Un număr de 25 de persoane au fost inculpate, în total, iar 14 au şi fost condamnate în cazul anchetei de la Casa de Pensii Bihor, unde medicii Serviciului Expertiză Medicală au transformat în invalizi mii de bihoreni, contra cost.
Cercetările în caz, întinse pe o perioadă de 6 ani, au fost declanşate initial de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, coordonaţi de un procuror al Parchetului Bihor, care, pentru a-i dovedi pe şpăgari, au montat camere de supraveghere video în cabinetele tuturor celor 5 medici experţi, câte unul în dreptul biroului asistentei şi unul la biroul medicului. Rezultatul a fost unul de-a dreptul şocant căci, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, cât a durat supravegherea, medicii au luat în total 1494 de şpăgi.
Pacienţii veneau cu mita pregătită în plic, iar medicii – Ovidiu Pleşa, Vasile Sălăjan, Ana Guţ, Anca Grigorescu, Emilia Cun – luau banii ca şi cum li se cuveneau, împărţind apoi sumele cu asistenţii medicali: Monica Ignat, Pelle Johannes, Ioana Precup, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan.
ÎN ANCHETĂ
Cercetările au devenit publice pe 17 iunie 2015 când, în urma percheziţiilor declanşate după vizionarea înregistrărilor care confirmau bănuielile de corupţie la adresa medicilor, anchetatorii descins în percheziţii. Captura a fost uriaşă: au ridicat peste 1,4 milioane lei, aproape 200.000 euro, peste 125.000 dolari, 10.000 franci elveţieni şi aproape 100.000 forinţi în numerar.
De la doctoriţa Ana Guţ (foto) s-a confiscat cea mai mare sumă. Femeia ţinea banii în maşină, într-o plasă, pe bancheta din spatele şoferului, de unde anchetatorii au ridicat 205.710 lei şi 19.385 euro. O sumă uriaşă a fost găsită şi în locuinţa din Cociuba Mare a mamei sale: 772.200 lei, 120.000 dolari şi 4.820 euro.
În urma percheziţiilor s-au găsit sume uriaşe de bani în casele medicilor, asistenţilor şi familiilor acestora
Urmarea? În premieră naţională, întregul personal al Serviciului de Expertiză din cadrul Casei de Pensii Bihor – medici şi asistenţi deopotrivă – a fost reţinută şi, ulterior arestată.
Măsurile au fost doar temporare, fiind revocate definitiv în septembrie 2015, după ce ancheta a fost preluată de procurorii DNA Oradea.
Cadrele medicale au ajuns, pe rând, în faţa instanţei. Primii au fost, în ianuarie 2016, doctorul Ovidiu Pleşa şi asistenta acestuia, cu care împărţea şpaga, Monica Ignat, acuzată pentru complicitate. Pe 28 iunie 2017, medicul a fost condamnat definitiv la 3 ani de detenţie, asistenta scăpând cu 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.
ŞEFU-I ŞEF ŞI LA ŞPĂGI
Pe 1 iulie 2016, DNA l-a trimis în judecată şi pe şeful Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, acuzat că îi proteja pe medicii corupţi, încasând “comisioane” din mita primită de aceştia. Ţîrle a fost condamnat, pe 11 mai 2021, la 4 ani de detenţie.
Pe 15 noiembrie 2016 au fost trimişi în judecată doctoriţa Anca Grigorescu şi asistentul ei, Pelle Johannes. Pe
Pe 1 iunie 2018, femeia a primit 2 ani de închisoare cu executare, iar asistentul 3 ani cu suspendare.
În decembrie 2020 a fost trimis în judecată şi fostul medic şef al Serviciului, Vasile Sălăjan, căruia i s-au imputat un număr de – atenţie – 491 de fapte de luare de mită, în valoare de 90.370 lei şi 17.760 de euro.
Procesul său este în derulare, în timp ce asistenta lui, Ioana Precup a semnat un acord de recunoaştere prin care s-a ales cu 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, la fel ca şi Gianina Ţigan, asistenta doctoriţei Emilia Cun, respectiv Violeta Coşa, asistenta doctoriţei Ana Guţ,.
MITĂ PRIN INTERMEDIARI
Şefa lui Coşa a fost trimisă în judecată abia săptămâna trecută. În cazul ei, procurorii au reuşit să identifice şi 14 complici, intermediari care preluau dosarele şi banii în numele ei, aducându-le apoi la cabinet. Dintre complici, 10 au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru pedepse cuprinse între 2 ani şi 2 ani şi 7 luni de închisoare cu suspendare însă 4, care au negat acuzaţiile, vor fi judecate împreună cu medicul.
În prezent, unicul inculpat rămas, încă, în anchetă, este medicul Emilia Cun, acuzată de 276 fapte de luare de mită, al cărui dosar este în curs de finalizare şi urmează să fie trimisă în faţa instanţei.
Cert este însă că, după ancheta procurorilor DNA, numărul beneficiarilor de pensii de invaliditate a scăzut dramatic, de la 37.833, câţi erau în 2015, la 21.869, la finele anului 2020.