, invariabil, alte si alte cazuri. Din pacate, multe orase de provincie au detectivi particulari cat sa-i numeri pe degetele de la o mana, desi nu s-au concentrat in Bucuresti, Constanta,Cluj ori Brasov toti specialistii in domeniul investigatiei. Au dat inapoi insa, din pricina unei mentalitati paguboase, plecand de la premiza ca nimeni in acel loc nu ar apela la serviciile unui profesionist. Gresit! Intreprinzatorii particulari i-au cautat. Detectivii i-au convins repede ca au nevoie de sisteme de date securizate, de camere de supraveghere si de informatii menite sa le protejeze afacerea. A venit randul cetatenilor cu probleme familiale; minori cu devieri comportamentale au revenit la sentimente mai bune evitand “la mustata” statutul de victima pe lista disparutilor, partenerii de viata s-au reunit desi erau la un pas de divort, etc. Si totul cu maxima discretie, profesionalism si implicatii financiare rezonabile.
Cum alegi un detectiv particular
In primul rand, investigatorul privat trebuie sa va prezinte legitimatia vizata de Agentia angajatoare. Prin urmare, alegeti o agentie de detectivi sau un cabinet individual si verificati daca are licenta de functionare, eliberata de catre  I.G.P.R. Un detectiv nu poate fi angajat de persoane fizice sau juridice doar in baza legitimatiei. El trebuie sa-si desfasoare activitatea numai in cadrul cabinetului individual sau agentiei de detectivi. Nu-i puteti solicita unui detectiv sa incalce legea, sa violeze proprietatea sau intimitatea unei persoane, sa intercepteze convorbiri, sa execute fotografii sau filmari in spatii si locuri interzise, sa incalce drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului, sa depuna marturie mincinoasa, sa se implice in actiuni de recuperari, de reglari de conturi, sa retina persoane, sa ridice bunuri, cu alte cuvinte, sa incalce prevederile Constitutiei, ale Codului penal si ale altor Legi ce reglementeaza domeniile cu care activitatea detectivului s-ar putea intersecta. In schimb, detectivul va poate ajuta sa aflati care este conduita si moralitatea publica a unei persoane, sa intrati in posesia datelor privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice, sa dati de urma disparutilor de la domiciliu sau a bunurilor ce fac obiectul unor litigii de natura civila sau penala. Va poate asigura protectia impotriva scurgerii unor informatii din sfera vietii private sau a activitatii agentilor economici, garantandu-va confidentialitatea chiar si dupa expirarea contractului. Atentie! Detectivul particular care se arata dispus sa comita o ilegalitate in beneficiul dumneavoastra va fi oricand dispus sa actioneze si in sens contrar, daca se va ivi ocazia. Infractiunea odata incuviintata si infaptuita, este singura cu sens unic!
D. VASILE
http://iokronos.wordpress.com

1 afisări

Lasă un răspuns

hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*