Un nou virus de tip malware circulă pe Facebook Messenger!

0

În ultimele zile, utilizatorii bine-cunoscutei aplicații de mesagerie Facebook Messenger sunt vizați de o campanie de răspândire de malware prin intermediul unor mesaje care îi îndeamnă pe aceștia să acceseze un link (URL) către un așa zis video al unui prieten.
Descriere
Mesajele prin intermediul cărora se răspândesc diferite forme de malware au următoarele
caracteristici:
 
 
 

  • Sunt trimise de către un prieten din rețeaua Facebook (acesta fiind la rândul său compromis);
  • Conțin numele celui care primește mesajul urmat de cuvântul „Video” și un URL de forma http://bit.ly/[șir_de_caractere].


Accesarea link-ului respectiv duce către o pagină, care pare a fi un film ce poate fi rulat de către utilizator, găzduită într-una din platformele Google Drive sau Google Docs, având astfel un URL de forma:

Folosirea platformei Google pentru găzduirea acestor pagini are menirea de a spori încredere utilizatorilor în conținut astfel încât să încerce să ruleze așa zisul filmuleț.
De asemenea, un alt element care sporește curiozitatea utilizatorilor este acela că pagina filmului afișează o imagine de tip preview preluată de pe pagina de Facebook a celui care a primit mesajul.

Odată ce apasă butonul „Play” pentru a rula filmul, utilizatorul este direcționat către o platformă web care citește datele relevante despre sistemul acestuia (sistem de operare, browser etc.) și utilizează aceste informații pentru a-l direcționa în final către o pagină care servește o formă de malware dedicată sistemului acestuia.
Spre exemplu, dacă utilizatorul folosește browser-ul Google Chrome, va fi direcționat către o extensie de browser malițioasă, sub pretextul că trebuie să instaleze acea extensie pentru a putea viziona clipul.

Impact
Campania de față utilizează mai multe forme de malware, livrat în funcție de sistemul informatic al victimelor și are un scop încă nu foarte bine determinat.
Cert este că, odată instalată o extensie de browser malițioasă, utilizatorii sunt expuși la o serie de riscuri precum: divulgarea istoricului de navigare (browsing history) către atacatori, interceptarea de credențiale pentru diferite platforme web, instalarea altor forme de malware fără cunoștința acestora, includerea în lanțul de distribuire a mesajelor malițioase către prieteni etc.
Remediere
Utilizatorii sunt sfătuiți să ignore astfel de mesaje și să evite accesarea link-uri sau documentelor primite din surse necunoscute, prin intermediul canalelor de comunicare precum: email, SMS, Facebook Messenger, Whatsapp și altele asemenea.
De asemenea, se recomandă o foarte mare atenție la instalarea extensiilor pentru browser, în condițiile în care în ultima perioadă a fost înregistrată o plajă foarte mare de extensii malițioase.
În cazul în care știți sau bănuiți că sunteți victima acestei campanii malware, vă sfătuim să urmați următorii pași:

  • Verificați extensiile de browser și dezinstalați-le pe cele care nu le folosiți (sau nu știți ce sunt, par suspecte etc.);
  • Utilizați o soluțe antivirus/antimalware pentru a scana sistemul și pentru a elimina eventualele aplicații malițioase/suspecte identificate;
  • Verificați dacă ați trimis astfel de mesaje prietenilor. În cazul în care ați făcut-o, avertizați-i să nu acceseseze respectivele mesaje.

Sursa: CERT-RO
 
 

1 afisări

Lasă un răspuns

hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*