Emiterea și cu 6 luni întârziere a facturilor îi lasă pe clienții Hidroelectrica în imposibilitatea de a folosi voucherul de energie. Tot mai mulți oameni se plâng că Poșta Română a refuzat plata facturii cu ajutorul sprijinului de la stat. Motivul invocat: chiar dacă factura este emisă acum, consumul este din vara sau toamna anului trecut. Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, spune că guvernul vrea acum să modifice legea, pentru a permite aceste plăți.
„Emiterea facturilor de către Hidroelectrica cu întârziere pentru perioadele de consum aferente anului trecut ne-a pus și pe noi în situația în care, pentru decontarea acestor facturi cu cardul de energie, să întâmpinăm dificultăți. Dar pentru a veni în sprijinul beneficiarilor cardului, modificarea ordonanței care reglementează întreg mecanismul cardului ar putea fi aprobată în guvern poate chiar săptămâna viitoare, pentru ca datoriile de anul trecut, începând cu februarie 2022, când este eligibil acest tip de cheltuială pentru decontarea din fonduri, să-l putem plăti”, a spus Boloș.
„Facturile emise de Hidroelectrica cu datorii aferente anului trecut, începând cu februarie 2022 – sperăm să fie cât mai curând aprobată și pusă în aplicare această măsură. Avem 2,1 milioane de gospodării, deci 4 milioane de beneficiari. Fiecare decide să-și plătească curent, gaze sau consum de material lemnos pentru asigurarea căldurii și energiei. De la momentul la care se va aproba ordonața, cele 2,1 milioane de gospodării vor avea posibilitatea de a plăti facturi restante de la Hidroelectrica, chiar dacă sunt aferente anului trecut”, a adăugat el.
„Nu ne-am așteptat să avem astfel de situații. Nu am putut să cred că vom avea furnizori care emit facturi pentru o perioadă de consum aferentă anului 2022. Știam și am crezut că se întâmplă cu luna octombrie 2022, dar se pare că există perioade de consum și mai vechi. Încercăm acum ca modificarea de ordonanță să ducă spre această folosire a cardurilor pentru aceste tipuri de facturi”, a spus Boloș.
„Mai avem 2 tipuri de modificări în discuție. Diversificarea materialului lemnos – bricheți și tot ce înseamnă peleți, orice formă de material lemnos comercializată de operatorii economici va fi eligibilă pentru decontare. O altă modificare importantă va fi ca acești operatori economici care comercializează material lemnos să fie incluși în schema mecanismului, alături de furnizorii de energie, și în acest fel să avem o flexibilitate cât mai bună din perspectiva utilizării banilor”, a explicat el.
„Pentru tranșa a doua avem în vedere inclusiv creșterea plafonului de venituri la 3.000 de lei. Aceasta va fi etapa a doua de modificări pe care le avem în vedere”, a mai spus ministrul.