Este vorba despre campania #EchilibrușiVerticalitate, realizată cu influenceri pe TikTok, despre care un document desecretizat al CSAT susține că „este identică cu campania Frate pentru Frate derulată de Federația Rusă în Ucraina”, derulată de Rusia chiar înainte de invazie.
- Snoop a aflat că ANAF a descoperit în aceste zile că „acțiunea de campanie Echilibru și Verticalitate, de pe pe TikTok, a fost plătită din banii Partidului Național Liberal”, conform unei surse confidențiale, la curent cu rezultatul cercetării ANAF.
- Informația a fost confirmată pentru Snoop din discuțiile și corespondența purtată chiar cu firma angajată de PNL, Kensington Communication, care a gândit campania.
- Firma a plătit 130 de influenceri cooptați pe platforma FameUp, dar susține că „forma generată de Kensington Communication a suportat unele modificări, care nu aparțin echipei noastre și nici nu avem cunoștință să fi fost solicitate de către reprezentanți ai partidului”.
- Kensington spune că „hashtag-ul ales de compania noastră a fost #echilibrusiseriozitate, acesta fiind schimbat în platforma FameUp, fără implicarea noastră, în #echilibrusiverticalitate”.
- Numai că, în integralitatea ei, campania #EchilibrușiVerticalitate a fost creată pentru Călin Georgescu, se susține într-un document desecretizat al CSAT și într-un raport al al Expert Forum.
- Campania a adunat 2,4 milioane vizualizări, „unde influenceri îl descriu după un script copy-paste pe Călin Georgescu, fără a-l nominaliza, dar folosind caracterizările pe care și le face chiar el”, susține Expert Forum.
- De asemenea, o analiză a Snoop, realizată chiar pe brief-ul trimis redacției de firma angajată de liberali arată că influencerii au respectat indicațiile prestabilite de către PNL.
130 de influenceri cooptați de compania Kensington Communication, angajată de PNL și care s-a folosit de platforma FameUp, au lansat în luna noiembrie 2024, înaintea alegerilor prezidențiale, o campanie intitulată #EchilibrușiVerticalitate.
Influencerii au primit un scenariu și au transmis într-un video, către public, calități ale unui viitor președinte, fără să-l numească. Unii influenceri au scris în comentariile de la video: „Călin Georgescu”.
Serviciul secret al Ministerului de Interne a înaintat către CSAT o notă în care susține că a analizat campania #EchilibrușiVerticalitate, care a fost prezentată publicului drept „campanie care viza creșterea nivelului de conștientizarea cu privire la importanța participării la vot”.
În realitate, susține documentul descretizat de CSAT în 5 decembrie, campania #EchilibrușiVerticalitate a fost făcută pentru Călin Georgescu.
Influencerii au fost instruiți pentru „evitare a detecției”
„Inițiatorii au prezentat persoanelor implicate metode de evitare a detecției elementelor de conținut care nu respectă politicile platformei TikTok”, se notează în documentul CSAT.
Vineri, 20 decembrie, în urma întrebărilor Snoop, firma Kensington, angajată de liberali, a recunoscut că această campanie a fost plătită de PNL, dar susține că a fost „o serie de brief-uri, destinate unor campanii de conștientizare a opiniei publice”. Kensington este deținută de Răzvan Săndulescu și Cătălin Dumitru.
Firma angajată PNL susține că i s-a schimbat numele campaniei, fără voia sa sau a partidului. Astfel, firma livrase numele campaniei #echilibrusiseriozitate, „acesta fiind schimbat în platforma FameUp, fără implicarea noastră, în #echilibrusiverticalitate”.
În documentul CSAT nu apărea numele firmei și nici faptul că această campanie de TikTok a fost plătită de PNL. Snoop a intrat pe altă cale în posesia acestei informații.
AEP a cerut lămuriri la ANAF
În ultimele zile, la cererea Autorității Electorale Permanente (AEP), Fiscul din România (ANAF) a investigat finanțarea mai multor acțiuni de promovare pe social media, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Promovarea s-a derulat în luna noiembrie, cu câteva săptămâni înainte de alegeri. Campaniile n-au fost marcate drept publicitate politică.
Una dintre campaniile a căror finanțare a fost cerută de ANAF s-a numit #EchilibrușiVerticalitate.
Investigația și concluziile ANAF
Fiscul a audiat oamenii implicați, de la firme și persoane fizice. A cercetat fluxurile financiare.
Inspectorii ANAF au aflat că banii pentru „Echilibru și Verticalitate” au venit de la PNL, mai exact de la firma Kensington Communication, care face servicii de marketing politic, dar și campanii online pentru liberali.
„Investigația ANAF s-a încheiat acum câteva zile și răspunsul va fi în curând trimis către AEP”, a spus pentru Snoop un specialist care este la curent cu concluziile ANAF. Din cauza subiectului delicat și magnitudinii descoperirilor, sursa a ales să fie confidențială.
Specialistul a confirmat că „este un șoc pentru toată lumea faptul că banii publici oferiți de către contribuabili pentru PNL au fost folosiți pentru promovarea unui alt candidat”.
Cătălin Dumitru, Kensington: „Sincer, eu cred că echipa lui Călin Georgescu s-a cățărat pe campanii deja făcute”
Snoop l-a contactat telefonic pe Cătălin Dumitru, co-fondator al firmei Kensington Communication, cea care a derulat contul media pe TikTok pentru liberali și a angajat influencerii, prin FameUp.
Dumitru a spus: „Noi am făcut pentru PNL, prin influencerii de pe FameUp, campanii civice pe TikTok. Nu am făcut campanii politice”.
Dumitru a negat că „firma Kensington Communication a folosit hastagul #EchilibrușiVerticalitate”. L-am întrebat dacă nu hashtagul, ci scripturile și scenariul au fost livrate de către Kensington în numele PNL.
La această întrebare, Cătălin Dumitru a solicitat scripturile. Redacția a trimis către firma angajată de PNL scripturile campaniei „Echilibru și Verticalitate”, așa cum au fost ele rostite de influenceri și o listă de influenceri care au prestat în această campanie.
Cătălin Dumitru de la Kensington a încheiat discuția: „Sincer, eu cred că echipa lui Călin Georgescu s-a cățărat pe campanii deja făcute”. A promis că va răspunde în scris.
Răspunsul firmei angajate de PNL
Vineri, după primirea scripturilor și listei, Kensington Communication a revenit cu un email în care admite că e campania PNL, dar susține că „Forma generată de Kensington Communication a suportat unele modificări, care nu aparțin echipei noastre și nici nu avem cunoștință să fi fost solicitate de către reprezentanți ai partidului”.
Snoop a întrebat de ce s-a plătit campania dacă i s-a schimbat forma, dar nu a primit niciun răspuns.
Iată emailul trimis pentru publicul Snoop de către firma angajată de PNL:
„Kensington Communication a realizat, la comanda Partidului Național Liberal, o serie de brief-uri, destinate unor campanii de conștientizare a opiniei publice, în acord cu valorile partidului și în nici într-un caz în acord cu liniile de comunicare ale altei formațiuni, ori candidat.
Aceste campanii nu au avut un caracter electoral. Obiectivul campaniei a fost de a promova valori liberale, pro-europene și teme sociale de interes major (cum ar fi combaterea consumului de droguri), precum și campanii anti-extremiste, în contextul în care exista suspiciunea rezonabilă că ne confruntăm cu o recrudescență accelerată a curentului iliberal, nedemocratic.
Briefurile pe care le-am formulat au vizat, nu un îndemn pentru votul unei persoane, ci o atitudine responsabilă și o alegere matură, care să continue drumul democratic al României.
De asemenea, au mai fost abordate teme diverse, așa cum am menționat, de conștientizare a unor probleme grave, manifestate, cu prisosință, în rândul tinerei generații, precum, siguranța în școli și consumul de droguri.
Referitor la brief-ul care face obiectul întrebărilor Snoop:
Forma generată de Kensington Communication a suportat unele modificări, care nu aparțin echipei noastre și nici nu avem cunoștință să fi fost solicitate de către reprezentanți ai partidului.
Astfel, hashtag-ul ales de compania noastră a fost #echilibrusiseriozitate, acesta fiind schimbat în platforma FameUp, fără implicarea noastră, în #echilibrusiverticalitate. Nu cunoaștem dacă și în ce fel ar fi fost folosit și exploatat politic acest hashtag, întrucât rolul nostru a fost strict acela de a genera idei de brief-uri conform cu solicitările clientului nostru, în acest caz PNL.
Vă prezentăm, cu titlu exemplificator, câteva dintre briefurile transmise FameUp, relevante pentru o mai bună înțelegere a profilului mesajelor elaborate și transmise platformei cu scopul de conștientizare a importanței unei atitudini pro-europeane, serioase, echilibrate și anti-extremiste.
Precizăm, totodată, că Kensington Communication nu a făcut nici în trecut și nu va face nici în viitor, nicio campanie de promovare pentru persoana sau candidatul Călin Georgescu (sau alți candidați de această factură) întrucât valorile Kensington Communication nu sunt în acord cu cele promovate de această persoană”.
Influencerii au respectat brief-urile trimise de firma PNL
Compania Kensington a pus la dispoziția Snoop.ro mai multe brief-uri, dintre care unul se referă strict la campania pentru prezidențiale. Analiza arată că influencerii au respectat indicațiile prestabilite.
Denumit „brief influenceri nr. 2”, acesta are ca obiectiv promovarea temei: Ce fel de președinte îți dorești pentru România? Și conține trei hashtag-uri.
Unul este #prezidentiale2024, este redat cu acest nume în analiza MAI desecretizată ca urmare a ședinței CSAT din 28 noiembrie 2024.
Alte două hashtag-uri seamănă cu cele aflate în brief:
Ce erau sfătuiți să facă influencerii?
„Un video de 30-50 de secunde de tip daily vlog, în care vorbești comunității tale despre calitățile care contează pentru cineva care candidează la funcția de președinte al României.”
De aici, din brief, se observă similitudini clare cu discursul influencerilor. Nouă dintre discursurile lor au fost extrase de jurnaliștii de la Gândul pe 12 noiembrie, iar unele pasaje sunt identice. Gândul a fost prima publicație care a scos în evidență campania „Echilibru și verticalitate”, ca o campanie politică, ascunsă. Puteți citi transcrierile integrale aici.
De exemplu:
Script: „sunt 14 candidați prezidențiali, dar nu toți sunt la fel de experimentați sau la fel de pregătiți pentru funcția de președinte”
- Influencer 5: „După cum bine știți, sunt 14 candidați, dar, evident, nu sunt toți pregătiți să devină președintele României”
- Influencer 7: „avem 14 candidați, dar oare toți sunt pregătiți pentru funcția de președinte?”
Script: „nu toți candidații sunt la fel și că există unii care sunt mai calificați pentru această funcție, în timp ce alții nu au pregătirea necesară. E important deci ca oamenii să cântărească și să aleagă atent”.
- Influencer 1: „trebuie să fim atenți dacă are pregătirea necesară”
- Influencer 8: „Nu toți candidații sunt foarte bine pregătiți”
Script: „Ne dorim un președinte serios și echilibrat”
- Influencer 2: „Cel mai important (…) este să fie un om echilibrat”
- Influencer 3: „Cred că toți ne dorim un om corect, serios și echilibrat”
- Influencer 4: „Trebuie să fie echilibrat”
- Influencer 5: „Ne dorim un președinte echilibrat, serios”
Script: „E nevoie de un om corect, care nu poate fi legat de scandaluri de corupție”.
- Influencer 1: „E nevoie de un om corect, care nu poate să fie legat de scandaluri de corupție”
- Influencer 5: „Avem nevoie de un om corect, care să nu fie legat de scandaluri de corupție”
- Influencer 2: „Să fie corect, să n-aibă un trecut dubios, să nu fie cercetat penal”
Script: „Trebuie să avem un președinte care a demonstrat patriotismul prin fapte, nu prin vorbe”
- Influencer 1: „un președinte care a demonstrat calitățile lui prin fapte, nu doar prin vorbe”
- Influencer 3: „cineva care a demonstrat prin fapte și nu doar prin vorbe”
- Influencer 4: „să-și demonstreze calitățile de lider prin fapte, nu prin vorbe”
- Influencer 5: „președinte care a demonstrat calitățile sale prin fapte și nu prin vorbe”
- Influencer 9: „trebuie să alegem un președinte care a demonstrat prin fapte și nu prin vorbe”
Script: „Oamenii așteaptă un candidat care deja a făcut ceva pentru România. Nu doar unul care vorbește interesant, ci unul care are niște rezultate în activitatea lui de până acum”
- Influencer 5: „Dragilor, avem nevoie de un candidat care a făcut deja ceva pentru noi”
- Influencer 6: „care a făcut chestii, care nu doar vorbește”
- Influencer 3: „E important să ne uităm la cine are rezultate reale”
Singura frază din propuneri care nu apare la niciunul dintre cei 9 influenceri analizați de Gândul este cea legată de partid puternic și de Statele Unite. Fraza neabordată este următoarea:
„E important ca președintele să aibă susținerea unui partid puternic. Așa e în toate țările, inclusiv în America. E greu să conduci țara dacă nu ai parteneri în Parlament, în Guvern, în administrația locală”.
Citește integral pe Snoop.ro
Așa este este deja ales președintele României și va intra cat de curând în palatul Cotroceni acolo este locul lui ale acestui om foarte înțelept și inteligent și cu multă credință
Calin Georgescu – Președintele României !

Votez Călin Georgescu




