Tribunalul București a aprobat în urmă cu scurt timp cererea de eliberare condiționată a lui Dan Voiculescu, după ce aceasta a fost admisă de Judecătoria Sectorului 5 pe 9 iunie.
UPDATE – „Ultima abordare e legată de viitor. Să ne uităm spre orizont, eu acolo văd o luptă pe viață cu abuzurile. Cu abuzurile, mai ales a celor puternici împotriva celor care nu se pot apăra singuri, a celor care au dorința de a se apăra și nu o pot face”, a declarat Voiculescu după eliberare.
El a vorbit și despre perioada petrecută în spatele gratiilor: „Am o propunere: Rugămintea mea este să închidem ochii ca să putem continua. Eu am vrut prin telepatie să ne teleportăm la poartă la Rahova. Indiferent de boli, mie mi-au fost furați trei ani din viață, acești trei ani nu mi-i va da nimeni înapoi”.
„Chiar dacă intră Traian Băsescu la închisoare, am avut două sentimente deosebite, două au ieșit în evidență. Un sentiment de durere a pleoapelor. Motivul: Stăteam foarte mult cu ochii închiși. Pe timp de ziuă stăteam cu ochii închiși..Mi-am creat un fel de acvariu în care am reușit să trăiesc. Atât cât poate trăi un om într-un acvariu. Al doilea sentiment a fost regretul că 12 familii au avut de suferit din cauza mea. Oameni care au fost implicați în acest proces ca să pot eu fi adus la închisoare”, a mai declarat Voiculescu.
UPDATE Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost externat în cursul zilei de marţi de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Pentru că suntem la spital, am datoria să vă spun adevărul despre problemă, pentru că au fost bâlbâieli. Că am fost operat, că nu am fost operat, că am murit, că n-am murit. Am avut un sindrom de ocluzie intestinală provocată de o strangulare a intestinului subțire. E periculos pentru că se poate sparge. Vreau să mulțumesc public doamnei doctor Petrescu de la pușcăria Rahova și domnului Sorin Oprescu. Sigur voi fi operat. Am avut un fel de preinfarct, dar pe intestin. Trebuie operat, o recidivă poate fi fatală, a declarat Voiculescu la ieșirea din Spitalul Municipal.
În prezent, Voiculescu este internat la Spitalul Universitar de Urgenţă, la care a fost trasportat vineri, cu pază, de la Penitenciarul Rahova, pentru că ar fi suferit o ocluzie intestinală. Cu toate că surse medicale afirmau că fostul senator trebuie operat, până la acest moment el nu a fost supus vreunei intervenţii chirurgicale.
Voiculescu, din MOGUL a ajuns „SĂRAC LIPIT PĂMÂNTULUI”! De ce nu și-a achitat prejudiciul din dosarul ICA
Tribunalul Bucureşti a discutat în 11 iulie cererea de eliberare condiţionată formulată de avocații lui Dan Voiculescu. A fost a doua instanţă la care ajungea respectiva solicitare, după ce prima cerere s-a aflat pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 5, care au stabilit că Voiculescu poate fi pus în libertate. Decizia judecătorilor a fost contestată de procurori, iar Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, definitiv, că fostul senator poate merge acasă.
Mai trebuie amintit că membrii Comisiei de specialitate de la nivelul penitenciarului Rahova, au dat aviz negativ solicitării lui Dan Voiculescu de eliberare condiţionată. Drept urmare, fostul senator s-a adresat judecătorilor.
Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au explicat că admiterea cererii de eliberare condiţionată formulată de Dan Voiculescu, a fost bazată pe comportamentul pozitiv al acetuia, Voiculescu nefiind sancţionat cât timp a fost închis, ci din contră, fiind chiar recompensat.
În ceea ce priveşte neacoperirea despăgubirilor, judecătorii susţin că acesta nu este un criteriu legal de evaluare a comportamentului din detenţie.
Fiica lui Dan Voiculescu, CONDAMNATĂ DEFINITIV
„Condiţia analizată presupune observarea conduitei persoanei private de libertate prin raportare la Regulamentul de ordine interioară al locului de detenţie, prin evaluarea eforturilor depuse de această persoană în a participa la activităţi lucrative, educative, moral-religioase, culturale etc. (…)
În ceea ce priveşte modalitatea în care petentului i-au fost considerate drept executate cele 387 de zile (cu referire la susţinerile procurorului privind lipsa calităţii ştiinţifice a lucrărilor publicate, lipsa dovezilor că ar fi fost redactate în detenţie, privind împrejurarea că petentul ar fi „un profitor al unor carenţe legislative” etc.), instanţa reaminteşte că atributul contabilizării zilelor considerate ca executate pe baza muncii prestate de persoanele condamnate aparţine exclusiv administraţiei penitenciarului. (…)
Voiculescu nu a fost sancţionat disciplinar niciodată, fiind recompensat de 12 ori, ultimele două recompense fiind aplicate în ultima perioadă supusă analizei, după data respingerii primei cereri de liberare condiţionată. (…)
În acest sens fiind evidenţiate în procesul-verbal întocmit de comisie un număr de 57 de zile considerate ca executate pe baza muncii prestate la punctul de lucru curăţenie (în perioada ianuarie 2016-mai 2017, dar şi anterior, sporadic, în anul 2015), la care se adaugă şi un număr de 330 zile considerate ca executate prin publicarea unor lucrări ştiinţifice”, au arătat magistraţii în motivare, conform Mediafax.
De asemenea, judecătorii au constatat că până la 24 mai, Dan Voiculescu a stat în închisoarel 1.408 zile din cele 3.653 la care a fost condamnat, 387 dintre acesta fiind considerate executate pe baza muncii prestate.
Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare în Dosarul ICA, care a vizat privatizărea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). În acelaşi dosar, Gheorghe Mencinicopschi şi fostul director al ADS Corneliu Popa, au fost condamnaţi la 8 ani de închisoare, în timp ce fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş, a primit 7 ani de închisoare.