Ordonanța de punere sub control judiciar a lui Sebastian Ghiță este o oroare. După interzicerea temporară a exercitării mandatului său ales de parlamentar, de la unul din trecutele sale dosar penale, desființată din fericire de o instanță întreagă la minte, mă gândeam până unde pot merge experimentul judiciar și abuzul. Nici prin cap nu mi-a trecut câtă imaginație au nepoțeii lui Stalin. Și credeam că am o imaginație bogată…
Sub pretextul nobil că azi-dimineață s-a trezit un deputat PSD (cu identitate protejată, evident) speriat că l-ar fi șantajat Ghiță cu represalii jurnalistice la România TV, DNA i-a interzis urmăritului penal al momentului, între altele, să intre în sediul postului pe care l-a fondat și să ia legătura – direct sau undirect – cu orice angajat al televiziunii. Dincolo de faptul că, presupunând prin absurd că lui Sebi i-a luat Dumnezeu subit mințile, nu știu de unde luam noi resurse umane, financiare și de spațiu editorial pentru a executa, pe rând sau la un loc, peste 250 de aleși ai neamului, ridic și eu, ca omu’ prost, câteva nedumeriri de ordin (hai să-i zic, demodat) democratic.
– Sebastian Ghiță e deputat ales și în plină exercitare a mandatului. Dacă reporterul acreditat al România TV ar vrea să facă o știre despre el (viața, opera, controversele, acuzațiile, activitatea politică), refuzul său legitim l-ar priva – și, prin extensie, ar priva telespectatorii noștri – de dreptul constituțional la informare.
– Dacă Sebastian Ghiță face o conferință de presă, despre orice altceva decât despre dosarul penal în care i se interzice dreptul constituțional să se apere în public, România TV are dreptul să întrebe, dar el nu poate răspunde. Fiindcă-i interzice ordonanța procurorului DNA.
– Dacă Sebastian Ghiță este acuzat într-o anchetă judiciară de terorism/crimă/corupție, iar Romînia TV prezintă pe post asta, el nu beneficiază de dreptul constituțional de a-și spune punctul de vedere.
– Dacă Sebastian Ghiță (hai să zic în calitate de cel mai controversat om al momentului) vrea să accepte acordarea unui interviu, i se limitează acest drept elementar, atât prin interdicția de a vorbi despre propriul dosar, cât și prin aceea de a onora cu prezența invitația de la România TV. Iar dreptul constituțional al publicului meu (și al meu, ca realizator de interviuri cu o anume experiență în domeniu) de a fi informat e călcat în picioare.
Da, vor să ne gâtuie. Pe el, ca (fost) pol de putere și de influență economică, pe noi, ca post tv care contează în piață. Nu suntem proști, pricepem repede. Habar n-am ce (și dacă) face instituțional stația, habar n-am ce face Sebi. Am trăit profesional până acum fără el, o s-o fac și din clipa asta. Numai că am prostul obicei să fac urât la amenințări, șantaje și presiuni.