Potrivit INS, inflația în luna ianuarie a fost de 0,8%, iar rata anuală a inflației a fost 3,3%. În ianuarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,77%.
Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în ianuarie, la cartofi – 10,02%, alte legume şi conserve de legume – 7,4% fructe proaspete – 3,91%, citricele cu 2%, iar ouăle cu 1,44%.
Luna trecută, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, faţă de decembrie, cu 0,64%.
Banca Naţională a României a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Majorarea vine pe fondul ordonanței 114 prin care au fost introduse mai multe taxe în domeniul bancar, al energiei și telecomunicaților.
SCUMPIRILE LUNII IANUARIE
- inflație ianuarie – 0,8%
- rata anuală a inflației – 3,3%
- rata medie a prețurilor în ultimele 12 luni – 4,5%
SCUMPIRILE LUNII IANUARIE
- cartofi – 10%
- legume și conserve – 7,4%
- fructe proaspete – 3,91%
- citrice – 2%
- ouă – 1,44%
România a avut în septembrie, pentru a opta lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,7%, similar cu cel înregistrat în august, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) s-a situat la 2,2% în septembrie, stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce în zona euro inflaţia a urcat până la 2,1% de la 2% în august. În rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în România (4,7%), Ungaria (3,7%) şi Bulgaria (3,6%), iar cele mai scăzute în Danemarca (0,5%), Grecia (1,1%) şi Irlanda (1,2%).
Comparativ cu situaţia din august 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în patru (inclusiv în România) şi a crescut în 14 ţări.
Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la energie (0,90 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii (0,57 puncte procentuale) şi de cele la alimente, alcool şi ţigări (0,51 puncte procentuale).
„Ne-am propus să mergem la cumpărături în același hypermarket și să luăm exact aceleași produse de pe un bon din februarie acelasi an, ce valorase 186, 96 de lei. La 9 luni diferenta, constatam o scumpire cu peste un sfert pentru aceleași cumpărături.
Am verificat din nou prețurile un an mai tarziu – în octombrie 2018: același bon valora 251,04 lei. In 12 luni preturile crescuseră cu 6%.
Iar acum, în februarie 2019, aceleasi cumpărături ne-au costat 276 de lei si 90 de bani: cu 10% mai mult decât toamna trecută și cu 50% mai scump decât acum 2 ani. Asta, în condițiile în care coșul nostru de cumpărături nici măcar nu ajunge unei familii o lună întreagă. Cel mult 2 săptămâni. Cel mai mult s-au scumpit alimentele: laptele, conservele de pate, cremă de branză sau mezelurile”, au spus autorii experimentului, potrivit europafm.ro