Analiză cu datele platformei Termene.ro. Orașul Sighișoara, din județul Mureș, este cunoscut ca singura cetate medievală locuită în totalitate. În ciuda acestui titlu care atrage turiști, afacerile din localitate nu se învârt în principal după turism și activitățile adiacente atunci când vine vorba de volumul cifrei de afaceri.
Conform datelor platformei Termene, în Sighișoara sunt înregistrate 3.441 de firme. Populația Sighișoarei era la recensământul din 2002 de 32.304 locuitori, din care 15.273 bărbați, reprezentând 47,28%, și 17.031 femei, însumând 52,72% din populație. Asta ar însemna că la aproape 10 locuitori ar fi o firmă. Numai că societățile cele mai importante din Sighișoara sunt deținute de companii din Germania, Franța și Elveția.
Despre Sighișoara, pe scurt
Sighișoara este situată în centrul țării, pe râul Târnava Mare, în sud-estul județului Mureș fiind un important nod rutier și de cale ferată. Aparține Regiunii de dezvoltare ADR Centru. Distanțele spre municipiile cele mai importante sunt: 297 km până la București, 120 km până la Brașov, 156 km – Cluj-Napoca, 54 km – Tîrgu Mureș, 40 km – Odorheiu Secuiesc.
Parte a Patrimoniului Universal UNESCO, Cetatea medievală Sighișoara este un punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume care vin să-i descopere farmecul descris în cronici și recreat în timpurile moderne în cele mai neașteptate moduri. Orașul este atestat pentru prima dată pe data de 14 decembrie 1280.
„Astăzi, vechea Cetate – cu turnuri semețe și ziduri sumbre, dar ospitaliere, care se înalță vertical spre veacurile care vin, păstrând grijuliu între zidurile sale bătrâne case policrome descrise cu generozitate în filele cronicarilor, învechite de istoria vremurilor – este considerată a fi singura cetate medievală locuită în întregime din Europa”, spun reprezentanții Primăriei Sighișoara.
Afacerile care bat turismul
În ciuda acestor date care fac din Sighișoara una dintre cele mai importante atracții turistice ale României, mare parte din afacerile din localitatea mureșeană s-au îndreptat spre alte domenii decât cel turistic.
Din cifra de afaceri de 2 miliarde de lei raportată de toate firmele din Sighișoara, aproape trei sferturi le reprezintă afacerile de brânzeturi, cele textile, de transport marfă și comerțul cu amănuntul.
Din cele 3.441 de firme înregistrate în orașul cetății medievale, doar 23 fac activități de export, iar 33 fac activități de importuri.
Cele mai importante firme din Sighișoara
- Hochland Romania SRL are afaceri de „fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor”. Acționarul unic este compania germană Hochland SE.
- Sefar SRL se ocupă de „producția de țesături”. Acționarul unic este compania elvețiană Sefar AG.
- Monosuisse Ro SRL are ca obiect de activitate „pregătirea fibrelor și filarea fibrelor textile”. Acționarul unic este compania elvețiană Monosuisse AG.
- Kraft Logistic SRL are ca obiect de activitate „transporturi rutiere de mărfuri”. Acționarul unic este compania germană Kraft Logistic Gmbh.
- Coralia Com SRL are afaceri de „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”. Acționarii firmei sunt Ovidiu-Aurel Moldovan (50%) și Dan Perte (50%).
- Oblio Com SRL se ocupă de „fabricarea produselor de uz gospodăresc și sanitar, din hârtie sau carton”. Acționarii sunt Angela Maria Donciu (0,124688%) și Ovidiu-Aurel Moldovan (99,875312%).
- Com Adrandi SRL se ocupă de „hoteluri și alte facilități de cazare similare”. Acționarul unic al firmei este Adrian Burlacu.
- Carnicomp SRL are afaceri de „fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre)”. Acționarii firmei sunt Anghel Adriana (50%) și Sandor Farkas (50%).
- Lacroix Ambalaje SRL se ocupă de „fabricarea produselor de uz gospodăresc și sanitar, din hârtie sau carton”. Acționarul unic este compania franceză Lacroix Emballages.
- Fermis SRL se ocupă de „comerțul cu ridicată al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare”. Acționarii firmei sunt Alexandra Ferezan (50%) și Ioan Mircea Ferezan (50%).
- Twinserv SRL face „comerț cu ridicata al produselor din ceramică, sticlărie, și produse de întreținere”. Acționarii sunt Ieronim Romulus Seracu (33.333%), Nicolae Remus Seracu (33.333%), Mihai George Seracu (33.333%).
- Tutto Abc SRL are afaceri de „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”. Acționarul firmei este Ilie Popa.
- Bbm Outdoors SRL se ocupă de „fabricarea de articole confecționate din textile (cu excepția îmbrăcămintei și lenjeriei de corp)”. Acționarul unic al firmei este Mirela Geanina Ilyes.
- Gal Octa Invest SRL face „comerț cu ridicata al fructelor și legumelor”. Acționarul unic al firmei este Adrian Romulus Ștefan Gall.
- Novamecanica SRL se ocupă de „operațiuni de mecanică generală”. Acționarul unic al firmei este Szoke Eros Csaba.
- Ves SA are activități de „fabricare a altor articole din metal”. Acționarul majoritar este firma Chimsport SA (94,9651%).
- Giganti Oil SRL face „comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate”. Acționarii firmei sunt Grigore Nasca (50%) și Rodica Nasca (50%).
- CN Unicat SRL se ocupă de „intermedieri în comerțul cu material lemnos și materiale de construcții”. Acționarul unic al firmei este Aranka Nicoleta Peter.
- Schuster Ecosal SRL se ocupă de „colectarea deșeurilor nepericuloase”. Acționarul unic este firma Andrea Forest SRL.
- Interceram SRL face „intermedieri în comerțul cu material lemnos și materiale de construcții”. Acționarii sunt Zalan Ambrus (36,5%) și Andras Jozsef Turi (63,5%).
Codurile CAEN din cetate
Cele mai des întâlnite activități la firmele din Sighișoara sunt:
- 132 de firme – fac „transporturi cu taxiuri” (cod CAEN 4932);
- 106 de firme – fac „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale” (cod CAEN 4120);
- 86 de firme – „coafura și alte activități de înfrumusețare” (cod CAEN 9602);
- 81 de firme – fac „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun” (cod CAEN 4711);
- 75 de firme – administrează „restaurante” (cod CAEN 5610);
- 71 de firme – fac „transporturi rutiere de mărfuri” (cod CAEN 4941);
- 54 de firme – se ocupă de „întreținerea și repararea autovehiculelor” (cod CAEN 4520);
- 53 de firme – fac „activități de consultanță pentru afaceri și management.” (cod CAEN 7022);
- 38 de firme – administrează „baruri și alte activități de servire a băuturilor” (cod CAEN 5630);
- 37 de firme – „alte servicii de cazare”(cod CAEN 5590).
Anul înființării societăților din Sighișoara
Din cele 3.441 firme înregistrate în Sighișoara, peste 12 sunt societăți înregistrate acum 15 și 16 ani. Apetitul antreprenorilor de a deschide afaceri în această localitate a crescut însă în ultimii ani, după 2021.
- 245 de firme – anul 2007;
- 205 de firme – anul 2008;
- 163 de firme – anul 2021;
- 150 de firme – anul 2022;
- 143 de firme – anul 2009;
- 142 de firme – anul 2017;
- 142 de firme – anul 2023;
- 138 de firme – anul 2019;
- 133 de firme – anul 2018 ;
- 129 de firme – anul 2016