Britanicii așteaptă până la 30 de ore ca să-i aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a. Coloana se întinde pe 16 kilometri

0

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Noul suveran proclamat al țării este fiul său cel mare, Charles al III-lea. Regatul Unit își poate lua rămas bun de la cea care a avut cea mai lungă domnie din istoria sa – 70 de ani – până luni, 19 septembrie, când au loc funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. În paralel, Regele Charles al III-lea face un turneu prin regat în calitate de nou suveran, așa cum cere protocolul.

LIVE TEXT JOI, 15 SEPTEMBRIE 2022

ACTUALIZARE 8.30. Mii de oameni așteaptă, în Londra, să îi aducă un ultim omagiu reginei Elisabeta a II-a. Ca să intre în clădirea Parlamentului, unde a fost depus aseară sicriul fostei suverane, au nevoie de foarte multă răbdare. Timpul estimat este de 30 de ore.

16 kilometri. Atât trebuie să parcurgă, prin Londra, cineva care se așază în acest moment la rând, pentru a-i aduce un omagiu Reginei Elisabeta. Cei care o fac spun însă că nu sunt deloc deranjați de drumul pe care îl au de făcut până la Westminster Hall și de lungile ore de așteptare.

La Westminster Hall, oamenii trec pe lângă sicriul Reginei așezați pe două coloane. Nimeni nu are voie să se oprească mai mult de câteva secunde, iar la intrarea în clădirea istorică, veche de peste 900 de ani, oamenii au trecut prin controale de securitate.

În Londra, de-a lungul Tamisei, coloana este uriașă. S-a format încă de ieri dimineață, cu multe ore înainte ca regina să fie dusă, de la Palatul Buckingham, la Westminster Hall, într-o procesiune în timpul căreia mai multe curse aviatice au fost amânate, pentru a nu tulbura liniștea din Londra.

LIVE TEXT MIERCURI, 14 SEPTEMBRIE 2022

Sicriul Reginei a ajuns la Westminster Hall. Regele și Prinții William și Harry au mers împreună în spatele sicriului

ACTUALIZARE 18:30 Sicriul Reginei Elisabeta a fost dus de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster. Mulțimi uriașe s-au adunat în centrul Londrei pentru a putea zări cortegiul și sicriul.

Regele Charles și prinții William și Harry au mers în spatele sicriului de-a lungul călătoriei spre Westminster Hall, acolo unde sicriul va fi depus până la înmormântare.

Și ceilalți copii ai Reginei, prinții Andrew și Edward și prințesa Anne au mers în spatele sicriului.

Regele și prințul moștenitor au purtat uniforma militară pe parcursul ceremoniei.

La intrarea sicriului în Sala Westminster, corul a cântat Psalmul 139, iar Arhiepiscopul de Canterbury a rostit rugăciunea de deschidere și a recitat un pasaj din Evanghelia după Ioan.

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost pregătit acum 30 de ani

ACTUALIZARE 13.30 Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată într-un sicriu realizat acum mai bine de trei decenii.  Lemnul folosit este stejar englezesc, acum rar și foarte scump.

Este dublat cu plumb, ceea ce îl face deosebit de greu, și de aceea trebuie purtat de opt militari.

Capacul este special conceput pentru ca pe el să poată fi prinse însemnele de stat – coroana imperială, globul și sceptrul – astfel încât aceste obiecte prețioase să nu cadă. Chiar și mânerele din alamă au un design special folosit pentru sicriele regale – a explicat directorul firmei de pompe funebre care a lucrat îndeaproape cu familia regală la pregătirea funeraliilor.

Prințul român Cristopher Ghika conduce organizarea funeraliilor Reginei Elisabeta

ACTUALIZARE 12.50 În Marea Britanie, în fruntea regimentelor Household Division se află un strănepot al Marthei Bibescu, generalul-maior Cristopher Ghika, Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.

Descendent al familiei domnitoare Ghika, generalul-maior Ghika este responsabil de organizarea din punct de vedere ceremonial a funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a. „Este ultima mea misiune pentru Regină, dar prima misiune pentru Rege,” a declarat generalul pentru BBC.

Potrivit generalului Ghika, la paradă vor participa între 800 și 1.000 de membri ai forțelor armate. El a declarat pentru BBC Radio 4: „Este o datorie foarte tristă, dar este un privilegiu unic să participi la ultima datorie a forțelor armate față de regina noastră”.

„În ceea ce privește imaginile evocatoare ale reginei părăsind Palatul Buckingham pentru ultima dată, aceasta va fi o după-amiază foarte specială,” a adăugat generalul Ghica. Christopher Ghika este românul care a participat, în calitate de comandant al Household Division, la ceremonialul funerar al prințului Philip al marii Britanii.

ACTUALIZARE 11.00 Avionul care a transportat sicriul Reginei Elisabeta a II-a de la Edinburgh la Londra a devenit cel mai urmărit înregistrat vreodată, doborând recordul stabilit de aeronava care a adus-o pe Nancy Pelosi în Taiwan, scrie CNN.

Potrivit site-ului Flightradar24, aproximativ cinci milioane de oameni au urmărit online aeronava care a adus sicriul Reginei Elisabeta a II-a la Londra, în urmă cu o zi. Astfel, 4,79 milioane de persoane au urmărit cursa pe site-ul și aplicația mobilă Flightradar24, iar 296.000 au urmărit avionul pe YouTube.

Cifra este una istorică și doboară recordul anterior, atins chiar luna trecută în timpul vizitei lui Nancy Pelosi, în Taiwan. Călătoria ei cu avionul către Taipei a fost urmărită de aproximativ 2,9 milioane de oameni.

William și Harry vor merge împreună în spatele sicriului Reginei, de la Palatul Buckingham la Westminster Hall

ACTUALIZARE 07.00 Astăzi începe o nouă etapă a ceremoniilor dedicate Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Adus marți seară în Londra, din Scoția, sicriul suveranei a fost dus la Palatul Buckingham.

Miercuri după-amiază va fi mutat în cea mai veche zonă a Palatului Parlamentului, unde timp de patru zile publicul va putea să-și ia rămas bun de la regină.

De la Buckingham la Westminster Hall, sicriul reginei va fi purtat într-o ceremonie care va dura exact 38 de minute. Va fi însoțit de Regele Charles și de membrii familiei regale, care vor parcurge pe jos distanța.

Prințul William și Prințul Harry vor merge împreună în spatele sicriului Reginei în procesiunea care va avea loc la Londra, miercuri. Frații, împreună cu Regele, vor urma sicriul pe jos de la Palatul Buckingham până la Westminster Hall.

Alături vor fi și cei trei frați ai Regelui – Prințesa Anne, Prințul Andrew și Prințul Edward.

Camilla, Regina Consoartă, și Catherine, Prințesa de Wales, vor călători cu mașina, la fel și Sophie, Contesa de Wessex și Meghan, Ducesa de Sussex.

O slujbă cu o durată de aproximativ 20 de minute va fi apoi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury.

LIVE TEXT MARȚI, 13 SEPTEMBRIE 2022

Sicriul Reginei Elisabeta a ajuns la Palatul Buckingham

ACTUALIZARE 22:32 Sicriul Reginei Elisabeta a II-a ajuns, în aplauzele mulțimii, la Palatul Buckingham, la Londra și a fost întâmpinat de Regele Charles al III-lea.

Sicriul regal a fost escortat de o gardă de onoare aproape continuă, formată din mii de cetățeni de-a lungul drumului dintre aeroportul londonez şi Palatul Buckingham. Sicriul va rămâne peste noapte la palat, iar miercuri va fi depus la Westminster Hall.

Avionul în care se află sicriul Reginei Elisabeta a II-a a aterizat la Londra

ACTUALIZARE 20:55 După puțin peste o oră de zbor, avionul care duce sicriul Reginei Elisabeta a II-a a aterizat la baza RAF Northold, în vestul capitalei britanice.

Sicriul va fi dus, apoi, la Palatul Buckingham.

Regele Charles și membrii familiei regale – copiii Reginei, nepoții dar și soții și soțiile lor se pregătesc să primească sicriul la Palatul Buckingham.

Regele Charles a ajuns la Palatul Buckingham

ACTUALIZARE 20:30 Regele Charles a ajuns, marți seară, la Palatul Buckingham, cu puțin timp înainte de ora locală 18:00. Mașina în care se aflau Regele și Regina a fost întâmpinată de aplauzele britanicilor adunați în fața palatului.

Cu puțin timp înainte de sosirea Regelui, stindardul regal a fost ridicat deasupra palatului, un simbol al faptului că monarhul se află acolo.

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a urmează să ajungă la Buckingham, marți seară, după o călătorie cu avionul din Scoția.

Sicriul reginei Elisabeta a II-a a părăsit catedrala din Edinburgh, pornind spre Londra

ACTUALIZARE 19.35 Sicriul reginei Elisabeta a II-a a fost scos, marţi, din catedrala din Edinburgh, fiind purtat spre aeroport de unde va fi dus cu avionul la Londra, sub privirile numeroşilor oameni adunaţi să-şi ia rămas bun de la suverană.

Rămăşiţele, însoţite de prinţesa Anne, vor fi urcate într-un avion regal şi întâmpinate în capitala britanică de către regele Charles şi alţi membri ai familiei regale, după care vor fi transportate la Palatul Buckingham.

Aeronava care va transporta sicriul Reginei de la Edinburgh la Londra a fost folosită pentru misiuni în Ucraina și Afganistan

ACTUALIZARE 12.35 Aeronava care va transporta astăzi sicriul Reginei de la Edinburgh la Londra a fost folosită pentru misiuni de ajutor în Ucraina, a declarat șeful Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, scrie The Guardian.

Este vorba despre o aeronavă C-17 Globemaster, care anul trecut a fost folosită, de asemenea, pentru a ajuta la evacuarea civililor din Afganistan, a declarat mareșalul Sir Mike Wigston pentru Sky News.

Este o aeronavă foarte folosită – a transportat cea mai mare parte dintre cei  15.000 de oameni pe care i-am evacuat din Kabul vara trecută.

De atunci, a fost implicată în transportul aerian de ajutor umanitar și misiuni de sprijin pentru Ucraina.

Regina a fost întruchiparea unei vieți în slujba oamenilor, model pe care îl preiau forțele armate”, a spus Sir Wigston.

ACTUALIZARE 12.00  Trupul neînsufleţit al reginei Elisabeta a II-a urmează să fie transportat marţi de la Edinburgh la Londra cu un avion la bordul căruia se va afla prinţesa Anne, singura fiică a suveranei.

De la aeroport, unde vor fi prezenţi Regele Charles al IIIl-ea şi membri ai familiei regale, sicriul va fi dus la Palatul Buckingham.

Regele Charles al III-lea şi Camilla vizitează Irlanda de Nord

ACTUALIZARE 9.10 Regele Charles al III-lea face marţi prima sa vizită în Irlanda de Nord în calitate de monarh, în cadrul unui turneu în Marea Britanie, scrie BBC.

El se va întâlni cu liderii partidelor de la Stormont şi va primi un mesaj de condoleanţe din partea preşedintelui adunării.

Regina consoartă îl va însoţi, iar premierul Liz Truss se va alătura cuplului regal la o slujbă religioasă în Belfast.

Când Regele Charles şi Camilla vor sosi marţi la Belfast City Airport, vor fi întâmpinaţi de secretarul de stat pentru Irlanda de Nord, Chris Heaton-Harris, de directorul executiv al aeroportului, de locotenentul din Belfast şi de câţiva elevi.

Regele şi regina consort se vor întâlni apoi cu liderii principalelor culte religioase din Irlanda de Nord, înainte de o slujbă de rugăciune şi reflecţie asupra vieţii reginei Elisabeta a II-a, care va avea loc marţi după-amiază la Catedrala Sfânta Ana din Belfast.

Cuplul regal se va deplasa prin centrul oraşului Belfast pe un traseu care va include Wellington Place, Donegall Square North, Chichester Street şi Victoria Street.

La finalul slujbei, Regele şi Regina Consort vor fi escortaţi până la treptele de la uşa de vest a catedralei, unde cuplul regal poate alege să se întâlnească cu membrii publicului la capătul Donegall Street din Writers’ Square.

Un serviciu de autobuz de transfer va funcţiona marţi, între orele 07:00 şi 10:30 BST, cu plecare atât din gara Lisburn, cât şi de la Eikon Centre, pentru membrii publicului care doresc să viziteze Royal Hillsborough marţi

Regele Charles se va întoarce la Londra marţi seara.

ACTUALIZARE 8.50 Pelerinajul la catafalcul Reginei Elisabeta a II-a a avut loc toată noaptea și continuă marți dimineață.

În imaginile transmise din Edinburgh se văd mii de oameni care au așteptat chiar și patru ore ca să poată ajunge la sicriul fostei suverane, depus la Catedrala Saint Giails. Este pentru prima dată în mai bine de jumătate de mileniu când în Scoția au loc funeralii regale. Luni seară, regele Regele Charles al III-lea și frații săi au participat la un priveghi. Astăzi, sicriul Reginei Elisabeta a II-a va fi dus la Londra, la bordul unui avion al forțelor aeriene regale.

Sicriul Reginei Elisabeta a II- a fost scos din palatul Holyroodhouse în sunet de cimpoi, fiind purtat de soldați în kilturi ai Regimentului Regal Scoțian. Mașina mortuară a fost flancată de arcașii care asigură garda regală a Scoției. În spate s-au aliniat cei patru copii ai Reginei, în frunte cu Regele Charles. Cortegiul a mers la pas prin centrul orașului Edinburgh.

Zeci de mii de oameni s-au adunat pe traseul de un kilometru dintre Palatul Holyroodhouse și Catedrala Saint Giles. Și-au luat adio de la Regină și l-au salutat pe noul lor Rege.

Româncă din Scoția: „Am 47 de ani. Toată viața am auzit despre această femeie incredibilă. Eu nu sunt de aici, sunt de departe. Pentru mine, nu este doar regina voastră, este și regina mea”.

Drumul până la catedrala Saint Giles a durat aproximativ 45 de minute. Sicriul Reginei a fost scos din mașină de aceeași soldați în kilturi și dus pe catafalcul din centrul lăcașului de cult. Pe sicriu a fost pusă Coroana Scoției, care datează din secolul XVI, din timpul ultimului monarh care a avut parte de funeralii regale scoțiene, Iacob al V-lea. Este cea mai veche din bijuteriile Coroanei.

În timpul slujbei, au omagiat-o pe Regină mai mulți lideri religioși din Scoția. Singurul laic care a vorbit a fost șefa guvernului scoțian, care a citat din Vechiul Testament.

Nicola Sturgeon, șefa guvernului scoțian: „Pentru orice, există o vreme și un moment pentru fiecare problemă lumească. Un moment în care să te naști și un moment în care să mori. O vreme pentru a planta și o vreme pentru a culege ceea ce a fost sădit. Un moment pentru a iubi și un moment pentru a urî. O vreme pentru război și o vreme pentru pace”.

Ceremonia s-a cântat cu intonarea noului imn și cu venirea Arcașilor, care au început straja în jurul sicriului Reginei Elisabeta a II-a.

După ce marele eveniment s-a încheiat, iar familia regală a plecat, oamenii au așteptat ore întregi la rând pentru a intra în catedrală și a-i aduce un ultim omagiu Reginei.

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. Un tânăr de 22 de ani l-a huiduit pe Prințul Andrew, care este implicat într-un scandal de agresiuni sexuale.

LIVE TEXT LUNI, 12 SEPTEMBRIE 2022

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, va participa la funeralii

ACTUALIZARE 23:19 Juan Carlos, fostul Rege al Spaniei, va pune pauză exilului său auto-impus la Abu Dhabi și va merge în Regatul Unit pentru a participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II- a, relatează Reuters.

Juan Carlos și soția sa și-au comunicat intenția de a accepta invitația făcută de autoritățile britanice de a participa la înmormântare, care va avea loc în data de 19 septembrie. Anunțul a fost făcut de Casa Regală a Spaniei, luni.

Fostul suveran spaniol și-a părăsit țara în august 2020, după ce procurorii au pornit o anchetă pentru corupție împotriva sa. Ulterior, autoritățile judiciare au renunțat la anchetă ca urmare a lipsei de dovezi și a faptului că presupusele fapte s-au prescris.

Oamenii stau la coadă pentru a-și lua rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a

ACTUALIZARE 21.20 Publicul a început să se reculeagă luni în faţa sicriului reginei Elisabeta a II-a, expus pentru prima oară la Catedrala St. Giles din Edinburgh, la patru zile după decesul suveranei la vârsta de 96 de ani.

Oamenii stau la coadă pentru a reuși să ajungă la sicriul Reginei, notează The Guardian.

Corpul reginei, într-un sicriu acoperit cu drapelul regal scoţian, va rămâne 24 de ore în capitala Scoţiei, după care va fi transportat la Londra cu avionul marţi seara.

Începând de miercuri seara, sicriul suveranei britanice va fi depus în Palatul Westminster, unde sute de mii de persoane sunt aşteptate până la funeraliile sale naţionale de lunea viitoare.

Sicriul Reginei a fost depus la Catedrala St. Giles

ACTUALIZARE 17.35 Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost depus la Catedrala St. Giles. Cortegiul funerar a fost însoțit de Regele Charles al III-lea și de alți membri ai familiei regale.

După ceremonia religioasă va avea loc un priveghi pentru familia regală. Sicriul va rămâne în catedrală până la 13 septembrie.

Regele Charles al III-lea a ajuns la Edinburgh

ACTUALIZARE 15.00 Regele Charles al III-lea și regina consoartă Camilla au ajuns la Edinburgh.

Cei doi au participat la Ceremonia Cheilor de la Palatul Haolyroodhouse, unde regele a primit cheile orașului.

După Ceremonia Cheilor, regele Charles al III-lea va conduce o procesiune alături de alți membri ai Familiei Regale, mergând în spatele cortegiului funerar al reginei Elisabeta a II-a, de-a lungul Royal Mile până la catedrala St Giles

Regele Charles al III-lea a susținut primul discurs în Parlament

ACTUALIZARE 12.30 Regele Charles al III-lea a descris Parlamentul drept ”instrumentul viu al democraţiei noastre”, în primul său discurs în faţa camerelor reunite ale legislativului britanic, la Westminster Hall, cea mai veche dintre clădirile care alcătuiesc parlamentul britanic, transmite Reuters.

”Parlamentul este instrumentul viu al democraţiei noastre”, le-a transmis Regele Charles al III-lea legiuitorilor.

”În timp ce mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră, nu pot să nu simt greutatea istoriei care ne înconjoară şi care ne aminteşte de tradiţii parlamentare vitale, cărora dumneavoastră, membrii ambelor camere, vă consacraţi cu un aşa de mare angajament personal pentru binele comun”, a spus suveranul britanic.

În discursul său, Regele Charles al III-lea s-a angajat să domnească în mod ”dezinteresat”, aşa cum a făcut-o mama sa, Elisabeta a II-a, căreia i-a adus un omagiu, şi a promis să respecte ”principiile constituţionale”, potrivit EFE.

După discursul noului monarh britanic, în vârstă de 73 de ani, parlamentarii s-au ridicat în picioare şi au cântat imnul naţional

ACTUALIZARE 12.10 Regele Charles al III-lea și soția sa, Regina Consoartă Camilla, au venit la Parlament, unde li se prezintă condoleanțe

Regele Charles al III-lea face luni la Westminster, sediul parlamentului britanic, prima sa vizită în calitate de monarh după decesul mamei sale, Regina Elisabeta a II-a.

Însoţit de Regina Consoartă Camilla, noul suveran primește la Westminster condoleanţele pe care i le transmit ambele camere ale legislativului, Camera Comunelor (inferioară) şi Camera Lorzilor (superioară), după care se va adresa camerelor reunite ale Parlamentului.

Luni seară, noul suveran va face acelaşi lucru în parlamentul scoţian.

Sute de mii de persoane, aşteptate să aducă un ultim omagiu regretatei suverane

ACTUALIZARE 11.30 Britanicii vor putea trece pe lângă sicriu timp de 24 de ore pe zi, începând de miercuri, 14 septembrie, la ora locală 17:00 (16:00 GMT), până pe 19 septembrie, la ora 6.30 a.m.

„Cei care doresc să participe vor trebui să stea la coadă mai multe ore, posibil peste noapte”, a precizat Ministerul britanic al Culturii.

„Sunt aşteptate mulţimi mari, iar oamenii sunt încurajaţi să verifice din timp, să îşi facă planuri în consecinţă şi să fie pregătiţi pentru aşteptări lungi”, a adăugat acesta luni.

Controale de securitate de tip aeroportuar vor avea loc la Westminster Hall, cea mai veche dintre clădirile care alcătuiesc Parlamentul britanic, şi vor fi în vigoare restricţii stricte, urmând să fie permise doar genţile de dimensiuni mici.

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a este mutat de la Palatul Holyroodhouse la Catedrala St. Giles

ACTUALIZARE 11.00. Regele şi Regina Consoartă se deplasează luni în capitala Scoţiei, Edinburgh, unde printr-o nouă procesiune sicriul Reginei Elisabeta a II-a este mutat de la Palatul Holyroodhouse la Catedrala St. Giles.

O ceremonie religioasă este programată pentru ora 14:00 GMT.

Seara va avea loc un priveghi pentru familia regală.

Înainte de aceasta, regele va merge la Parlamentul scoţian pentru o sesiune de condoleanţe. Sicriul va rămâne în catedrală până la 13 septembrie.

ACTUALIZARE 09.00. Regele Charles al III-lea va primi, luni, condoleanțe din partea Parlamentului de la Londra și a celui de la Edinburgh. Sunt două sesiuni speciale, la care suveranul va lua parte. Luni seară, Charles al III-lea și familia regală vor participa la priveghiul de la catafalcul reginei, în Catedrala Saint Giles din capitala Scoției.

Intrarea cortegiului funerar în Edinburgh a fost punctul final al unei călătorii de șase ore și 280 de kilometri, între castelul Balmoral și capitala Scoției. Mii de oameni s-au aliniat de-a lungul străzilor din oraș, martori ai istoriei care se scrie sub ochii lor. Unii au adus flori. Alții au venit doar ca să-l vadă pentru ultima oară pe singurul suveran britanic pe care l-au cunoscut vreodată.

Scoțienii și nu numai ei își pot lua rămas bun de la regină, la catedrala Saint Giles. Se anunță clipe pline de emoție, iar autoritățile i-au avertizat pe oameni că vor sta la cozi uriașe și nu vor avea voie să facă fotografii sau să filmeze.

Liderii lumii merg la funeralii cu autobuzul

ACTUALIZARE 08.30 Fără avioane private, fără elicoptere sau mașini de stat la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a.

Șefilor de stat străini li s-a cerut să sosească în Marea Britanie cu zboruri comerciale. Vor fi transportați în grup, cu autobuzul, la catedrala Westminster. Aceste este protocolul pentru demnitarii străini, potrivit documentelor obținute de Politico. Acestea confirmă, de asemenea, că doar șefii de stat și partenerii lor au fost invitați la înmormântare. Asta pentru că ar fi imposibil ca în catedrală să încapă mai mulți reprezentanți din fiecare țară.

Protocolul mai prevede și că șefii de stat vor putea a oferi un omagiu regretatei regine, cu o durată de cel mult trei minute.

În seara dinaintea slujbei de înmormântare, regele Charles al III-lea va găzdui o recepție pentru toți lideri, la Palatul Buckingham.

LIVE TEXT DUMINICĂ, 11 SEPTEMBRIE 2022

ACTUALIZARE 23:59 S-a încheiat o nouă zi plină de emoție și durere în Marea Britanie, unde Regina Elisabeta și-a început ultima sa călătorie prin Regat. Sicriul cu trupul suveranei a părăsit Castelul Balmoral, domeniul atât de drag sufletului său, și a ajuns la Edinburgh, unde va rămâne până marți. Un drum de-a lungul căruia Regina a fost însoțită de gândurile și aplauzele a mii de oameni.

Începând de luni, scoțienii și nu numai ei își pot lua rămas bun de la Regină, la catedrala Saint Giles. Se anunță clipe pline de emoție, iar autoritățile i-au avertizat pe oameni că vor sta la cozi uriașe și nu vor avea voie să facă fotografii sau să filmeze. Marți, sicriul va fi însoțit către Londra de prinţesa Anne, pentru ca miercuri să fie depus la Westminster Hall, unde va rămâne până la înmormântare.

Proclamația prin care Charles al III-lea este recunoscut oficial ca rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost citită duminică în Edinburgh, Cardiff și Belfast, capitalele celorlalte națiuni britanice. Săptămâna viitoare, noul rege Charles și regina consoartă Camilla vor vizita aceste orașe. 

Sicriul Reginei a fost depus în Sala Tronului de la Palatul Holyroodhouse

ACTUALIZARE 18:36 Cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Edinburgh. După o călătorie de 6 ore, cu mai multe opriri pe traseu, pentru a permite oamenilor să-și ia rămas bun, sicriul a fost depus în Sala Tronului de la Palatul Holyroodhouse, reședința oficială a monarhului britanic din capitala Scoției, unde va rămâne până luni.

Prinţul William s-a declarat onorat că a primit titlul de prinţ de Wales

ACTUALIZARE 18:05 Prinţul William a declarat duminică că este onorat că a primit titlul de prinţ de Wales cu prilejul unei convorbiri cu prim-ministrul Ţării Galilor, Mark Drakeford, a precizat Palatul Kensington într-un comunicat, informează Reuters.

William a primit acest titlu, deţinut anterior de tatăl lui timp de peste 50 de ani, după moartea bunicii sale regina Elisabeta a II-a săptămâna trecută.

”Prinţul a recunoscut profunda afecţiune pe care o poartă atât el, cât şi prinţesa pentru Ţara Galilor după ce şi-au stabilit prima reşedinţă de familie în Anglesey pe o perioadă care a inclus primele luni din viaţa prinţului George”, se mai spune în declaraţie.

”Prinţul şi prinţesa îşi vor petrece lunile şi anii care vor urma adâncind relaţia cu comunităţile din Ţara Galilor. Ei doresc să-şi îndeplinească rolul şi să susţină aspiraţiile poporului galez şi să aducă în prim-plan atât provocările, cât şi oportunităţile viitoare”

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe regele Charles al III-lea

ACTUALIZARE 15:49 Preşedintele chinez Xi Jinping i-a trimis un mesaj de felicitare regelui Charles al III-lea, proclamat oficial sâmbătă succesor al Elisabetei a II-a, informează duminică Xinhua şi Reuters.

În mesajul transmis, Xi a subliniat că este gata să conlucreze cu regele Charles pentru întărirea înţelegerii reciproce şi prieteniei între cele două popoare, precum şi să intensifice comunicarea în probleme globale.

Liderul chinez a amintit în mesajul său şi că în acest an se împlinesc 50 de ani de la stabilirea de relaţii diplomatice între cele două state, a menţionat Xinhua.

Relaţiile dintre Londra şi Beijing s-au deteriorat în ultimii ani, iar noul premier britanic Liz Truss a fost până acum un ferm critic al Chinei, notează Reuters.

Charles al III-lea, proclamat rege și în Ţara Galilor și Irlanda de Nord

ACTUALIZARE 15:09 Charles al III-lea a fost proclamat oficial duminică rege şi la Cardiff (Ţara Galilor) – în mijlocul unei mici manifestaţii de protest, remarcă agenţia de presă EFE -, şi la Belfast (Irlanda de Nord), după prima şi principala proclamaţie care a avut loc sâmbătă la Londra.

Acest prim text citit pe teritoriul Angliei, în care se constată moartea reginei Elisabeta a II-a şi succedarea la tron a primului său născut, este identic cu cel citit duminică în ceremonii publice în celelalte trei naţiuni ale Regatului Unit şi care au fost urmate de defilări militare şi 21 de salve de tun.

Luni, Charles al III-lea va conduce o procesiune de la reşedinţa regală Holyroodhouse din Edinburgh şi până la catedrala St Giles, aflată în imediată apropiere, unde va avea loc o slujbă religioasă.

Înainte ca sicriul să ajungă marţi la Londra, regele şi regina consoartă Camilla, însoţiţi de şefa executivului britanic Liz Truss, vor călători la Belfast şi apoi în Ţara Galilor, iar la 19 septembrie vor avea loc funeraliile de stat ale Elisabetei a II-a.

Charles al III-lea, proclamat rege în Scoția

ACTUALIZARE 14:20 Charles al III-lea a fost proclamat rege în Scoția, într-o ceremonie formală în care a fost citită public proclamația semnată ieri de Consiliul de Succesiune la Palatul St James din Londra.

În apropiere a fost și un protest față de monarhie, după ce o tânără a apărut cu o pancartă pe care scria „Aboliți monarhia”. Poliția a intervenit rapid.

Australia exclude pentru moment un referendum privind abolirea monarhiei

ACTUALIZARE 13:36 Premierul Australiei, Anthony Albanese, a declarat că nu intenţionează pentru moment să organizeze un referendum privind abolirea monarhiei în ţara sa, din respect pentru regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit, decedată joi la Castelul Balmoral din Scoţia.

Acum este momentul să-i aducem un omagiu defunctului monarh şi nu să analizăm „chestiuni despre Constituţia noastră”, a declarat duminică Albanese la postul britanic de televiziune Sky News, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Mai degrabă – a spus el – este momentul să ne arătăm admiraţia pentru serviciile aduse de regină „Australiei, Commonwealth-ului şi lumii”.

Premierul australian intenţionează să călătorească la Londra pentru a participa la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, care vor avea loc la 19 septembrie.

Albanese a menţionat în repetate rânduri că intenţionează să transforme Australia în republică. Fiecare australian ar trebui să aibă şansa să devină şef al statului, a afirmat el.

Dezbateri privind abolirea monarhiei

Moartea reginei a alimentat dezbaterile despre statutul ţării. În 1999, majoritatea australienilor (55%) au votat într-un referendum pentru menţinerea monarhiei ca formă de guvernământ.

Australia nu este singura ţară din Commonwealth (Comunitatea Naţiunilor, organizaţie interguvernamentală formată din 53 de state membre independente care au făcut iniţial parte, cu unele excepţii, din Imperiul Britanic – n.r.) care are în vedere o schimbare de Constituţie.

La 30 noiembrie 2021 statul insular Barbados a devenit republică, iar criticile la adresa monarhiei britanice se înmulţesc în rândul statelor din Caraibe, scrie dpa.

Sicriul reginei, dus la Edinburgh

ACTUALIZARE 12:10 Cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a II-a a plecat de la Balmoral. Sicriul suveranei este transportat la Edinburgh. După o călătorie de 6 ore, cu mai multe opriri pe traseu, pentru a permite oamenilor să-și ia rămas bun, sicriul va fi depus în Sala Tronului de la Palatul Holyroodhouse, reședința oficială a monarhului britanic din capitala Scoției.

Charles al III-lea, proclamat șef de stat în Canada

ACTUALIZARE 11:00 Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege și în Canada, într-o ceremonie formală. Guvernatoarea generală a Canadei, Mary Simon, reprezentanta monarhului britanic în această ţară, s-a întâlnit la Ottawa cu premierul Justin Trudeau pentru a semna proclamaţia.

După ce Simon şi Trudeau au semnat documentul care oficializează calitatea de şef al statului canadian pentru suveranul britanic, proclamaţia a fost citită cu voce tare şi au fost trase 21 de salve de tun.

Proclamaţia menţionează că „Alteţa Sa regală prinţul Charles Philip Arthur George este acum, după moartea ultimei noastre suverane, cu voia Domnului, Regele Charles al III-lea al Regatului Unit, Canadei şi al altor dominioane şi teritorii”.

După proclamaţie, Trudeau a discutat telefonic cu premierul britanic Elizabeth Truss, transmiţând condoleanţe poporului britanic şi felicitând-o pentru recenta numire ca şefă a executivului de la Londra. Cei doi oameni politici au discutat şi despre situaţia războiului din Ucraina, criza economică globală şi instabilitatea pieţelor energetice şi a sectorului alimentar.

Potrivit Reuters, Trudeau a mai anunţat că Parlamentul Canadei se va întruni joi, pentru a permite membrilor săi să aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a.

Charles al III-lea a fost proclamat rege al Noii Zeelande

ACTUALIZARE 09: 00 Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial șef de stat și în Noua Zeelandă. Ceremonia a avut loc în parlamentul din Wellington.

Premierul Jacinda Ardern a declarat: „Majestatea Sa Regele Carol al III-lea a fost recunoscut ca suveran al nostru”.

Ea a adăugat că, în urma morții Reginei Elisabeta a II-a, Noua Zeelandă intră într-o perioadă de schimbare.

„Regele Charles a demonstrat în mod constant grija sa profundă pentru țara noastră. Această relație este profund apreciată de poporul nostru. Nu am nicio îndoială că se va aprofunda”, a spus ea.

Cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a II-a pleacă spre Edinburgh

ACTUALIZARE 08:33 Sicriul Reginei Elisabeta a II-a va pleca astăzi la prânz de la Balmoral spre Edinburgh. Cortegiul funerar la ajunge la Palatul Holyroodhouse, reședința oficială a monarhului britanic din capitala Scoției iar sicriul va fi depus în Sala Tronului.
La Londra, Regele Charles al III-lea se va întâlni cu secretarul general al Commonwealth-ului la Palatul Buckingham. Apoi va avea o întâlnire cu înalții comisari din țările în care este șef de stat.

Charles al III-lea, proclamat șef de stat în Australia

ACTUALIZARE 08:01 Australia l-a proclamat oficial șef al statului pe regele Charles al III-lea, în cadrul unei ceremonii desfășurate duminică.

Proclamația a fost făcută de guvernatorul general al Australiei, David Hurley, în parlamentul din Canberra. O serie de ceremonii de proclamare vor avea loc duminică și în parlamentele locale din țară, relatează CNN.

O zi națională de comemorare va avea loc pe 22 septembrie, după ce premierul Anthony Albanese se va întoarce din Marea Britanie, unde va participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.

În calitate de șef al statului, regina Elisabeta a II-a a vizitat Australia de 16 ori.

LIVE TEXT SÂMBĂTĂ, 10 SEPTEMBRIE

Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege al Marii Britanii. Vineri seară, el susținuse primul discurs public în calitate de nou suveran al Marii Britanii. El a părăsit Castelul Balmoral, vineri după-amiază, și a ajuns la Londra, la Palatul Buckingham alături de soția sa, regina consoartă Camilla. Înainte de a intra în palatul regal, Charles a salutat mulțimea, a dat mâna cu oamenii strânși în fața porților și le-a primit direct condoleanțele și urările de bine pentru domnia pe care o începe. Regele a avut apoi prima sa audiență oficială cu Liz Truss, șefa guvernului britanic. După această întâlnire, Charles s-a adresat pentru prima oară națiunii în calitate de Rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Apariție-surpriză la Windsor: William și Harry împreună, alături de soțiile lor

ACTUALIZARE 22:00 Prinţul şi Prinţesa de Wales au fost însoţiţi de Ducele şi Ducesa de Sussex într-o plimbare la Castelul Windsor, fiind primul lor angajament sub noile lor titluri, informează Agerpres.

Prinţul William, moştenitorul coroanei, şi fratele său Harry, împreună cu soţiile lor, Kate şi Meghan, toţi în ţinute de doliu, au stat împreună sâmbătă după-amiază la porţile Castelul Windsor pentru a se întâlni cu mulţimea adunată pentru a aduce un omagiu regretatei Elisabeta a II-a.

Este o surpriză, în condițiile în care existau zvonuri despre o ruptură între cei doi frați. Acum, Harry şi Meghan s-au alăturat lui William şi Kate în public fiind împreună toți patru pentru prima dată de la Ziua Commonwealth-ului, pe 9 martie 2020.

O sursă regală a declarat că William, noul Prinţ de Wales, i-a cerut fratelui său şi soţiei sale să li se alăture pentru a vedea florile şi mesajele oamenilor.

Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a au loc luni, 19 septembrie

ACTUALIZARE 19:10 Palatul Buckingham a anunțat că funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, 19 septembrie, la ora locală 11:00 (13:00, ora României)

Sicriul reginei defuncte va fi depus la Westminster Hall începând de miercuri, 14 septembrie, oferind publicului ocazia de a-i aduce un ultim omagiu și de a se reculege la catafalcul monarhului cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit.

Sicriul reginei va fi transportat duminică cu mașina de la castelul Balmoral la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh. Va fi o călătorie de șase ore, cu mașina mortuară, pentru a permite publicului să își prezinte omagiile.

Luni, 12 septembrie, sicriul va merge în procesiune la Catedrala St Giles, unde va sta până marți, iar apoi va fi transportat cu avionul la Palatul Buckingham, înainte de a ajunge, miercuri, la Westminster Hall, unde va rămâne până în dimineața înmormântării.

Funeraliile reginei vor fi primele funeralii de stat care au loc în Marea Britanie de la cele ale premierului Winston Churchill, în 1965.

Deși tatăl reginei, George al VI-lea, a dorit ca slujba sa de înmormântare să aibă loc la capela de la Castelul Windsor, trupul fiicei sale va fi dus la Westminster Abbey, acolo unde s-a căsătorit și a fost încoronată, și apoi va fi transportat la Windsor pentru a fi înmormântată în cavoul regal.

Membri ai familiei regale au mers la biserică la Balmoral și au salutat mulțimea

ACTUALIZARE 18:30 Membrii familiei regale de la Balmoral, îmbrăcați în negru, au salutat sâmbătă după-amiază mulțimea adunată la porțile domeniului din Scoția unde a murit Regina, după ce s-au întors de la o slujbă religioasă privată.

Familia regală a fost întâmpinată de oameni care au salutat, au aplaudat și au depus flori în onoarea reginei.

Al doilea fiu al reginei, prințul Andrew, duce de York, și-a îmbrățișat fiica, pe prințesa Eugenie, în timp ce aceasta era vizibil afectată, relatează CNN.

Ducele de York a mulțumit oamenilor pentru că au venit pentru a-și arăta compasiunea.

Fratele său, prințul Edward, conte de Wessex și fiul cel mic al regretatei regine, a mulțumit, de asemenea, celor care au venit pentru a-și arăta sprijinul, apreciind că unii au venit de departe.

Și prințesa Anne, fiica reginei, alături de soțul ei, comandorul Timothy Laurence, s-a oprit și a vorbit cu mulțimea. Copiii lui Anne, Peter Phillips și Zara Tindall, s-au uitat la florile și mesajele lăsate de oameni la porțile castelului, iar nepoatei reginei i-au dat lacrimile.

Cei 12 membri ai familiei s-au oprit apoi în poarta de la Balmoral și s-au întors pentru a saluta și a mulțumi mulțimii care se adunase în spatele barierelor.

Premierul Liz Truss a depus jurământul de credință faţă de noul rege

ACTUALIZARE 15.56 Parlamentari de rang înalt din Marea Britanie au început procesul de jurământ de credinţă faţă de noul rege, Charles al III-lea, informează dpa, potrivit Agerpres.

Preşedintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, a declarat că din cauza „constrângerilor de timp”, doar un număr mic de parlamentari pot depune jurământul sâmbătă, dar mai mult timp va fi disponibil la o dată ulterioară.

Sir Lindsay a fost primul parlamentar care a depus jurământul, urmat de decanul (tatăl) Camerei, Sir Peter Bottomley, şi de decana (mama) Camerei, Harriet Harman.

Apoi prim-ministrul Liz Truss a rostit jurământul: „Jur pe Dumnezeu atotputernic că voi fi credincioasă şi voi purta loialitate adevărată Majestăţii Sale Regele Charles, moştenitorilor şi succesorilor săi, în conformitate cu legea, aşa să-mi ajute Dumnezeu”.

Discursul regelui Charles al III-lea după ce a fost proclamat monarh

ACTUALIZARE 14.16 Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a susţinut un discurs sâmbătă, după ce a fost proclamat în mod oficial suveran al Regatului Unit. El a spus că va încerca să urmeze exemplul mamei sale, regina Elisabeta a II-a, a cărei domnie „a fost fără precedent”.

„Pentru întreaga noastră familie, precum şi pentru acest regat şi pentru familia extinsă de naţiuni din care facem parte, mama mea a oferit un exemplu de iubire pentru toată viaţa şi de serviciu public altruist. Domnia mamei mele a fost fără precedent ca durată, dedicare şi devotament. Chiar şi acum când suntem în doliu, îi mulţumim pentru această viaţă de credinţă. Sunt profund conştient de această importantă moştenire şi de îndatoririle şi responsabilităţile serioase care, de acum, îmi revin mie”, a adăugat regele Charles al III-lea.

Proclamația care îl anunță pe Regele Charles al III-lea a fost citită publicului

ACTUALIZARE 13.30 Proclamația care îl anunță pe Regele Charles al III-lea a fost citită publicului de la balconul Palatului St James, în cadrul unei ceremonii. Au fost trase apoi salve de tun în onoarea noului rege.

Charles al III-lea :„Voi încerca să urmez exemplul inspirațional” al mamei mele

ACTUALIZARE 12.29 „Mama mea a dat un exemplu de iubire, pe tot parcursul vieții, și de slujire dezinteresată. Domnia mamei mele a fost inegalabilă ca durată, dăruire și devotament. Chiar și acum, când suntem triști, mulțumim pentru această viață credincioasă. Sunt profund conștient de această moștenire profundă și de îndatoririle și responsabilitățile mari care au trecut la mine acum”, a spus Charles al III-lea în discursul ținut după proclamarea sa ca rege.

„Voi încerca să urmez exemplul ei inspirațional și să caut pacea și unitatea pentru oamenii din întregul Commonwealth. Știu că voi fi ajutat de afecțiunea și devotamentul oamenilorr, voi fi ghidat de Consiliu și de Parlamentul ales”, a continuat el.

Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege

ACTUALIZARE 12.05 Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege al Marii Britanii, într-o ceremonie desfășurată la Palatul St James din Londra. Proclamația a fost citită în sală și apoi semnată de mai mulți oficiali britanici din Consiliul de Succesiune. Documentul va fi citit apoi de la balconul palatului, astfel încât să fie informat și poporul, conform tradiției.

Membrii Consiliului de Succesiune au mers apoi în sala Consiliului Privat al regelui. Sunt prezenți și foștii premieri britanici și membri ai familiei regale. Aici se vor întâlni cu noul rege.

Mii de oameni, în faţa Palatului Buckingham pentru a o omagia pe suverană

ACTUALIZARE 11.01 Mii de oameni s-au adunat în faţa Palatului Buckingham din Londra pentru a aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoţia, transmite dpa.

Persoane îndoliate continuă să aducă buchete de flori, lumânări, bileţele şi alte ofrande pe care le depun la porţile Palatului Buckingham, reşedinţa principală din Londra a monarhilor britanici.

Atmosfera la reşedinţa regală din centrul Londrei era una sumbră şi, în pofida numărului mare de persoane prezente, zona era liniştită, iar oamenii se deplasau încet şi vorbeau în şoaptă.

Împăratul Japoniei intenţionează să participe la funeraliile reginei

ACTUALIZARE 10.58 Împăratul Naruhito al Japoniei intenţionează să participe la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, au anunţat sâmbătă mass-media nipone, citate de Kyodo, AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Şi soţia lui Naruhito, Împărăteasa Masako, ar urma să participe la funeralii, dacă starea sa de sănătate i-o permite, potrivit presei locale.

Ar fi vorba despre prima călătorie în străinătate a Împăratului Naruhito după întronizarea sa în mai 2019, după abdicarea tatălui său.

În 2020, împăratul intenţiona să se deplaseze în Regatul Unit pentru primul său voiaj în străinătate de la preluarea atribuţiilor, dar acea vizită a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit postului public nipon NHK, care a citat sâmbătă surse oficiale, guvernul şi Casa Imperială se află în plin proces de pregătiri.

Aceasta ar fi o decizie mai degrabă neobişnuită, a subliniat la rândul său cotidianul Mainichi Shimbun, amintind că Împăratul Japoniei nu asistă în general la funeralii în afara frontierelor ţării. Potrivit Kyodo, Împăratul Akihito a fost primul care a făcut acest lucru când, împreună cu soţia sa, Împărăteasa Michiko, a călătorit în Belgia pentru a participa la funeraliile Regelui Baudouin, în 1993.

Legături strânse între familiile regale

Presa niponă evidenţiază legăturile strânse între membrii familiilor regale britanică şi japoneză.

Tatăl lui Naruhito, Akihito, a fost prezent în 1953 la încoronarea Elisabetei a II-a, în calitatea sa de prinţ moştenitor al Japoniei.

În 1975, Regina Elisabeta a II-a a vizitat Japonia, o premieră pentru un monarh britanic, şi l-a întâlnit pe Împăratul Hirohito, bunicul lui Naruhito.

Într-un comunicat publicat după moartea suveranei britanice, Naruhito a salutat „numeroasele realizări şi contribuţii” ale Elisabetei a II-a şi a vorbit despre „imensa sa tristeţe”.

Atât Împăratul Naruhito, cât şi soţia sa, Împărăteasa Masako, au studiat la prestigioasa universitate britanică Oxford.

Reuters, care citează tot presa niponă, scrie că la funeraliile Elisabetei a II-a ar urma să participe şi premierul Japoniei, Fumio Kishida.

Kishida ia în calcul să participe la funeralii, care ar urma să aibă loc în ceva mai mult de o săptămână, după care se va deplasa la New York, pentru a lua parte la Adunarea Generală a ONU, programată pentru sfârşitul lunii septembrie, a relatat sâmbătă TV Asahi.

Charles al III-lea va fi proclamat oficial rege

ACTUALIZARE 08.12 Charles al III-lea va fi proclamat astăzi oficial rege al Marii Britanii. Ceremonia va avea loc la Londra.

La ora 12.00, la Palatul St James, se va întruni Consiliul de Succesiune pentru proclamarea noului rege Charles al III-lea.

În cadrul acestei ceremonii, noul suveran va face o declarație și va semna un jurământ scris prin care se angajează să protejeze Biserica și să continue guvernarea.

Tot astăzi, parlamentul se reunește într-o ședință specială, în care deputații depun jurământul de loialitate față de noul suveran.

Ce se întâmplă cu câinii reginei Elisabeta a II-a?

Regina Elisabeta a II-a era cunoscută ca o mare iubitoare de animale. Îi plăceau caii – călărea cât de des putea -, dar marea ei iubire, care a urmat-o toată viața, au fost câinii corgi, care au ajuns un simbol al monarhiei britanice.

După moartea reginei au rămas câțiva câini care au dus o viață cu adevărat regală, cu valet și bucătar propriu, iar presa din insulă se întreabă cine se va ocupa de ei de acum înainte. Pentru a liniști spiritele, trebuie precizat un lucru: familia regală nu lasă nimic la voia întâmplării.

LIVE TEXT VINERI, 9 SEPTEMBRIE 2021

Regele i-a spus premierului că moartea mamei sale este momentul de care se temea

Regele Charles a descris moartea mamei sale ca fiind momentul „de care se temea” în timpul audienței cu premierul britanic Liz Truss. Comentariile sale au fost surprinse de camerele de luat vederi în timp ce dădea mâna și poza cu  Liz Truss la Palatul Buckingham, relatează CNN.

„Momentul de care m-am temut, așa cum știu că mulți oameni s-au temut”, a fost auzit regele spunându-i lui Liz Truss.

William și Kate și-au schimbat contul de Twitter pentru a reflecta noua lor titulatură

William și Kate și-au schimbat vineri contul oficial de Twitter pentru a reflecta noile lor titluri – Prinț și Prințesă de Wales.

Regele Charles al III-lea a acordat oficial titlul cuplului în timpul discursului său către națiune rostit vineri.

Anterior, William și Catherine erau cunoscuți sub numele de Ducele și Ducesa de Cambridge.

„God Save The King”, cântat pentru prima oară după 70 de ani

ACTUALIZARE 21:06  În Catedrala St. Paul este cântat pentru prima dată imnul regal, în varianta „God Save The King”. Această versiune, intonată în prezenţa prim-ministrului britanic Liz Truss, înlocuieşte „God Save the Queen”, imnul utilizat de la ascensiunea pe tron a defunctei suverane, în 1952.

ACTUALIZARE 20:30 La Catedrala St. Paul a început un serviciu religios de rugăciune în memoria Reginei Elisabeta a II-a. Premierul Liz Truss se numără printre cei care au rostit o alocuțiune. La slujbă participă membri ai clerului și oameni politici.

Regele Charles al III-lea, primul discurs către națiune: „Este un timp al schimbării pentru familia mea”

ACTUALIZARE 20:00 Regele Charles al III-lea a rostit vineri primul său discurs către națiune, un discurs de 10 minute înregistrat la Palatul Buckingham, în care și-a arătat recunoștința și respectul față de mama sa și i-a lăudat cei 70 de ani de domnie.

Discursul a fost înregistrat la Palatul Buckingham. Așezat în spatele unui birou, cu o fotografie a mamei sale afișată în mod vizibil în stânga sa, Charles a promis că îi va urma exemplul și își va servi poporul:

Regele Charles al III-lea și-a început discursul cu un omagiu adus mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, și cu mărturisirea durerii pe care o simte întreaga familie regală.

Suveranul părea să aibă ochii în lacrimi în timp ce vorbea despre Regina Elisabeta a II-a, căreia i-a spus „iubita mea Mama”, rememorând cei 70 de ani de domnie în care suverana și-a făcut datoria cu „căldură, umor și abilitate”.

„De-a lungul vieţii ei, Maiestatea sa Regina – iubita mea Mama – a fost o inspiraţie şi un exemplu pentru mine şi familia sa şi avem faţă de ea cea mai sinceră datorie pe care o familie o poate avea față de mama sa. A avut un profund angajament personal care i-a definit întreaga viaţă. A făcut sacrificii pentru datorie. Dedicarea şi devotamentul său ca suverană nu s-au diminuat niciodată, în vremuri de schimbare şi de progres, în vremuri de bucurie şi sărbătoare şi în vremuri de tristeţe şi pierdere”, a afirmat noul rege.

„Valorile noastre au rămas și trebuie să rămână constante”, a spus Charles al III-lea, promițând să fie slujba britanicilor întreaga sa viaţă, la fel ca mama sa.

„Reînnoiesc în faţa voastră acest angajament de serviciu de-a lungul întregii vieţi”, a declarat Charles al III-lea.

„Atâta timp cât sunt Rege, voi respecta Constituția. Vă voi servi cu loialitate și iubire, așa cum am făcut-o toată viața”, a promis Charles.

„Viața mea, sigur, se va schimba”, a recunoscut el, menționând fundațiile sale de care nu se va mai putea ocupa și dând de înțeles că va mai avea timp ca până acum nici de pasiunile sale sau de vizitele în locuri îndrăgite precum România.

„Este un timp al schimbării pentru familia mea, contez pe sprijinul iubitei mele soții, Camilla. Am învățat că mă pot baza pe ea”, a arătat Charles. „În semn de recunoaștere a propriului său serviciu public regal, de la căsătoria noastră de acum 17 ani, ea devine regina mea consoartă”, a punctat el. „Știu că ea se va ridica la exigențele noului său rol, cu devotamentul său ferm față de datorie, pe care am ajuns să mă bazez atât de mult”, a declarat Charles.

„Fiul meu William va prelua responsabilitățile pe care le-am avut timp de cinci decenii. Cu Catherine alături de el, știu că noii noștri prinț și prințesă de Wales vor continua să inspire și să ducă mai departe dialogurile noastre naționale”, a menționat Charles, oficializând faptul că William devine prinț moștenitor.

Suveranul nu l-a uitat nici pe celălalt fiu al său, Harry, chiar dacă acesta a renunțat la îndatoririle regale. „Vreau să-mi exprim iubirea pentru Harry și Meghan, în timp ce își construiesc o viață în Statele Unite”, a afirmat Charles.

„Ofer cele mai sincere mulțumiri, din inimă, pentru sprijinul acordat”, le-a spus el supușilor.

„Iubită mama, își mulțumesc pentru tot. Fie ca îngerii să-ți călăuzească calea”, și-a încheiat Charles primul discurs ca Rege.

Discursul integral al Regelui Charles al III-lea:

„Vă vorbesc astăzi cu sentimente de profundă durere. De-a lungul vieții sale, Majestatea Sa Regina, iubita mea mamă, a fost o inspirație și un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea și îi datorăm cea mai sinceră recunoștință pe care o poate avea orice familie față de mama lor, pentru dragostea, afecțiunea, îndrumarea ei, pentru înțelegere și exemplu.

Regina Elisabeta și-a trăit viața cu folos, cu o promisiune pe care și-a ținut-o, iar moartea ei este deplânsă profund. Acea promisiune de slujire a poporului pe tot parcursul vieții o reînnoiesc astăzi în fața tuturor.

Pe lângă durerea personală pe care o simte toată familia mea, împărtășim cu atât de mulți dintre voi în Regatul Unit, în toate țările în care Regina a fost șef de stat, în Commonwealth și în întreaga lume, un sentiment profund de recunoștință pentru cei peste 70 de ani în care mama mea, ca Regină, a fost în slujba  atâtor națiuni.

În 1947, la împlinirea a 21 de ani, ea s-a angajat într-o transmisiune către Commonwealth, din Cape Town, să-și dedice viața, fie ea scurtă sau lungă, slujirii popoarelor ei. A fost mai mult decât o promisiune, a fost un angajament personal profund, care i-a definit întreaga viață.

Ea a făcut sacrificii pentru slujba ei. Dedicarea și devotamentul ei nu au pălit niciodată prin vremuri de schimbare și progres, prin vremuri de bucurie și sărbătoare și prin vremuri de tristețe și pierdere. În viața ei am văzut acea dragoste constantă pentru tradiție și acea îmbrățișare neînfricată a progresului care ne fac măreți ca națiuni. Afecțiunea, admirația și respectul pe care le-a inspirat au devenit un semn distinctiv al domniei ei. Și, după cum poate mărturisi fiecare membru al familiei mele, ea a combinat aceste calități cu căldură, umor și abilitatea de a vedea mereu ceea ce e mai bun în oameni.

Aduc un omagiu memoriei mamei mele și îi onorez viața în slujba poporului. Știu că moartea ei aduce atât de multă tristețe pentru mulți dintre voi și împărtășesc acest sentiment de pierdere incomensurabilă cu voi toți.

Când Regina a urcat pe tron, Marea Britanie și lumea încă se confruntau cu privațiunile și consecințele celui de-al Doilea Război Mondial și încă trăiau conform convențiilor din vremurile anterioare. În ultimii 70 de ani, am văzut societatea noastră devenind una cu multe culturi și credințe. Instituțiile statului s-au schimbat la rândul lor. Dar prin toate schimbările și provocările, națiunea noastră și familia mai largă de pe celelalte tărâmuri, de ale căror talente, tradiții și realizări sunt atât de mândru, au prosperat și au înflorit.

Valorile noastre rămân și trebuie să rămână constante. La fel au rămas și rolul, și datoriile monarhiei, așa cum au rămas respectul  și responsabilitatea față de Biserica Anglicană, o Biserică în care încrederea mea rămâne profund înrădăcinată. În acea credință și valorile pe care le inspiră ea am fost educat să prețuiesc sentimentul de datorie față de alții și să păstrez cu cel mai mare respect tradițiile prețioase, libertățile și responsabilitățile istoriei noastre unice și a sistemului nostru de monarhie parlamentară.

Așa cum a făcut însăși Regina cu un devotament neclintit, și eu mă angajez acum solemn, în timpul rămas pe care mi-l acordă Dumnezeu, să susțin principiile constituționale ce reprezintă nucleul națiunii noastre. Oriunde ați trăi în Regatul Unit sau în teritoriile din întreaga lume și oricare ar fi trecutul și convingerile voastre, mă voi strădui să vă servesc cu loialitate, respect și dragoste, așa cum am făcut-o de-a lungul vieții mele.

Viața mea se va schimba, desigur, pe măsură ce îmi asum noile responsabilități. Nu va mai fi posibil să acord atât de mult din timpul meu și din energia mea organizațiilor de caritate și lucrurilor la care țin atât de profund. Dar știu că această muncă importantă va continua, va fi lăsată pe mâini bune.

Aceasta este și o perioadă de schimbare pentru familia mea. Contez pe ajutorul iubitei mele soții, Camilla. Ca recunoaștere a serviciului public loial de la căsătoria noastră de acum 17 ani, ea devine regina mea consoartă. Știu că se va ridica la înălțimea cerințelor noului său rol cu stoicism, cu devotamentul pe care mă bazez atât de mult.

În calitate de moștenitor, William va primi titlurile scoțiene care pentru mine au însemnat atât de mult. Îmi va urma ca duce de Cornwall și își asumă responsabilitățile pentru Ducatul de Cornwall, pe care mi le-am asumat de peste cinci decenii. Astăzi sunt mândru să-l numesc prinț de Wales, Tywysog Cymru, țara al cărei titlu am fost privilegiat să-l port de-a lungul vieții mele. Cu Catherine alături de el, știu că noii noștri prinț și prințesă de Wales vor continua să inspire și să se ocupe de problemele naționale, aducând în atenție problemele marginale, pentru a fi acordat un ajutor vital.

Îmi exprim, totodată, dragostea pentru Harry și Meghan, pe măsură ce continuă să-și construiască viața peste ocean.

Peste aproximativ o săptămână ne vom reuni ca națiune, ca un Commonwealth și ca o comunitate globală, pentru a o conduce pe ultimul drum pe iubita mea mamă. În tristețea noastră, să ne amintim și să luăm putere din lumina exemplului ei. În numele întregii familii, nu pot decât să aduc cele mai sincere și sincere mulțumiri pentru condoleanțele primite și sprijinul acordat. Acest lucru înseamnă mai mult pentru mine decât pot exprima vreodată.

Iubitei mele Mame, pe măsură ce începi ultima ta mare călătorie pentru a te alătura dragului meu răposat tată, vreau să-ți spun pur și simplu: Mulțumesc. Vă mulțumim pentru dragostea și devotamentul față de familia noastră și față de națiunile pe care le-ați slujit cu atâta sârguință în toți acești ani. Fie ca îngerii să-ți fie aproape pe ultimul drum!”

Președintele Joe Biden se pregătește să participe la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

ACTUALIZARE 19:10 Lideri și monarhi din întreaga lume, inclusiv președintele Joe Biden, vor participa la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a care vor avea loc la Londra spre sfârșitul acestei luni. La Westminster Abbey va fi o adunare solemnă de o amploare rar întâlnită în ultimele decenii, relatează „The Guardian”.

Înmormântarea, care ar urma să aibă loc în jurul datei de 19 septembrie în același loc în care Regina a fost încoronată în 1953, va aduce la Londra președinți, prim-miniștri, regi și regine, dar și mulțimi uriașe de oameni din țară și din străinătate, o adevărată provocare pentru forțele de securitate.

Președintele SUA, Joe Biden, care a spus despre Regină că a fost „o prezență care a adus stabilitate și o sursă de alinare și mândrie pentru generații întregi de britanici”, ar urma să se numere printre liderii mondiali de rang înalt care vor participa personal la funeralii. Surse CNN de la Casa Albă spun că se fac pregătiri pentru deplasarea lui Joe Biden la Londra, dar administrația va anunța oficial participarea doar după ce Palatul Regal își va dezvălui planurile în legătură cu funeraliile. Președintele va fi însoțit de o delegație oficială.

Ultima dată când a murit un monarh britanic, președintele american nu a participat la funeralii, notează CNN. Președintele Harry Truman l-a trimis pe secretarul său de stat Dean Acheson să participe la funeraliile regelui George al VI-lea în 1952. Însă la alte funeralii ale unor mari personalități, delegațiile SUA au președintele în funcție, precum foști președinți. La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, președintele de atunci, George W. Bush, a participat împreună cu tatăl său, fostul președinte George H.W. Bush, și cu fostul președinte Bill Clinton. În 2013, președintele de atunci, Barack Obama, a mers împreună cu George W. Bush, Bill Clinton și cu fostul președinte Jimmy Carter la funeraliile lui Nelson Mandela.

Și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și-a anunțat intenția de a participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Erdogan s-a întâlnit cu ea de două ori la Palatul Buckingham. „Dacă vom găsi ocazia, am dori să fim prezenți la această ceremonie”, le-a declarat el vineri reporterilor.

Membrii familiilor regale din Europa, din țări precum Spania, Belgia, Norvegia, Danemarca, Suedia și Olanda, sunt așteptați, de asemenea, la Londra.

Premierul Liz Truss este la Palatul Buckingham pentru a se întâlni cu Regele Charles al III-lea

ACTUALIZARE 18:20. Prim-ministrul britanic Liz Truss a sosit la Palatul Buckingham pentru a se întâlni cu Regele Charles al III-lea.

Monarhul nu va participa mai târziu la slujba religioasă la Catedrala St Paul din Londra, menționează CNN.

Cu toate acestea, este așteptat să se adreseze națiunii și Commonwealth-ului într-un mesaj care va fi difuzat la ora locală 18:00 (20:00, ora României).

VIDEO. Regele Charles a ajuns la Palatul Buckingham și face o baie de mulțime

ACTUALIZARE 16:15 Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatul Buckingham. Și-a petrecut minute bune dând mâna cu oamenii strânși acolo, care i-au transmis condoleanțe, unii l-au aclamat și chiar au intonat „God Save The King”, imnul regal.

Charles, împreună cu Regina consoartă Camilla, s-a plimbat apoi pe lângă porțile palatului regal, uitându-se la miile de buchete de flori și mesaje de condoleanțe așezate acolo de cei care deplâng moartea mamei sale.

A intrat apoi în curtea Palatului Buckingham întorcându-se și făcând cu mâna de mai multe ori supușilor care îl aclamau.

Regele Charles și Regina Camilla au ajuns la Londra

ACTUALIZARE 16:03 Regele Charles și Regina Camilla au ajuns la Londra și se îndreaptă spre Palatul Buckingham. Cuplul regal a ajuns la Londra cu avionul din Aberdeen, Scoția și a plecat spre Palatul Buckingham însoțit de o coloană oficială.

Salve de tun sunt trase în toată Marea Britanie, de la Londra la Belfast, în memoria Reginei

ACTUALIZARE 15:51 Salve de tun au fost trase, vineri, în toată Marea Britanie, de la Londra la Belfast, în semn de omagiu pentru Regina Elisabeta a II-a.

96 de salve – câte una pentru fiecare an de viață al suveranei, după 70 de ani de domnie – inclusiv în capitală, la Hyde Park şi la Turnul Londrei, dar şi în situl preistoric englezesc de la Stonehenge sau în enclava Gibraltar, în sudul Spaniei.

Regele Charles se va adresa poporului britanic la ora locală 18:00

ACTUALIZARE 15:10 Regele Charles va susține primul său discurs în calitate se suveran, vineri, în jurul orei locale 18:00 (20:00, ora României). Anunțul a fost făcut de Camera Comunelor.

„Aş dori să informez Camera că vom sta în şedinţă astăzi până în jurul orei 22:00 pentru omagieri”, a declarat Lindsay Hoyle, președintele Camerei Comunelor, în faţa parlamentarilor.

„În jurul orei 6:00 p.m., şedinţa va fi suspendată în timp ce Majestatea Sa Regele va transmite mesajul său către naţiune”.

Putin nu „preconizează” să asiste la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

ACTUALIZARE 14:55 Dictatorul rus, Vladimir Putin, nu preconizează să asiste la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, care ar urma să aibă loc peste 10 zile la Londra, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Opţiunea nu este avută în vedere”, a spus Peskov, într-un moment în care Putin este considerat un paria în Occident din cauza invaziei rusești în Ucraina. Mai mult, spațiul aerian european este închis pentru avioanele rusești, în urma sancțiunilor impuse Moscovei.

Anterior, Putin a elogiat-o pe Regina Elisabeta a II-a. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus că nu ştie în acest moment dacă un reprezentant al guvernului rus va participa la funeraliile Elisabetei a II-a, în condiţiile în care detaliile ceremoniei nu au fost comunicate.

„Toate acestea urmează să fie anunţate într-un fel sau altul de către serviciile Regelui, de către autorităţile din Regatul Unit”, a adăugat Peskov. Cu toate că Peskov a lăudat „înţelepciunea” şi „autoritatea” mondială a reginei, „calităţi care astăzi au devenit rare pe scena internaţională”, el a adăugat că suverana britanică nu ocupa „un loc (special) în inima ruşilor”.

Ion Iliescu, mesaj după moartea Reginei Elisabeta a II-a

ACTUALIZARE 14:30 Fostul președinte al României, Ion Iliescu, spune că moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii „marchează sfârșitul unei epoci istorice”. Într-o postare pe blogul său, Iliescu a mai scris că a cunoscut-o pe suverană și că a considerat-o „o personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, și cu simțul umorului”.

„Încetarea din viață a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a marchează sfârșitul unei epoci istorice, plină de schimbări, în care Marea Britanie a avut de jucat un rol de primă mână. Victoria Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial, la care Regina a participat direct, ca toată generația din care a făcut parte, a fost începutul unor reforme economice și sociale ce au influențat atât continentul european, cât și întreaga lume”, a scris Ion Iliescu.

„Și-a făcut datoria care-i revenea în sistemul politic britanic, fără ezitare, și fără să se lase purtată de convingerile sale personale, oricât de greu i-a fost asta, în momente delicate din viață. A fost o personalitate puternică, și complexă, dincolo de imaginea care ni se prezintă, ca de obicei, în astfel de momente”, a continuat el.

„Relațiile României cu Marea Britanie au fost neașteptat de corecte, în această lungă domnie a Reginei Elisabeta a II-a. Marea Britanie a fost un partener activ în efortul de industrializare și de modernizare a economiei României, a ajutat la pregătirea unor elite intelectuale și tehnice. A contribuit la formarea personalului necesar aderării noastre la UE și la NATO. Marea Britanie este o destinație predilectă pentru români, în ciuda ieșirii țării din UE”, a mai spus fostul președinte.

„Am avut ocazia să o cunosc și să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului. O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, și cu simțul umorului. Și care nu a uitat o clipă de interesele țării al cărui șef de stat era! Păstrez o amintire puternică întâlnirii din 2004, în cadrul vizitei private în Marea Britanie, când Regina a oferit un dejun privat, la care a participat și marea noastră balerina Alina Cojocaru. Marea Britanie a pierdut, într-un moment delicat pentru Occident, și pentru democrație, ca sistem politic, un lider, și un liant al solidarității naționale, iar România un prieten și un reper”, a adăugat el.

Primele imagini cu Regele Charles, la plecarea de la Balmoral

ACTUALIZARE 14:05 Regele Charles a fost fotografiat în mașină, în timp ce se deplasa de la Castelul Balmoral, acolo unde a murit mama sa, joi după-amiază. Regele urmează să ajungă la Londra mai târziu.

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de condoleanțe pentru Regele Charles

ACTUALIZARE 13:45 Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de condoleanţe Regelui Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la moartea Reginei Elisabeta a II-a.

„În numele poporului român şi al meu personal, doresc să transmit Majestăţii Voastre, întregii Familii Regale şi poporului britanic condoleanţe şi compasiune pentru dureroasa pierdere suferită.

Majestatea Sa Regina a fost un lider excepţional, care şi-a servit patria cu devotament şi responsabilitate desăvârşită, reprezentând un simbol al stabilităţii şi un veritabil reper moral pentru întreaga lume.

Cele şapte decade în slujba Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi a întregului Commonwealth rămân în istoria umanităţii drept un reper şi inspiraţie pentru noi toţi şi generaţiile viitoare”, a transmis şeful statului Regelui Charles al III-lea, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Ordinea de succesiune la tronul Regatului Unit, după moartea Reginei Elisabeta

ACTUALIZARE 13:15 Legea de Succesiune la tronul Marii Britanii și Irlandei de Nord reglementează felul în care se face moștenirea coroanei regale  – după urcarea pe tron a Regelui Charles, prinț moștenitor devine fiul cel mare al acestuia, Prințul William, care pe lângă titlul anterior de Duce de Cambridge, primit de la Regina Elisabeta în 2011, devine și Duce de Rothesay și Duce de Cornwall. Titulatura de Prinț de Wales, însă, devine vacantă la momentul în care deținătorul devine Rege. Regele Charles îl va învesti, cel mai probabil, pe William cu titlul de Prinț de Wales în lunile care urmează.

Regulile de succesiune prevăd că doar urmașii Sophiei de Hanovra, mama lui George I, Rege al Marii Britanii, Rege al Irlandei și Elector al Hanovrei, pot moșteni coroana. George a moștenit tronul în urma decesului verișoarei lui de gradul doi, Regina Anne, care nu a avut copii, el fiind cea mai apropiată rudă de religie protestantă a acesteia.

Catolicii sunt excluși de la succesiune pentru că suveranul britanic este, concomitent și liderul suprem al Bisericii Anglicane, înființată în 1534 de Regele Henric al VIII-lea prin ruperea de Biserica Catolică.

Din 2015, legile de succesiune au fost amendate pentru a înlătura preferința masculină, astfel că băieții născuți după 28 octombrie 2011 nu mai au întâietate în fața surorilor lor mai mari.

Ordinea de succesiune:

1. Prinţul William, duce de Cambridge. Născut pe 21 iunie 1982, fiul cel mare al actualului Rege Charles al III-lea

2. Prinţul George de Cambridge. Născut pe 22 iulie 2013, fiul cel mare al prinţului William

3. Prinţesa Charlotte de Cambridge. Născută pe 2 mai 2015, fiica prinţului William

4. Prinţul Louis de Cambridge. Născut pe 23 aprilie 2018, al doilea fiu al prinţului William

5. Prinţul Harry, duce de Sussex. Născut pe 15 septembrie 1984, al doilea fiu al Regelui Charles

6. Archie Mountbatten-Windsor. Născut pe 6 mai 2019, fiul cel mare al prinţului Harry

7. Lilibet Mountbatten-Windsor. Născută pe 4 iunie 2021, fiica prinţului Harry

8. Prinţul Andrew, duce de York. Născut pe 19 februarie 1960, al doilea fiu al Reginei Elisabeta a II-a

9. Prinţesa Beatrice de York. Născută pe 8 august 1988, fiica cea mare a prinţului Andrew

10. Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi. Născută pe 18 septembrie 2021, fiica prinţesei Beatrice

11. Prinţesa Eugenie de York. Născută pe 23 martie 1990, a doua fiică a prinţului Andrew

12. August Brooksbank. Născut pe 9 februarie 2021, fiul prinţesei Eugenie

13. Prinţul Edward, conte de Essex. Născut pe 10 martie 1964, al treilea fiu al Reginei Elisabeta a II-a

14. James Mountbatten-Windsor, viconte de Severn. Născut pe 17 decembrie 2007, fiul prinţului Edward

15. Lady Louise Mountbatten-Windsor. Născută pe 8 noiembrie 2003, fiica prinţului Edward

16. Prinţesa Anne, prinţesă regală. Născută pe 15 august 1950, singura fiică a Reginei Elisabeta a II-a

17. Peter Phillips. Născut pe 15 noiembrie 1977, fiul prinţesei Anne.

18. Savannah Phillips. Născută pe 29 decembrie 2010, fiica cea mare a lui Peter Phillips

19. Isla Phillips. Născută pe 29 martie 2012, a doua fiică a lui Peter Phillips

20. Zara Tindall. Născută pe 15 mai 1981, fiica prinţesei Anne

21. Mia TIndall. Născută pe 17 ianuarie 2014, prima fiică a Zarei Tindall

22. Lena Tindall, născută pe 18 iunie 2018, a doua fiică a Zarei Tindall

23. Lucas Tindall. Născut pe 21 martie 2021, fiul Zarei Tindall

Descendenţii reginei Elisabeta a II-a sunt urmaţi de cei ai surorii sale, regretata prinţesă Margaret, care a murit în 2002.

Descendenţii fraţilor şi surorilor tatălui lor, regele George al VI-lea, ocupă apoi următoarele locuri din ordinea de succesiune la tron.

Peste 70 de persoane în viaţă descind din tatăl acestuia din urmă, regele George al V-lea, decedat în 1936.

Slujbă de rugăciune în memoria Reginei la Catedrala Sf. Paul

ACTUALIZARE 13:00 Catedrala Sf Paul din Londra va organiza, vineri seară, la ora 17:00 GMT, o „slujbă de rugăciune şi reflecţie”, în memoria Reginei Elisabeta a II-a, care va fi difuzată în direct de BBC, iar la serviciul religios va participa, între alţi oameni politici, şi şefa guvernului britanic, Liz Truss.

Totodată, se aşteaptă ca la ceremonia religioasă televizată să participe şi primarul City of London, centrul financiar al capitalei britanice, Vincent Keaveny, dat fiind că lăcaşul de cult este amplasat în jurisdicţia sa.

Catedrala Sf Paul, dar şi Westminster Abbey, în Londra, şi castelul Windsor, situat la 40 de kilometri de capitală, vor bate clopotele la unison la ora 12:00 GMT şi simultan vor fi trase 96 de salve de tun – numărul anilor pe care i-a trăit regina – în Hyde Park şi în alte zone din capitală.

Separat, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, primatul Bisericii Anglicane, a amintit, vineri, că Regina Elisabeta a II-a, care a murit, joi, la Castelul Balmoral din Scoţia, reuşea să facă pe toată lumea să se simtă specială şi „nu şi-a pierdut niciodată speranţa” în momentele grele ale vieţii.

Arhiepiscopul a elogiat perioada pe care suverana a dedicat-o serviciului public pe parcursul domniei sale şi „sutele de evenimente la care participa an de an”.

„Şi era o persoană (…) care putea intra într-o încăpere plină de lume sau putea merge pe o stradă aglomerată şi îi făcea pe toţi cei cu care vorbea să se simtă de parcă ar fi fost singurele persoane de acolo”, a amintit Welby.

Welby a adăugat că Elisabeta a II-a „nu se uita niciodată peste umărul persoanei cu care vorbea pentru a vedea dacă exista cineva mai interesant. Toată lumea obţinea atenţia ei”.

„Regina ne arăta constant importanţa vieţii; era veselă, avea umor şi avea o viaţă împlinită. Dar niciodată, niciodată, nici chiar în cele mai rele clipe, nu-şi pierdea speranţa”, a spus el.

Regele Charles se va adresa națiunii după o discuție cu prim-ministra Liz Truss

ACTUALIZARE 12:41  Regele Charles al Marii Britanii va avea, vineri, o audiență cu Liz Truss, șefa guvernului, prima sa întâlnire cu prim-ministra în calitate de suveran al regatului britanic.

După discuția cu Truss, Regele urmează să se adreseze națiunii într-un discurs televizat.

În Regatul Unit începe, vineri, o perioadă de doliu care va dura până la şapte zile după funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.

Întreaga ţară va păstra un minut de reculegere în jurul prânzului. De asemenea, clopotele vor suna la unison la Westminster Abbey, Catedrala St Paul şi Castelul Windsor din Londra, în timp ce 96 de salve de tun – vârsta suveranei – vor fi trase în Hyde Park şi în alte locuri din capitală.

Doliul Regal va dura șapte zile după înmormântarea Reginei

ACTUALIZARE 12:33 O perioadă de doliu regal începe de acum şi va ţine încă şapte zile după ceremoniile funerare ale reginei Elisabeta a II-a, a căror dată va fi confirmată „la momentul potrivit”, a anunţat, vineri, Palatul Buckingham.

Deşi Palatul Buckingham nu a menţionat când anume vor avea loc funeraliile, este de aşteptat ca ceremonia să fie organizată în preajma celei de-a 11-a zile după decesul reginei, notează Reuters.

„Ca urmare a decesului Majestăţii Sale Regina, este dorinţa Majestăţii Sale Regele ca perioada de Doliu Regal să înceapă de acum şi să ţină şapte zile după Funeraliile Reginei”, a anunţat Palatul Buckingham într-un comunicat, citat de agenţia de presă britanică.

O salvă de tunuri va fi trasă în Londra la ora locală 13:00 în Hyde Park, câte o salvă pentru fiecare din cei 96 de ani cât a trăit regina, a mai anunţat Palatul Buckingham.

Perioada de doliu va fi respectată de membrii familiei regale, personalul casei regale şi reprezentanţi ai casei regale cu îndatoriri oficiale, împreună cu trupele care sunt angajate în activităţile ceremoniale.

Reşedinţele regale vor fi închise până după funeralii, inclusiv Galeria Reginei şi Grajdurile Legale de la Palatul Buckingham, precum şi Galeria Reginei din Edinburgh, Scoţia.

Castelul Balmoral şi Sandringham House, reşedinţe private ale reginei, vor fi la rândul lor închise în această perioadă, la fel şi Castelul Hillsborough, reşedinţa oficială a suveranului britanic în provincia Irlanda de Nord.

Între timp, cei care doresc să depună flori la Palatul Buckingham din Londra vor fi îndrumaţi să le lase în locuri special amenajate pentru această ocazie. Măsuri similare sunt luate la reşedinţele regale.

Totodată, pe întreaga perioadă a doliului regal, drapelele de la reşedinţele regale vor fi arborate în bernă.

Printre alte detalii care încep să fie cunoscute cu privire la pregătirile pentru următoarele zile, până la funeralii, a apărut informaţia că nu vor fi puse la dispoziţie cărţi de condoleanţe în niciuna dintre reşedinţele oficiale ale familiei regale şi, în schimb, va fi activat un site web pe pagina oficială online a monarhiei.

Succesiunea lui Charles agită sentimentul republican în fostele colonii din Caraibe

ACTUALIZARE 9:30 Urcarea pe tronul Marii Britanii a lui Charles al III-lea a agitat tensiuni mai vechi în fostele colonii ale Imperiului în regiunea Caraibilor, acolo unde țările care încă îl mai au ca șef de stat pe suveranul britanic cer trecerea la republică și reparații din partea statului britanic.

Prim-ministrul Jamaicăi a spus că țara sa va fi în doliu pentru Regină, iar omologul său din Antigua și Barbuda a ordonat ca steagurile să fie coborâte în bernă în ziua înmormântării suveranei.

În unele colțuri ale fostului Imperiu Britanic, însă, există dubii despre ce rol ar putea să mai aibă un monarh îndepărtat în secolul 21. La începutul acestui an, unii lideri ai Commonwealth-ului și-au exprimat nemulțumirea față de succesiunea de la Elisabeta la Charles, în cadrul unui summit la Kigali, în Rwanda. Din Commonwealth fac parte 54 de țări, toate foste colonii sau foste dominioane ale Imperiului Britanic, iar suveranul de la Londra prezidează, în mod tradițional organizația.

În timpul unui tur de opt zile, în martie, al prințului William, acum moștenitorul tronului, în Belize, Jamaica și Bahamas, au apărut o mulțime de cereri și solicitări ca Marea Britanie să plătească reparații pentru sclavie și să ofere scuze țărilor afectate.

„În condițiile în care rolul monarhiei se schimbă, ne așteptăm ca asta să fie o oportunitate pentru a avansa discuții despre reparații în regiunea noastră”, spune Niambi Hall-Campbell, cercetătoare care conduce Comitetul pentru Reparații Naționale din Bahamas.

Ea i-a transmis condoleanțe Regelui Charles și familiei Reginei și a precizat că actualul suveran a recunoscut „atrocitatea groaznică a sclaviei” la o ceremonie de anul trecut care marca trecerea de la monarhie la republică în Barbados.

Ea mai spune și că speră că Charles va deschide drumul spre o „dreptate a vremurilor noastre”. „Această dreptate nu poate fi decât reparatorie”, a mai spus ea.

Xi Jinping a transmis un mesaj de condoleanțe regelui Charles al III-lea

ACTUALIZARE 09.00 Xi Jinping a transmis, vineri, un mesaj de condoleanțe regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

„În numele guvernului chinez, al poporului chinez și în numele său, Xi și-a exprimat profunde condoleanțe pentru decesul Reginei Elisabeta a II-a și a transmis sincere condoleanțe familiei regale, guvernului și poporului Regatului Unit”, a anunțat televiziunea chineză de stat CCTV, citată de CNN.

Patriarhul Daniel: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, un prieten al poporului român

ACTUALIZARE 07.47 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de condoleanţe la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în care subliniază că fostul suveran britanic „a fost un prieten constant al poporului român şi, în special, al Bisericii Ortodoxe Române”.

„Suntem profund mişcaţi de trecerea la Domnul a regretatei Regine Elisabeta a II-a, mama iubită a Majestăţii Voastre şi Suveran al Regatului Unit şi al Commonwealth-ului, în ziua de 8 septembrie 2022, în care sărbătorim, în Biserica Ortodoxă, Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria. Cunoaştem legătura apropiată pe care Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a avut-o cu Familia Regală a Românei, în special cu fostul Rege Mihai al României, pe care l-a apreciat atât de mult”, se arată în mesajul transmis de patriarh Regelui Charles al III-lea, relatează Agerpres.

Patriarhul aminteşte că, „în acelaşi timp, Majestatea Sa a fost un prieten constant al poporului român şi, în special, al Bisericii Ortodoxe Române, în strădania de a trece prin vremurile grele ale dictaturii comuniste”.

Regele Spaniei: „Regina Elisabeta va rămâne una dintre cele mai bune regine din toate timpurile”

ACTUALIZARE 07.46  Regele Spaniei Felipe al VI-lea i-a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a murit joi, numind-o „una dintre cele mai bune regine din toate timpurile”.

„Regina Elisabeta (numită Isabel în Spania, n.red.) va rămâne una dintre cele mai bune regine din toate timpurile pentru demnitatea ei, simţul datoriei, curajul şi devotamentul faţă de poporul ei în orice moment”, a declarat Felipe al VI-lea într-un discurs rostit la Sevilla, în sudul Spaniei, potrivit Agerpres.

În cursul serii, regele Felipe al VI-lea i-a trimis telegramă noului rege Charles al III-lea în care afirmă că mama acestuia a scris şi „conturat cele mai relevante capitole din Istoria lumii noastre în ultimele şapte decenii”.

„Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, fără îndoială, a fost martor, a scris şi modelat cele mai relevante capitole din Istoria lumii noastre în ultimele şapte decenii”, a scris Felipe al VI-lea, salutând „simţul datoriei, al angajamentului şi întreaga viaţă dedicată slujirii poporului său”.

„Regina Letizia şi cu mine transmitem Majestăţii Sale şi întregii familii regale dragostea şi rugăciunile noastre”, a continuat monarhul spaniol în mesajul scris în limba engleză. „Ne va fi foarte dor de ea”, a scris de asemenea regele.

LIVE TEXT JOI, 8 SEPTEMBRIE 2022

Papa Francisc: Elisabeta a II-a a fost în serviciul neobosit pentru binele ţării sale

ACTUALIZARE 23:47 Papa Francisc a deplâns joi moartea reginei Elisabeta a II-a la vârsta de 96 de ani, lăudând „serviciul neobosit pentru binele” ţării sale şi „exemplul său de devotament faţă de datorie”, asigurând totodată că se roagă pentru fiul ei „în timp ce îşi asumă acum înaltele responsabilităţi de rege”, sub numele de Charles al III-lea.

„Profund întristat de vestea decesului Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, prezint sincere condoleanţe Majestăţii Sale, membrilor Familiei Regale, poporului Regatului Unit şi al Commonwealth-ului”, a spus suveranul pontif într-o telegramă adresată noului suveran şi citată de agenţiile internaţionale de presă.

În mesajul, în limba engleză, Francisc i-a transmis şi cele mai bune urări noului rege, potrivit Agerpres.

Putin: Regina s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea şi respectul supuşilor săi

ACTUALIZARE 23:40 Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis joi condoleanţe Regatului Unit pentru „pierderea ireparabilă” a reginei Elisabeta a II-a, care a murit în cursul serii, la vârsta de 96 de ani, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

Într-un mesaj către noul rege, Charles al III-lea, Putin a declarat că regina „s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea şi respectul supuşilor săi, precum şi de autoritate pe scena internaţională”.

„Vă doresc curaj şi puterea de a îndura în faţa acestei pierderi grele şi ireparabile. Permiteţi-mi să vă transmit sincere condoleanţe şi sprijin către membrii familiei regale şi către întregul popor al Marii Britanii”, a mai transmis liderul de la Kremlin, conform Agerpres.

Macron: Elisabeta a II-a, o prietenă a Franţei, o regină a inimii

ACTUALIZARE 23:35 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a, salutând-o ca fiind „o prietenă a Franţei, o regină a inimii” care „şi-a marcat ţara şi secolul pentru totdeauna”, relatează AFP.

„Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea şi unitatea naţiunii britanice timp de peste 70 de ani. Îmi amintesc de ea ca de o prietenă a Franţei, o regină a inimii care şi-a lăsat amprenta asupra ţării sale şi a secolului său”, a declarat preşedintele francez într-un tweet, după ce a postat o fotografie a suveranei, care a murit la vârsta de 96 de ani la reşedinţa sa din Scoţia, Castelul Balmoral, transmite Agerpres.

Ursula von der Leyen: „Pentru mine este o legendă”. Reacțiile liderilor UE la moartea Reginei Elisabeta a II-a

Liderii Uniunii Europene au deplâns dispariţia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care a încetat din viaţă joi, la 96 de ani, subliniind totodată că „niciodată nu a încetat să ne arate importanţa valorilor durabile într-o lume modernă” şi „puţini au marcat istoria mondială” aşa cum a făcut-o ea, transmite EFE.

„Numită cândva Elisabeta Steadfast (statornica – n.r.), nu a încetat niciodată să ne arate importanţa valorilor durabile într-o lume modernă, cu activitatea şi angajamentul ei”, a scris pe reţeaua socială Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

La vestea morţii suveranului britanic a reacţionat şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a evidenţiat că „angajamentul ei de nezdruncinat şi activitatea ei au fost un exemplu pentru toţi”.

„Puţini au marcat istoria mondială aşa cum a făcut-o Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a”, a subliniat politiciana malteză tot pe Twitter. Metsola a adăugat că „lumea plânge alături de poporul din Regatul Unit şi din alte zări” moartea „reginei Elisabeta cea Mare”.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a transmis că UE „aduce un omagiu contribuţiei unice” a suveranei britanice „la edificarea păcii şi a reconcilierii”.

Borrell a afirmat că „domnia extraordinară a Reginei Elisabeta a II-a a fost contemporană cu evenimente cheie ale secolelor XX şi XXI”. „Deşi pierderea ei se va simţi în întreaga lume, primele noastre gânduri sunt alături de familia sa şi de poporul Regatului Unit”, a încheiat politicianul spaniol pe contul său oficial de Twitter.

Monarhul britanic „reprezintă întreaga istorie a Europei, care este căminul nostru comun, împreună cu prietenii noştri britanici”, a declarat la rândul ei preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă la Rotterdam.

Politiciana germană a remarcat că Elisabeta a II-a ne-a „dat tuturor în aceşti ani stabilitate, încredere” şi a arătat „un mare curaj”.

„Pentru mine este o legendă”, a adăugat şefa executivului european, conform Agerpres.

Obama: Suntem recunoscători că am fost martori la conducerea dedicată a Majestății Sale

ACTUALIZARE 23:11 Fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, a transmis pe Twitter că „eu și Michelle suntem recunoscători că am fost martori la conducerea dedicată a Majestății Sale”.

„Precum muți dintre voi, eu și Michelle suntem recunoscători că am fost martori la conducerea dedicată a Majestății sale și suntem uimiți de moștenirea serviciului ei neobosit și demn. Gândurile noastre sunt cu familia ei și cu poporul Regatului Unit în aceste vremuri dificile”, arată un mesaj pe Twitter al fostului președinte american.

Trump: Eu și Melania vom prețui mereu timpul petrecut împreună cu Regina

ACTUALIZARE 23:07 Fostul președinte american Donald Trump a transmis un comunicat privind moartea Reginei, în care scrie că „direcția ei și diplomația de durată a securizat și avansat alianțele cu SUA și țările din lume. Însă, amintirile cu ea vor rămâne întodeauna dedicarea față de țara sa și devotamentul de neclintit pentru concetățenii ei”.

„Eu și Melania vom prețui mereu timpul petrecut împreună cu Regina și nu vom uita niciodată prietenia generoasă a Majestății Sale, marea ei înțelepciune și minunatul simț al umorului. Ce doamnă măreață și minunată era – nimeni nu era ca ea!”, a mai transmis Trump.

Biden: A definit o epocă

ACTUALIZARE 22:54 Preşedintele american, Joe Biden, a adus joi un omagiu reginei Elisabeta a II-a, care s-a întâlnit cu 14 preşedinţi americani în timpul vieţii sale.

Amintindu-şi de întâlnirea lor din 2021, Biden a spus: „Ne-a fermecat cu spiritul ei, ne-a emoţionat cu bunătatea ei şi ne-a împărtăşit cu generozitate înţelepciunea ei”, relatează DPA.

Prezentând condoleanţe familiei regale britanice împreună cu soţia sa, Jill Biden, preşedintele american a declarat că regina „a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o epocă”.

„Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezenţă stabilizatoare şi o sursă de confort şi mândrie pentru generaţii de britanici, inclusiv pentru mulţi dintre cei care nu şi-au cunoscut ţara fără ea”.

El a continuat spunând că Elisabeta a II-a a fost „o femeie de stat de o demnitate şi o constanţă de neegalat, care a aprofundat alianţa fundamentală dintre Regatul Unit şi Statele Unite. Ea a contribuit la a face relaţia noastră specială”, conform Agerpres.

Biden a spus că aşteaptă cu nerăbdare să „continue o prietenie strânsă cu Regele şi Regina Consoartă”.

Un curcubeu a apărut deasupra Palatului Buckingham, cu puțin timp înainte să fie anunțat decesul Reginei Elisabeta a II-a

ACTUALIZARE 22:47 Mii de oamenii s-au adunat în fața Palatului Buckingham, unde cu puțin timp înainte ca decesul Reginei Elisabeta a II-a să fie anunțat, a apărut un curcubeu. Regina Elisabeta a II-a, cel mai faimos monarh din lume, a murit joi, la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia, alături de familia sa şi de fiul său, prinţul Charles, care i-a succedat automat.

Un dublu curcubeu a apărut deasupra Palatului Buckingham din Londra, joi, cu puțin timp înainte de a fi anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a. Foto: Twitter / @elxnaomi

Un dublu curcubeu a apărut deasupra Palatului Buckingham din Londra, joi, cu puțin timp înainte de a fi anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a, scrie people.com.

Citește continuarea AICI.

Fostul premier Boris Johnson: Cea mai tristă zi a țării

ACTUALIZARE 22:39 Fostul premier britanic Boris Johnson a transmis pe Twitter o amplă declarație în urma anunțului că Regina Elisabeta a II-a a murit, spunând că este „cea mai tristă zi a țării”.

„În inimile fiecăruia dintre noi există o durere la trecerea în neființă a reginei noastre, un sentiment profund și personal de pierdere – mult mai intens, poate, decât ne așteptam”, a scris el.

Prințul Harry a ajuns la Balmoral

ACTUALIZARE 22:26 Ducele de Sussex a ajuns la Balmoral, la câteva ore după frații săi William și Prinții Andrew și Edward, transmite BBC.

Soția sa Meghan nu a călătorit cu el în Scoția.

Numele noului Rege al Marii Britanii: Charles al III-lea

 ACTUALIZARE 22:06 Prima decizie a noului Rege al Marii Britanii este alegerea numelui de Charles al III-lea, transmite BBC.

El ar fi putut să-și aleagă unul dintre cele patru nume – Charles Philip Arthur George.

Liz Truss, anunț de supunere față de Regele Charles al Marii Britanii: God save the King

ACTUALIZARE 21:55 Premierul Marii Britanii, Lizz Truss, și-a încheiat discursul din fața Downing Street cu un anunț de supunere față de noul Rege Charles al Marii Britanii și a făcut un apel la unitate în susținerea lui.

Foto: Profimedia Images

„Îi oferim loialitatea și devotarea noastră, așa cum mama sa s-a devotat atât de mult atât de mulți ani”, a spus noul premier al Marii Britanii. „Cu trecerea în neființa a celei de-a doua era Elizabetane, intrăm într-o nouă eră în magnifica istorie a marii noastre țări. Exact cum Majestatea sa și-ar fi dorit: prin rostirea cuvintelor «God save the King»”.

„Suntem devastați, Regina Elisabeta a II-a a fost o piatră pe care Marea Britanie modernă se construia. Este țara măreață datorită ei. A venit la conducere după al doilea Război Mondial, a fost lidera a 57 de state. Regina ne-a asigurat stabilitate, a avut spiritul Marii Britanii și acel spirit va dura, a fost cel mai longeviv monarh din istoria țării, a condus cu demnitate timp de 70 de ani. A fost iubită și admirată în Marea Britanie și toată lumea. A fost o inspirație personală pentru mine și pentru britanice.

Săptămâna aceasta a rămas hotărâtă să își continuie datoriile și m-a numit premierul ei. În zilele dificile ne vom uni cu prietenii noștri din Marea Britanie și întreaga lume pentru a comemora viața ei strălucitoare. Coroana trece la un nou monarh, la Majestatea Sa, Regele Charles”, a mai spus aceasta.

Casa Albă: „Inimile și gândurile noastre se îndreaptă către membrii familiei Reginei”

ACTUALIZARE 21:40 Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a reacționat joi la știrea că Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, spunând că „inimile și gândurile noastre” merg către familia și poporul Marii Britanii.

„Inimile și gândurile noastre se îndreaptă către membrii familiei Reginei, merg către poporul Marii Britanii. Nu vreau să anticipez ce va spune Președintele”, a spus Jean-Pierre la finalul briefingului de presă de la Casa Albă, conform CNN.

Klaus Iohannis: Domnia Reginei Elisabeta a II-a a modelat istoria modernă. Românii sunt alături de poporul britanic

ACTUALIZARE 21:08 Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj de condoleanţe la moartea Reginei Elisabeta a II-a, afirmând că domnia monarhului britanic reprezintă „un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public”.

„Condoleanțe din suflet la trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății sale, care s-a întins pe șapte decenii, a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional de loialitate și angajament în serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală”, a scris şeful statului pe Twitter.

Primul mesaj al Regelui Charles

ACTUALIZARE 21:20 Un comunicat a fost emis de Familia Regală în numele lui Charles, noul Rege.

„Moartea iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele.

Deplângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite.

Știu că pierderea ei va fi profund simțită prin țară, Tărâmuri și Commonwealth și de către nenumărații oameni din jurul lumii.

În timpul acestei perioade de doliu și schimbare, familia mea și eu vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde în care Regina a fost atât de mult ținută”.

REGINA ELISABETA A II-A A MURIT. CHARLES ESTE NOUL REGE

ACTUALIZARE 20:30 PALATUL BUCKINGHAM ANUNȚĂ CĂ REGINA ELISABETA A II-A A MURIT.

Charles, fiul Elisabetei a II-a, este noul Rege al Marii Britanii, după decesul mamei sale.

Regele Charles și Regina Consoartă, Camilla, vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine, scrie CNN.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit azi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Familia Regală s-a referit la Charles ca Rege în anunțul decesului Reginei Elisabeta. Mesajul pe Twitter s-a referit la Camilla ca Regină Consoartă.

Ca moștenitor încă de la vârsta de trei ani, Charles a fost cel mai longeviv moștenitor în serviciu la tron din istoria britanică.

La urcarea sa pe tron, Charles are opțiunea de a lua ca nume regal oricare dintre numele sale – Charles, Philip, Arthur sau George. Spre exemplu, Regele George al VI-lea era cunoscut în familie ca Albert, însă la momentul succesiunii a ales numele George ca nume regal. De-a lungul istoriei, alți doi regi au purtat numele de Charles – Regele Carol I Stuart al Angliei, Scoției și Irlandei (1625-1649) și fiul acestuia, Carol al II-lea Stuart (1660-1685).

Charles a preluat deja unele dintre angajamentele Reginei în acest an, având în vedere că starea ei de sănătate a devenit o îngrijorare destul de mare pentru a anula unele dintre responsabilitățile sale, inclusiv Deschiderea de Stat a Parlamentului.

Atât Charles cât și Prințul William au prioritizat agenda Reginei față de propriile agende. Ambii au fost activați drept Consilieri ai Statului, pe care Regina îi deleagă să îndeplinească puterea ei suverană pentru anumite scopuri și erau obligați să fie chiar mai disponibili pentru acele îndatoriri.

ACTUALIZARE 20:21 Sunt mai bine de șase ore de când Palatul Buckingham  a anunțat că medicii sunt îngrijorați și că îi evaluează starea de sănătate a reginei Elisabeta a II-a. BBC se așteaptă la un anunț updatat cât de curând, iar CNN crede că acesta va fi făcut de îndată ce și prințul Harry va sosi la Balmoral. El este pe drum, fiind singurul membru apropiat al familiei regale care încă nu a sosit la castel.

Conturi false care imită posturi de știri anunță moartea Reginei

ACTUALIZARE 19:50 Utilizatorii rețelelor sociale sunt avertizați să aibă grijă la fake news-uri, după ce o serie de conturi false, care imitau logo-rile unor posturi  cunoscute de știri, au afirmat în mod fals că regina a murit, relatează Sky News.

Conturile pretindeau că aparțin unor organizații media consacrate, inclusiv Sky News, dar utilizatorilor li se atrage atenția că la numele contului trebuie să apară o bifă albastră, care indică faptul că un cont este verificat și este autentic.

Familia regală, reunită la castelul Balmoral

ACTUALIZARE 19:40 Familia Reginei se adună în jurul ei, venind din toată țara pentru a fi alături de suverană la Balmoral.

Prințul William a sosit cu puțin timp în urmă, împreună cu unchii săi, Prințul Andrew și Prințul Edward, precum și cu soția Prințului Edward, Sophie.

Kate, ducesa de Cambridge, a rămas la Windsor, deoarece copiii ei și ai lui William au avut prima lor zi la o școală nouă.

Prințul Harry este și el pe drum spre Balmoral, dar nu este însoțit de soția sa Meghan, potrivit purtătoarei lor de cuvânt.

Prințul Charles a ajuns ceva mai devreme la castelul Balmoral.

Prințul William a ajuns la Balmoral conducând el însuși mașina în care se aflau și unchii săi

ACTUALIZARE 19:30 Un Range Rover condus de însuși prințul William și în care se aflău prințul Andrew, prințul Edward și soția lui Edward, Sophie, a ajuns la castelul Balmoral, relatează BBC.

Prințul William ajunge la castelul Balmoral conducând el însuși mașina în care se mai aflau unchii săi Foto: Profimedia Images

Joe Biden, informat despre starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a

ACTUALIZARE 19:00 Președintele american, Joe Biden, a fost informat despre starea de sănătate a reginei, potrivit Casei Albe.

Președinția americană a precizat că gândurile președintelui Biden sunt alături de regină și de familia acesteia.

„Președintele a fost informat, bineînțeles, în această dimineață și va fi ținut la curent pe tot parcursul zilei cu știrile din Marea Britanie”, a declarat joi John Kirby, citat de CNN.

Biden, a adăugat Kirby, „i-a transmis prim-ministrului Truss, care a participat la videoconferința (cu aliații și partenerii în legătură cu Ucraina), că el și dr. (Jill) Biden se gândesc foarte mult la regină, la familie și la poporul din Regatul Unit”.

Premierul Liz Truss nu are în plan o deplasare în Scoția joi sau vineri

ACTUALIZARE 18:50 Premierul britanic Liz Truss nu are în prezent planuri de a călători în Scoția joi sau vineri, a anunțat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Membri ai familiei regale, aduși cu avionul în Scoția

ACTUALIZARE 18:15 Un avion al forțelor regale britanice a aterizat la Aberdeen aducându-i în Scoția pe Ducele de Cambridge, Ducele de York și Contele și Contesa de Wessex, dar nu și pe ducii de Sussex.

Fiul cel mare al  Reginei Elisabeta a II-a, moştenitorul tronlui, prinţul Charles, şi soţia sa Camilla, se află deja la castelul Balmoral, unde vor ajunge în scurt timp de la Aberdeen și prințul William, fiul lui Charles și al treilea în ordinea succesiunii la tron, precum și ceilalţi copii ai reginei – Anne, Andrew şi Edward.

Un purtător de cuvânt a declarat că prinţul Harry şi soţia sa Meghan, aflaţi în Marea Britanie pentru o serie de evenimente, vor călători şi ei în Scoţia, dar separat. Deocamdată, Meghan rămâne la Londra, în timp ce prințul Harry se îndreaptă către Scoția.

Ceremonia schimbării grăzii la Palatul Buckingham a fost anulată

Ceremonia schimbării gărzii la Palatul Buckingham a fost anulată joi, în timp ce zeci de oameni încep să se adune în fața castelului Balmoral, dar și în fața Palatului Buckingham din Londra, în ciuda faptului că plouă.

Oamenii încep să se strângă la Palatul Buckingham, în ciuda ploii, reacționând la anunțul despre starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a Foto: Profimedia Images

Anunț în Camera Comunelor despre starea de sănătate a Reginei

Anunțul privind starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a a fost făcut și în Camera Comunelor.

„Aș dori să fac o declarație despre anunțul făcut în urmă cu puțin timp despre Majestatea Sa. Știu că vorbesc în numele întregii Camere, când spun că-i transmit cele mai bune gânduri Majestății sale. Ea și întreaga familie se află în gândurile și rugăciunile noastre în acest moment. Dacă va mai fi ceva, vom închide Camera”, a declarat Lindsay Hoyle, președintele Camerei Comunelor.

„Mulțumesc, domnule președinte. Sunt sigur că toți colegii sunt întristați de veștile pe care le-am auzit. Gândurile și rugăciunile tuturor se îndreaptă către Majtestea Sa, Regina și către familia regală”, a declarat și Ian Blackford, liderul grupului scoțian.

Și Justin Trudeau, premierul Canadei, a transmis, de asemenea că gândurile sale și ale canadienilor sunt alături de Majestatea Sa, regina Elisabeta a II-a. Suverana britanică este șefa statului canadian.

BBC One și-a suspendat grila obișnuită și transmite un program special

ACTUALIZARE 17:15 BBC One a suspendat programul obișnuit, după anunțul privind starea de sănătate a Reginei, și difuzează un program de știri special, relatează „The Guardian”.

Programul obișnuit al BBC a fost întrerupt la ora locală 12:39 pentru a difuza declarația Palatului Buckingham. De atunci, canalul a difuzat în continuu știri despre starea de sănătate a reginei.

Prezentatorul Huw Edwards poartă un costum închis la culoare, cămașă albă și cravată neagră, în acord cu codul vestimentar al BBC pentru situațiile în care un membru al familiei regale moare, notează The Guardian.

Ce probleme de sănătate a avut regina Elisabeta a II-a în ultimul timp

Regina a continuat să-și asume o serie de angajamente publice chiar și după ce a împlinit vârsta de 90 de ani, dar a fost nevoită să-și reducă semnificativ agenda în acest an, din cauza unor probleme de mobilitate.

Suverana a avut în ultimii ani câteva probleme de sănătate mai serioase, scrie CNN.

În decembrie 2003, regina a fost operată la genunchiul stâng, din cauza unor probleme cu cartilajul. O operație similară la genunchiul drept avusese loc la începutul aceluiași an.

Martie 2013: Regina a fost spitalizată pentru a fi tratată pentru gastroenterită, o boală de stomac comună.

Mai 2021: A lipsit de la slujba din Duminica Amintirii, după probleme cu spatele.

Octombrie 2021: Regina a petrecut o noapte la spital, unde i s-a făcut „investigații preliminare”, după cum a declarat atunci Palatul Regal.

Februarie 2022: Regina a făcut Covid-19, dar a avut simptome ușoare asemănătoare răcelii. A continuat să se achite de unele îndatoriri regale mai ușoare. De la diagnosticarea cu Covid-19, însă, regina a fost nevoită să-și anuleze sau să-și reducă prezența la anumite evenimente. Ea nu a participat la toate celebrările pentru Jubileul de Platină din iunie – care a marcat cei 70 de ani pe tron – și pentru prima dată nu a fost la deschiderea oficială a noii sesiuni a Parlamentului, luna trecută, din cauza problemelor de mobilitate.

Prințul Harry și Meghan Markle pleacă spre Scoția

ACTUALIZARE 16:09 Prințul Harry și soția acestuia, vor pleca spre Scoția pentru a o vedea pe Regină, a anunțat purtătorul de cuvânt al cuplului.

Cei doi, care locuiesc de ceva vreme în Statele Unite, s-au aflat în Regatul Unit în urmă cu câteva zile pentru a onora diferite angajamente.

Acum, Harry și Meghan sunt în Germania pentru a marca un an până la Jocurile Invictus. De acolo vor pleca curând spre Castelul Balmoral.

Prințesa Anne a ajuns la Balmoral. Andrew și Edward au plecat spre castel. Kate Middleton a rămas la Londra

ACTUALIZARE 15:52 Ducele de York – prințul Andrew a plecat de puțin timp spre Castelul Balmoral. De asemenea, Contele și Contesa de Wessex, Edward și Sophie, sunt și ei în drum spre Scoția.

Prințesa Anne se află deja acolo.

Conform informațiilor recente, toții copiii Reginei sunt la Balmoral sau se îndreaptă spre Castel.

Soția prințului William, Kate Middleton, a rămas la Windsor pentru că cei trei copii, George, Louis și Charlotte, sunt în prima zi de școală, au precizat cei de la Palatul Kensington.

BBC: Mișcarea rapidă a membrilor familiei regale subliniază seriozitatea situației

ACTUALIZARE 15:43 Vedem un grad de seriozitate care nu a mai fost văzut până acum, faptul că acel comunicat a fost emis într-o perioadă în care Palatul Buckingham este atât de reticent să facă orice comentariu cu privire la sănătatea Reginei, scrie corespondentul BBC la Casa Regală, Jonny Dymond.

Felul în care a fost formulat comunicat – că medicii Reginei sunt îngrijorați cu privire la sănătatea ei și că ea rămâne sub supraveghere medicală, dar și mișcarea rapidă a membrilor importanți ai familiei regale spre Balmoral, toate indică un grad de îngrijorare mare pentru sănătatea suveranei în vârstă de 96 de ani.

Cel mai probabil nu vom mai primi alte detalii de la Buckingham, pentru că, în general, astfel de lucruri nu sunt dezvăluite, însă faptul că familia se reunește la Balmoral este un indiciu puternic cu privire la seriozitatea situației.

O reuniune formală a Consiliului Coroanei, de marți, fusese anulată

ACTUALIZARE 15:11 Îngrijorările medicilor cu privire la starea de sănătate a Reginei vin după o întâlnire anulată, ieri, pe care suverana urma să o aibă cu Consiliul Coroanei (n. red. – Privy Council), mai scrie BBC.

Doctorii au sfătuit-o pe Regină să se odihnească „o zi plină”, marți.

Consiliul Coroanei este o organizație formală a statului britanic și este compus din politicieni seniori care o sfătuiesc pe suverană în probleme de stat.

În timpul întâlnirii programate pentru ieri seară, ar fi urmat și ca Liz Truss să depună jurământul ca Prim-Lord al Trezoriei, împreună cu membrii cabinetului care trebuiau să depună jurămintele de intrare în funcții.

Liz Truss: Întreaga țară este profund îngrijorată

ACTUALIZARE 14:50 Șefa guvernului britanic a scris, cu puțin timp în urmă, un mesaj pe Twitter cu privire la starea de sănătate a Reginei.

„Întreaga țară este profund îngrijorată de informația de la Palatul Buckingham de după-amiază.

Gândurile mele, și ale poporului Regatului Unit, sunt alături de Majestatea Sa, Regina, și de famila ei, în aceste momente”, a scris șefa guvernului de la Londra.

La puțin timp, și liderul opoziției laburiste și-a exprimat îngrijorarea cu privire la starea suveranei și i-a urat acesteia să se însănătoșească rapid.

„Împreună cu restul țării, sunt profund îngrijorat de veștile de la Palatul Buckingham din această după-amiază.

Gândurile mele sunt cu Majestatea Sa, Regina, și cu familia ei și mă alături tuturor de-a lungul Regatului Unit în speranța unei recuperări rapide”, a scris Keir Starmer.

Arhiepiscopul de Canterbury i-a trimis, de asemenea gânduri de „putere și confort” Reginei și a spus că „rugăciunile națiunii” sunt cu ea.

Medicii anunță că sunt îngrijorați de starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a

-știrea inițială-

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii se află sub supraveghere medicală, de joi, la castelul Balmoral, după ce medicii săi au devenit îngrijorați cu privire la starea de sănătate a suveranei, scrie BBC.

„După o evaluare mai amănunțită în această dimineață, medicii Reginei sunt îngrijorați cu privire la sănătatea majestății sale, și au recomandat ca ea să rămână sub supraveghere medicală”, a transmis Casa Regală într-un comuniat oficial.

Regina Elisabeta a II-a se află, în aceste zile, la Castelul Balmoral din Scoția, acolo unde s-a întâlnit și cu Liz Truss acum două zile, pentru numirea acesteia în funcția de prim-ministru, o decizie fără precedent – toți prim-miniștrii anterior au avut întâlnirea oficială cu suverana la Londra, la Buckingham.

Suverana britanică, în vârstă de 96 ani, este cea mai longevivă din istoria țării și a sărbătorit recent jubileul de platină. Elisabeta a II-a a împlinit 96 de ani în 21 aprilie.

Regina, cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai bătrân monarh din lume, suferă de la sfârşitul anului trecut de ceea ce Palatul Buckingham a numit „probleme episodice de mobilitate”.

Elisabeta, în vârstă de 96 de ani, rămâne la reşedinţa sa din Scoţia, Castelul Balmoral, a precizat palatul.

Fiul cel mare şi moştenitorul ei, prinţul Charles, şi soţia sa, Camilla, sunt deja la Castelul Balmoral, unde sunt așteptați să ajungă și alți membri apropiați ai familiei regale.

2 afisări
Sursa: DIGI24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*