Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, pentru prima oară de când a aderat la UE, România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și un portofoliu foarte important cel de Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie, care va administra o cincime din bugetul Uniunii Europene și anume 235 de miliarde euro. Roxana Mînzatu va ocupa acest portofoliu și va fi unul dintre cei șase vicepreședinți ai CE.
„Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro. Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană. Doamna Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de #educație, cât și zona de politici #sociale, dar și programele de #finanțare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+. Astăzi eforturile românilor au primit și recunoașterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă și fonduri substanțiale ale UE, cu potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei”, a scris Marcel Ciolacu, marți pe Facebook.
El a adăugat că România este reprezentată la cel mai înalt nivel al conducerii Uniunii Europene prin funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar al unuia dintre cele mai relevante portofolii în arhitectura noii Comisii deținută de Roxana Mînzatu, cea de vicepreședinte al Parlamentului European, funcție ocupată de Victor Negrescu și cea de președinte al uneia dintre cele mai importante comisii din PE – Comisia REGIO, de dezvoltare regională deținută de Dragoș Benea.
„Aceste poziții importante ocupate de România, prin membri ai familiei social-democrate europene, reprezintă în mod evident o recunoaștere în premieră a rolului și importanței țării noastre la nivelul Uniunii Europene. Toți cei care denigrau țara noastră și capacitatea noastră de negociere la Bruxelles au primit astăzi o lecție extrem de dură : niciodată nu e bine să îți vorbești de rău țara peste hotare, ci să te lupți și să contribui la dezvoltarea ei”, a conchis Ciolacu.