Echipa Larechim, condusa de domnul ing. Coman Vasile, susţine că la SC Larechim există un grup de chimişti şi metalurgi care lucrează, de cîţiva ani, la o tehnologie de extragere a aurului şi argintului din reziduuri miniere, prin metode nepoluante, care au marele merit că evită cumplitele tehnologii pe bază de cianuri.
Aceasta firma din Baia-Mare, formata din de geologi si chimisti, care a intrat brusc si dintr-o data intr-un anumit tip de anonimat, nepublicandu`se mai nimic despre echipa Larechim, decat franturi de texte si alea foarte rare, a inventat in anul 2003 o metoda de a extrage aurul si argintul in proportie de 99,5% si respectiv 91%, fara a implica cianuri .
Băimărenii din echipa SC Larechim au descoperit un activator, o substanţă care într-un mediu alcalin permite o reacţie cu cheltuială rezonabilă de energie.
Cercetătorii de aici au brevetat şi o invenţie pentru extragerea arseniului din pirite aurifere (brevet RO 120980/28.03.2003).
În laboratoarele şi atelierele răposatului Institut pentru Metale Neferoase au construit o instalaţie pilot pentru recuperarea aurului şi argintului din piritele de la Şuior.
Odată instalaţia pusă la punct şi după un şir lung de experimente (24 de şarje de cîte 200 kg de pirite), ei au ajuns să poată asigura un proces constant de recuperare, care poate fi sintetizat în cîteva propoziţii.In urma procesului de extragere, rezulta un element secundar numit „trisulfura de arsen” care se vinde in occident cu +/- 8000 Euro per kilogram. Prelucrarea a 500 mii de tone de aur/argint/alte materiale din haldele maramuresene ar fi adus din vanzarea trisulfurii de arsen, 342 milioane de euro. Echipa baimareana a cerut statului roman, suma de 100 mii euro pentru a-si continua cercetarile.Stupoare, pe langa faptul ca nu au primit bani, laboratorul a fost distrus de persoane necunoscute chiar si azi.
Scrisoare-manifest către Academia Română
Autorii cercetării ştiinţifice din Maramureş sînt dr. ing. Jack Goldstein, ing. Gabriel Duda, dr. ing. Corneliu Pop, ec. Loredana Năftănăilă şi dr. ing. Vasile Coman.
Ei au adresat o scrisoare-manifest Academiei Române, preşedintelui ei, prof. univ. Ionel Haiduc, chimist de mare performanţă, cel care, de altfel, a condus echipa academică ce a stopat pericolul ce pîndea Roşia Montană în urmă cu cinci – şase ani.
Au fost sesizate şi ministerul Economiei, condus de Adrian Videanu şi fireşte, cel al Mediului, iar prin intermediul mass-media, este informată acum şi opinia publică. Ca să recapitulăm: pentru 1 kg de aur şi 5 kg de argint extrase din haldele de pirite se consumă 0,7 tone tiosulfat de sodiu, între 0,2 şi 0,9 tone de var, 0,02 tone de NaOH, 0,5 tone de amoniu şi o cantitate mică de activatori. Se obţine astfel de 1,5- 2 ori mai mult aur şi argint decît prin tehnologiile pe bază de cianuri, dar la preţuri de 2,5 ori mai mici.
Dacă adăugăm cîştigul enorm pe care îl aduce trisulfura de arsen, avem în faţă una dintre posibilele mari lovituri economice ale României. Pentru aceasta, mai este nevoie de o investiţie, de circa 100.000 de euro, care să ţină în viaţă grupul de chimişti băimăreni.
De ce nimeni dintre marii si tarii blogari anti RMGC nu spune nimic de echipa Larechim ?
De frica nu spun nimic.Odata ce au fost invitati sa mance, sa bea (li s-au dat si bani intre 1000 si 5000 Euro doar sa publice pe site/blog un manifest indirect pro RMGC), li s-a atras atentia sa nu tot puna intrebari care „nu au legatura cu RMGC”.
Deocamdata aurul ramane tot la noi, in Romania.
Nu il extragem nici noi, dar nici fundatiile dubioase.
aceasta noua tehnologie inca nu e probata, inca nu e utilizata pe scara larga, spre deosebire de cea pe baza de cianuri, care este considerata cea mai moderna din minerit si e folosita in 90% dintre minele de aur din lume, fara probleme.
Pai se fac experimente in romania.
eu n-as vrea sa se mai faca experimente, ci sa folosim tehnologii deja testate, sigure, care s-a dovedit ca sunt ok de aplicat. La Rosia Montana deja zona e poluata, din cauza exploatarilor romanesti, de ce sa asumam alte riscuri, inutile, cand putem folosi cea mai buna tehnologie?
Am scris mai sus, despre Echipa Larechim !
Din moment ce este brevetata inseamna ca este autorizata ! Si s`a pus deja in practica dar la o sacara mai mica. Intersele sunt prea mari pentru a nu se pune in practica metoda romaneasca. Gandeste`te ca cei care produc cianura, trebuie sa o si vanda !