60.000 de soldați ruși au murit de la începutul invaziei din Ucraina, potrivit ministerului britanic al apărării, care spune că numărul victimelor a crescut „semnificativ” odată cu mobilizarea parțială din septembrie. În discursul său nocturn, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că prioritare pentru Ucraina în prezent sunt menținerea pozițiilor trupelor sale pe front precum și pregătirea pentru orice escaladare a armatei ruse. Într-un interviu pentru BBC, Zelenski a spus că exclude orice acord de pace cu Rusia care să implice vreo cedare către aceasta din teritoriul Ucrainei.
Zelenski exclude orice acord de pace care implică vreo cedare teritorială Rusiei
ACTUALIZARE 11:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski exclude orice acord de pace cu Rusia care să implice vreo cedare către aceasta din teritoriul Ucrainei, transmite joi agenţia EFE, citând dintr-un interviu pe care liderul ucrainean l-a acordat postului BBC.
„Orice compromis teritorial ne va transforma într-un stat mai slab”, consideră Zelenski, care mai crede că „armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înţelege”.
„Nu este o problemă de compromis în sine. Nu ne este frică de ele, în viaţă facem milioane de compromisuri. Dar întrebarea este „cu cine ?”. Compromisuri cu (preşedintele rus Vladimir) Putin ? Nu, pentru că nu există încredere”, a indicat preşedintele ucrainean.
În interviul acordat înaintea împlinirii unui an de la lansarea campaniei militare ruse contra ţării sale, Zelenski a estimat că ofensiva militară rusă de primăvară a început deja. „Atacurile ruse vin deja din mai multe direcţii”, a remarcat el, exprimându-şi speranţa că vecinul belarus aliat al Moscovei „nu se va alătura” războiului. Dar „dacă o face, vom lupta şi vom supravieţui”, a continuat el, avertizându-l cu acest prilej pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko că ar face „”o greşeală enormă” dacă ar permite din nou armatei ruse să folosească teritoriul Belarusului pentru a ataca Ucraina.
Pe de altă parte, Zelenski a reafirmat dorinţa sa ca Ucraina să continue apropierea de UE, atât în ce priveşte „valorile” cât şi legăturile economice. „Acesta este drumul pe care-l alegem”, dar Ucraina are nevoie în acelaşi timp de „garanţii de securitate” şi „armele moderne” sunt singurele care pot „accelera” drumul către pace, a mai spus preşedintele ucrainean, reiterând cererile sale adresate ţărilor occidentale să ofere Ucrainei mai multe arme şi muniţii.
El sugerase anul trecut în decembrie ceea ce a denumit a fi un „plan de pace” în 10 puncte, pe care l-a discutat, printre alţii, şi cu preşedintele SUA, Joe Biden. Zelenski cerea Rusiei în acest plan să-şi retragă trupele din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, şi să fie restabilite frontierele de stat ale Ucrainei, aşadar Moscova să accepte înfrângerea.
Kremlinul a declarat în repetate rânduri că este deschis negocierilor de pace cu Ucraina, dar că nu vede nicio dorinţă din partea Kievului de a face acelaşi lucru şi a acuzat Ucraina că s-a retras de la negocieri, după ultimele tratative desfăşurate în martie anul trecut, pentru că aşa i-ar fi cerut Washingtonul.
Trupele ruse desfăşoară în prezent în estul Ucrainei o ofensivă în care avansează constant, dar foarte lent şi cu preţul unor mari pierderi în oameni şi echipamente.
Atacurile rușilor din ultima zi au ucis 9 oameni și au rănit alți 24 în 7 regiuni ucrainene
ACTUALIZARE 10:48 Forțele ruse au atacat în ultima zi 7 regiuni ucrainene iar 9 oameni au murit și 24 sunt răniți, transmite Kyiv Independent.
Rusia a lovit 16 așezări și o comunitate din regiunea Donețk, atacuri în urmă cărora 5 civili au murit iar alți 10 au fost răniți, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko.
Statul major general al Forțelor Armate ucrainene a raportat că Rusia a lansat 24 de atacuri aeriene și peste 50 de atacuri cu sisteme de salve de rachete pe 16 februarie.
Ministerul britanic al Apărării: 60.000 de soldați ruși au murit de la începutul invaziei
Ministerul britanic al Apărării susține că 60.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei din Ucraina, care săptămâna viitoare marchează un an de război. Totodată, instituția transmite că numărul victimelor „a crescut semnificativ din septembrie 2022, atunci când a fost impusă «mobilizarea parțială»”.
Recruții din închisori folosiți de Wagner ar fi înregistrat decese la unul din doi bărbați.
Zelenski: Prioritare sunt menținerea situației pe front și pregătirea pentru orice pas de escaladare al inamicului
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mesajul său nocturn de joi că prioritatea sa în acest moment este de a rezista atacurilor ruse și de a se pregăti pentru o eventuală contraofensivă.
„Menținerea situației pe front și pregătirea pentru orice pas de escaladare al inamicului – aceasta este prioritatea pentru viitorul apropiat”, a spus acesta.
Oficiali NATO au discutat săptămâna aceasta nevoia de mai mult echipament militar pentru Kiev, iar Marea Britanie și Polonia au căzut de acord, după ce liderii lor s-au întâlnit joi, ca sprijinul să fie sporit.
Oficialii americani au sfătuit Ucraina să amâne orice contraofensivă până când ajung livrările SUA de armament sunt desfășurate iar antrenamentele au fost efectuate.
Zelenski, Scholz şi Macron deschid Conferinţa de securitate de la Munchen
Conferinţa de securitate de la Munchen (MSC) se deschide vineri cu un mesaj video al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi discursuri ale cancelarului german Olaf Scholz şi preşedintelui francez Emmanuel Macron, transmite DPA.
La reuniunea anuală din Bavaria, unde se discută despre teme de actualitate privind apărarea şi securitatea, participă invitaţi din 96 de ţări, conform Agerpres.
Principalul subiect de pe agenda conferinţei din acest an este războiul din Ucraina, de la a cărui lansare se împlineşte un an în 24 februarie. Pentru a doua oară consecutiv, la MSC nu va participa niciun reprezentant al conducerii Federaţiei Ruse. Anul trecut, a existat o invitaţie pe numele ministrului de externe Serghei Lavrov, care a decis să nu participe, gest care la acel moment a fost interpretat drept un semnal că decizia de lansare a invaziei ruse asupra Ucrainei fusese deja luată.
Ediţia din acest an este prezidată pentru prima oară de Christoph Heusgen, fost consilier pentru politică externă al fostului cancelar german Angela Merkel. El şi-a explicat decizia de a nu invita o delegaţie rusă spunând că nu doreşte să le ofere preşedintelui rus Vladimir Putin şi guvernului său o platformă pentru propaganda lor.
Spre deosebire de anii precedenţi, au fost excluşi de pe lista invitaţilor oficialităţi iraniene şi reprezentanţi ai partidului extremist „Alternativa pentru Germania”.
Participanţii includ 40 de şefi de stat sau de guvern şi aproape 100 de miniştri.
Printre alţi vorbitori în prima zi a evenimentului se află vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris.
În marja reuniunii, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz vor avea o întrevedere în care vor aborda situaţia din Kosovo.
Ulterior, cei doi lideri se vor întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda, în aşa-numitul format al Triunghiului Weimar.
Potrivit wesbite-ului conferinţei, cea de-a 59-a ediţie a MSC va fi găzduită de hotelul Bayerischer Hof din Munchen. Timp ce trei zile, MSC va oferi încă o dată o platformă unică pentru dezbateri la nivel înalt cu privire la provocările la adresa securităţii mondiale actuale. La aproape un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, MSC 2023 va reprezenta şi un prilej de a analiza coeziunea alianţei şi angajamentul politic faţă de ordinea internaţională bazată pe reguli.
La MSC 2023 vor fi prezenţi peste 450 decidenţi din întreaga lume, printre care şefi de stat, prim-miniştri, miniştri, personalităţi internaţionale şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale şi ai mediului de afaceri, jurnalişti şi profesori universitari.
Italia cere Chinei „să facă presiuni” asupra Moscovei pentru o „pace justă” în Ucraina
Ministrul italian de externe Antonio Tajani i-a cerut joi ministrului chinez de externe Wang Yi, în vizită la Roma, să „facă presiuni” asupra Rusiei pentru a se ajunge la o „pace justă” în Ucraina, informează Agerpres.
„China trebuie să joace un rol fundamental pentru a ne îndrepta spre pace”, a afirmat Antonio Tajani.
„Sunt sigur că Beijingul este gata să se angajeze în acest sens”, a adăugat el, în contextul în care Wang Yi urmează să plece la Moscova după turneul său european.