Aleșii locali au intrat în febra achizițiilor publice, cu o săptămână înaintea aplicării ordonanței de urgență care stopează cheltuielile acestora cu bunuri și servicii. Contracte de 18 milioane de euro au fost încheiate în doar câteva zile, multe dintre ele pe servicii de consultanță, potrivit Europa Liberă. Printre miile de contracte încheiate s-a remarcat un campion – angajat al statului, chiar consilier la Ministerul Fondurilor Europene. A reușit într-o singură zi să încheie contracte de 500.000 de euro cu mai multe primării din țară.
Andreea Dumitrescu, jurnalist Digi24: Primăriile, știind că vine această OUG, care pune „capacul” pe orice fel de achiziții legate de consultanță, de bunuri și servicii, de mobilier, de tot felul de lucruri de genul acesta, care nu ar fi urgente la final de an, au profitat să bage repede în sistemul de achiziții publice (SEAP) contracte pentru diferite nevoi pe care le aveau, poate unele justitificate, poate unele mai puțin. Nu i-am luat noi la întrebări să vedem cât de justificate erau. I-au luat cei de la Europa Liberă și explicațiile pe care aceștia le-au primit de tipul acesta: acum au venit ghidurile pentru anumite programe europene și că de aceea abia acum au putut să dea drumul la achiziții să nu rămână anumite investiții în aer.
Vedem care este situația. Comparăm aceeași săptămână așa cum au făcut-o cei de la Europa Liberă. În 2022, într-o săptămână s-au încheiat contracte de 3,4 milioane de euro, iar anul acesta, în aceeași perioadă, s-au încheiat 18 milioane de euro contracte pentru astfel de achiziții.
„Campionul” acestor contracte de consultanță este un angajat al statului. El a câștigat într-o singură zi contracte de 500.000 de euro. În toată săptămâna analizată de colegii de la Europa Liberă a încheiat contracte în total de 715.000 euro. Este vorba de Bogdan Dragoș Marinescu, consilierul superior la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Acesta are de-a face în timpul orelor de program de la stat cu proiecte europene iar seara sau poate chiar și în timpul programului de la Minister oferă și consultanță primăriilor pentru proiecte care țin cumva și ele poate tot de fonduri europene.
Firma aceasta în 2019 a fost înființată, în 2022 nu avea nici măcar un angajat. El este patronul acestei firme.
Miercuri a venit și reacția ministrului Adrian Câciu, care, brusc, cumva descoperă că chiar în „ograda” sa există astfel de cazuri.
Și primarii care au încheiat aceste contracte spun că nici lor nu le-a recomandat nimeni pe domnul consilier. Consilierul a trimis oferte, primarii au spus ar avea nevoie și au apelat la serviciile domniei sale.
„Șmecheria se încheie începând de azi!”, spune Adrian Câciu. Și premierul Marcel Ciolacu mai spunea același lucru.