Poate ați început să simțiți că pozițiile sexuale devin învechite (serios, iar poziția misionarului?). Poate aveți un nou născut și după ce ați fost mamă toată ziua, ați prefera să vedeți un film bun seara decât să initiați o partidă de sex. Poate veniți epuizat de la serviciu și ați prefera să zaceți pe canapea cu o bere în mână. Asta înseamnă că viața sexuală e condamnată la pieire? Absolut NU. Cuplurile se pot simți aiurea când dau de probleme legate de viața lor sexuală, indiferent că e vorba de plictiseală sau oboseală, dar este important să ne amintim că fiecare cuplu poate ajunge în asemenea situații la un moment dat. Vestea bună este că dacă sunteți cinstiți, deschiși și dorniți să vă mențineți viața sexuală activă, sigur veți găsi soluții împreună. Iată cele mai frecvente provocări cu care se confruntă cuplurile în dormitor și cum le puteți depăși.
1.”Suntem prea obosiți să facem sex.”
S-ar putea să existe momente în care într-adevar ești prea epuizat/ă fizic și emotional ca să faci sex. Dar pentru mulți, epuizarea este doar o acoperire pentru lene. Cuplurile ar trebui să discute cât de des ar dori să facă sex. Odată ce ați convenit asupra frecvenței, ea trebuie să facă o promisiune nenegociabilă de a respecta programul – fie că e o dată pe zi, fie că e de două ori pe săptămână. Apoi stabiliți „pedepse” dacă nu vă respectați promisiunea, nimic serios, dar ceva de genul fără TV în weekend sau fără paharul de vin la cină. Ați fi surprinși cât de repede oamenii găsesc timpul și energia necesară pentru a face sex atunci când sunt amenințați că vor fi privați de micile plăceri.
2.”Vreau să încerc jucării erotice, dar partenerul/a meu/a nu este interesat/ă.”
În timp ce jucăriile sexuale pot condimenta cu siguranță lucrurile, aducând ceva tangibil în dormitor, îi pot face pe unii oameni să simtă că abilitățile lor sexuale nu sunt îndeajuns sau lasă de dorit. Trebuie să îi spuneți cu exactitate partenerului/ei exact ceea ce doriți și să îl/o asigurați că sunteți complet mulțumit/ă cu ea/el ca partener. Unele persoane pot să spună ”nu„ jucăriilor erotice la început, pentru ca mai târziu să devină curioși în privința lor. Deci, nu vă pierdeți speranța dacă prima dată spune nu. Pe măsură ce sentimente de siguranță și încredere sunt construite, ezitarea unei persoane de a încerca lucruri noi poate dispărea și se poate ajunge la un compromis care să vă satisfacă pe amândoi.
3.”Facem sex regulat, dar nu mă simt conectat/ă în mod emoțional.”
În timp ce sexul este stâlpul necesar unei relații sănătoase, a face sex doar de dragul de a face sex, poate să epuizeze acea legătură emoțională care provine dintr-un astfel de act intim. Din fericire, există o modalitate simplă de a reface conexiunea emoțională, care nu necesită reparații scumpe: Priviți-vă în ochi partenerul/a în timpul partidei de amor. Sună destul de simplu, dar ați fi surprinși câte cupluri nu fac asta. Deseori simtiți sexul fără esență, pentru că sunteti prea ocupați să vă gândiți sau să vă îngrijorați de alte lucruri decât să vă bucurați de ceea ce se întâmplă atunci. Realizarea contactului vizual vă poate ajuta să fiți mai mult în „moment”. Spunând prenumele partenerului/ei (nu un nume de alint), puteți îmbunătăți și intimitatea. Din moment ce prenumele este adânc întipărit în creier, suntem înzestrați să îl asociem cu apropierea. Evocând acest sentiment în pat, poate provoca o legătură mai profundă între parteneri.
4.”Partenerul/a meu/a urăște sexul oral.”
Dacă vă place să oferiți și să primiți sex oral, dar partenerul/a nu împărtășește entuziasmul vostru, acest lucru poate fi povară în cuplu. Folosiți lucruri care sporesc plăcerea în timpul sexului oral pentru a face acest lucru mai confortabil pentru partener/ă. De exemplu, dacă simțiți conștient că mirosul propriului corpului este ceva care îl reține pe partener/ă, sugerați să faceți un duș împreună. Puteți încerca de asemenea să puneți frișcă sau sirop de ciocolată pe vulvă sau penis, iar în ziua de azi există și produse create special pentru sexul oral. Ambii parteneri se pot simți mai confortabil în timpul contactului sexual oral atunci când adăugați alte arome în ecuație.
5.”Libido-urile noastre sunt ca noapte și ziua.”
Dacă tu vrei întotdeauna să faci sex și partenerul/a e genul de persoană „o dată pe săptămână”, ar trebui să începeți cu consimțirea și nu cu dorința. Dorința spontană – senzația bruscă de a rupe hainele de pe tine – deseori se estompează în relații pe termen lung și poate fi dificil de sincronizat atunci când doi oameni au libido-uri diferite. Urmați-vă partenerul/a în dormitor, chiar dacă înainte i-ați servit scuza că sunteți obosit/ă, și vedeți încotro se îndreaptă lucrurile, chiar dacă nu aveți dispoziția necesară, probabil ea se va schimba. Odată ce ați început și vă simțiți bine, de obicei veți fi încântați să continuați.
6.”Avem un bebeluș și viața noastră sexuală a murit.”
Chiar dacă e primul copil sau al patrulea, sexul este unul dintre primele lucruri care devin marginalizate. Când ai o persoană nouă în viața ta care necesită atât de mult efort și concentrare, ea lasă foarte puțin timp pentru obiceiurile care înainte te făceau să te simți sexy. Femeile pot simți și mai mult decât atât: leziuni fizice de la nașterea naturală, efecte cezariană sau depresia postnatală care pot stinge cu adevărat flacăra. În timp ce fiecare cuplu este diferit, mulți vor avea nevoie de o pauză după ce copilul lor se naște înainte să se mai gândească la sex din nou – și asta este bine. Pentru a da totuși un imbold vieții sexuale, angajați o bonă, chiar dacă este doar pentru câteva ore. Ca proaspeți părinți, timpul pentrecut împreună este important și vă permite să vă concentrați unul asupra celuilalt, fie că vă reconectați la o cină sau într-o cameră de hotel după-amiaza.