Orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, trece printr-o gravă criză umanitară. Peste 400.000 de oameni sunt „ținuți ostatici” de către forțele ruse care blochează ajutorul umanitar și evacuarea, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.
Condițiile din Mariupol au fost descrise drept „apocaliptice”. Sute de mii de locuitori s-au adăpostit de bombardamentele rusești și atacurile cu rachete și sunt de mai bine de o săptămână fără apă, energie electrică sau încălzire. În oraș, semnalul pentru telefoanele mobile a fost întrerupt.
Cadavre zac pe străzile din Mariupol, oamenii flămânzi intră în magazinele goale în căutarea hranei și topesc zăpada pentru a avea apă potabilă. Mii de oameni se înghesuie în subsoluri, la adăpost de obuzele rusești care lovesc acest oraș-port strategic.
Încercările de marți de a începe procesul de evacuarea a aproximativ jumătate din cei 400.000 de locuitori disperați ai orașului asediat printr-un „coridor umanitar” au fost abandonate după ce guvernul ucrainean a acuzat forțele ruse că au continuat bombardamentele.
Orașul se află într-o „situație catastrofală”, a spus, marți, viceprimarul localității.
Natalia Mudrenko, reprezentantul Ucrainei la ONU, a declarat în fața Consiliului de Securitate că oamenii din Mariupol au fost „prinși efectiv ostatici” de asediu rusesc. Vocea i-a tremurat de emoție în timp ce a descris cum a murit o fetiță de șase ani la scurt timp după ce mama ei a fost ucisă de bombardamentele rusești. „A fost singură în ultimele clipe ale vieții”, a spus ea.
Mii de oameni au fost uciși, atât civili, cât și soldați, în aproape două săptămâni de lupte de când forțele președintelui Vladimir Putin au invadat Ucraina.