Carnea de mangaliță este foarte căutată în țara noastră. Producătorii ne învață cum plătim prețul corect

0

Carnea porcului de mangaliță este foarte căutată pentru proprietățile ei, dar și pentru gustul intens.

Pe piață au apărut însă și produse de calitate mai slabă din exemplare încrucișate cu rase comune sau carne de import diferită de cea autohtonă. Producătorii ne învață cum să le deosebim și cum să plătim prețul corect.

Diferențele dintre porcul obișnuit și cel mangalița se pot observa mai ales în cazul cotletului de porc. Carnea de mangalița, de exemplu, este mai roșie și are inserții de grăsime.

Marius Muntean, chef: “Putem să ne uităm la inserțiile de grăsime în porcul de mangaliță e mai multă și marmorată, cum spunem noi decât porcul găsit în supermaket. Culoarea este mult mai roșiatică, se vede diferența între ele”.

Carnea are un gust mai intens, spun cunoscătorii. La această băcănie specializată în carne de porc mangaliță, se găsesc toate bunătățile: slănină, carne afumată la garniță, pulpa și cotlet proaspăt.

Adrian Durdun, reprezentant băcănie: “Găsiţi slănină de porc mangaliţă mai groasă decât la alţi porci, piept de porc, pastramă, coaste, ciolanul pe care se vede marmorarea”.

În magazinele specializate, carnea de mangaliță este adusă doar la comandă, de la crescători autorizați din țară.

Ovidiu Oltean, administrator băcănie: “Am încercat să aducem carne de mangaliţă de la producători locali pe cât se poate dar am descoperit că sunt din ce în ce mai puţini”.

Consumatorii sunt sfătuiți să caute etichetele produselor pentru a se asigura că provin de la crescători autorizați.

În România, în momentul de față, avem 2500 de porci de Mangaliţa ai căror proprietari au acte de origine și proveniență. Însă în galantare ajung și porci din rase încrucișate.

Ioan Cleja, președinte Asociația Crescătorilor de Mangaliță și Bazna: “Nu știm de unde e și de unde provine pentru că mulți se folosesc de brand și asta nu face bine rasei pentru că calitățile gustative ale acestei rase sunt deosebite și cumpărătorul final nu știe ce cumpăra și e înșelat”.

În plus, spun producătorii, pe piața românească a apărut și un sortiment de carne din Ungaria, diferită genetic de rasă de mangalița de la noi. Chiar dacă mangalița originară este din țara vecină și are propriile calități, cele două rase au evoluat diferit, de-a lungul secolelor, spun crescătorii de la noi, care își apără produsele locale.

Dan Maria, Asociaţia Crescătorilor de Mangaliță și Bazna: “Este o concurență neloială pentru că rasa autohtonă mangalița are alte calități fața de mangalița de Ungaria sunt două lucruri distincte și aici se crează o mare confuzie pe piaţa românească, calităţile gustative diferă foarte mult”.

Un alt semnal de alarmă este și prețul. Carnea autentică de mangaliță este mai scumpă față de porcul obișnuit.

75 afisări

Lasă un răspuns

hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*