Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, a murit vineri, cu doar câteva zile înainte de a fi pronunțată o decizie definitivă în dosarul Carpatica Asig, în care acesta fusese trimis în judecată în urmă cu aproape 6 ani și în care s-a antepronunțat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, luna trecută.
Vestea morții sale, confirmată de familie
„Într-adevăr, soţul meu a murit la ora 13.52”, a declarat Giorgiana Hosu pentru Libertatea, potrivit News.ro, precizând că „a fost o boală de mult timp, dusă pe picioare până nu s-a mai putut duce pe picioare”.
Fiul său, Vlad Hosu, a scris pe Facebook: ”Nu am cerut niciodată ceva presei. Astăzi o voi face: solicit decenţă! Mulţumesc!”.
Condamnarea lui Dan Hosu și demisia Giorgianei Hosu
Dan Hosu, fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul Direcţiei de combatere a crimei organizate a IGPR, a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017 pentru trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi dare de mită. Alături de el, au mai fost trimişi în judecată Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig Sibiu, un alt poliţist, Cătălin Marian Cataramă, şi patronul unei firme, Ion-Sorin Tatu.
În 24 septembrie 2020, Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul de corupție în care este judecat. Decizia a fost pronunțată de Tribunalul București, nefiind definitivă.
Conform minutei instanței, magistrații au dispus în cazul lui Dan Hosu 2 ani și 6 luni de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic și 1 an și 6 luni pentru infracțiunea de instigare la folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
El a fost achitat pentru infracțiunile de trafic de influență și de dare de mită. Instanța a dispus contopirea pedepselor principale, urmând ca în final să execute 3 ani de închisoare cu suspendare.
Giorgiana Hosu a fost numită în funcția de procuror-șef al DIICOT în februarie 2020, prin decret semnat de Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii. Postul rămăsese vacant în octombrie 2019, după ce Felix Bănilă a demisionat, la solicitarea lui Klaus Iohannis, în urma cazului Caracal.
Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT după ce soțul acesteia a fost condamnat în dosarul „Carpatica Asig”, pentru infracţiunile de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
După demisia de la conducerea DIICOT, Giorgiana Hosu s-a transferat la Parchetul General.
În iulie 2021, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare a fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, la 48 de ani.
Antepronunțarea lui Predoiu în dosarul care îl viza pe Dan Hosu
Deși Curtea de Apel Bucureşti era aşteptată să se pronunţe în 7 februarie în acest dosar, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat în luna ianuarie, într-un interviu pentru Europa FM, că Dan Hosu, soțul fostei șefe a DIICOT Giorgiana Hosu, a fost achitat.
Ulterior, Predoiu și-a cerut scuze, spunând că vina îi aparține exclusiv, pentru că nu a „verificat informația parvenită din surse neoficiale”.
El spune că este exclusiv vina sa, pentru că nu a „verificat informația parvenită din surse neoficiale”.