GENOCID: Guvernul a adoptat ordonanța privind coplata în sănătate!!!!

0
Guvernul a adoptat joi ordonanţa care reglementează contribuţia personală, adică plata pe care o va face pacientul atunci când alege să se trateze în spitalele particulare.

Pentru unele intervenţii medicale şi analize, când tariful va depăşi suma decontată de stat, privaţii vor putea să ceară bani în plus. Însă acest lucru trebuie arătat dinainte bolnavului, iar la externare scris negru pe alb pentru ce anume s-au încasat banii.
Contribuţia personală reprezintă diferenţa între tariful perceput de spitalul particular şi cel decontat de Casa de Sănătate. Cu alte cuvinte, pacientul asigurat va şti cât are de achitat şi dacă statul îi acoperă parţial, integral sau deloc tratamentul ori intervenţia medicală.
Costurile serviciilor medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate sunt mult sub preţul real.
De pildă, pentru o cezariană, statul plăteşte cam 2.500 de lei. Femeile care aleg să facă o astfel de operaţie la privat plătesc şi 12.000 de lei.
Pentru o proteză de şold se decontează, spun doctorii de la stat, cam 5.000-5.500 de lei. În privat, în funcţie de mai multe criterii, cum ar dacă fi dacă vrei o proteză personalizată, scoţi din buzunar şi 34.000 de lei.
O apendicită este decontată cam cu 2.500-2.600 de lei – la un spital particular costul poate depăşi 6.000 de lei.
Ordonanţa prevede că spitalele şi clinicile au obligaţia să afişeze pe paginile lor de internet suma contribuţiei personale.
Adrian Gheorghe: ″Se eliberează un deviz estimativ înainte, i se va detalia lista costurilor la care să se aştepte – 5 zile lucrătoare / decontul eliberat la externare – tariful suportat din fond şi pe categorii de costuri… contribuţia personală – modele standard.″⁣
Instituirea coplăţii la privat nu rezolvă problema alocărilor bugetare pentru serviciile medicale decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Există posibilitatea ca unele investigaţii, cum sunt cele paraclinice – adică RMN şi CT, să nu mai poată fi făcute doar în baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
Pe de altă parte, instituirea contribuţiei personale ar duce la o concurenţă între spitale private, iar asta ar putea genera costuri mai mici pentru unele operaţii.
Cristian Hotoboc, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private: ″Pacienții erau nevoiţi să plătească costul întreg al acestor intervenţii chirugicale în regim privat. Se transparentizează foarte mult şi procesul de acordare a ancestor servicii medicale.″⁣
Contribuţia personală va intra în vigoare de la 1 iulie şi nu va fi cerută în spitalele de stat.

1 afisări

Lasă un răspuns

hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*