Totul se întâmplă cu doar trei luni înainte să aibă loc noi alegeri parlamentare. De altfel, Iulian Iancu riscă să nu mai fie pus pe listele PSD pentru noul Parlament, deoarece, potrivit unor surse politice, nu s-ar afla în grațiile lui Marcel Ciolacu. Și chiar dacă ar ajunge pe vreo listă și ar obține un nou mandat, există o probabilitate destul de mare să nu mai aibă susținere suficientă pentru o nouă funcție de președinte al comisiei.
De altfel, în vară, a încercat să obțină funcția de vicepreședinte al Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), însă nu a avut sprijin politic din partea propriului partid. Altfel spus, influența sa a început să scadă puternic.
Motivul pentru care Iulian Iancu a părăsit șefia comisiei pentru industrii ar fi legat de Legea care permite Camerei de Comerț să se asocieze cu dezvoltatorii Iulius Mall și să construiască 14 turnuri în curtea Romexpo, aprobată de Camera Deputaților, cameră decizională. Ar fi fost niște neînțelegeri legate de această lege, în condițiile în care comisia pentru industrii a întocmit raportul, alături de comisia juridică. Proiectul a trecut cu votul PSD, PNL și PMP. USR și UDMR au votat împotrivă și au anunțat că intenționează să atace la Curtea Constituțională proiectul.
Sorin Ioan Bumb, noul președinte al comisiei pentru industrii, are pregătire în domeniul petrolului și gazelor și a lucrat mai mulți ani pentru Distrigaz Nord, devenită, după privatizare, E.ON Gaz. A făcut aceeași facultate ca Iulian Iancu, fiind licențiat în forajul sondelor și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze, însă cu 6 ani mai târziu, în perioada 1986 – 1991. Din 1991 până în 2008 a lucrat la Distrigaz Nord (E.ON Gaz). Apoi, până în 2016 a deținut diverse funcții în Consiliul Județean Alba. Din 2016 este deputat.
Cine este Iulian Iancu, nominalizat de PSD vicepremier pentru Economie, și de ce a fost numit în telegramele Wikileaks „omul Gazprom”
Iulian Iancu este un deputat PSD, ales în 2016 pentru al patrulea mandat. După cum HotNews.ro scria în 2015, când a fost propus de PSD pentru o înaltă funcție europeană, numele lui a fost asociat multă vreme, în urma Wikileaks, cu gigantul rus Gazprom. La începutul acestui an, el a câștigat însă un proces cu liderul PNL Ludovic Orban, care îl calificase drept „omul Gazprom”.
În ultimul an, numele lui Iulian Iancu a fost legat de mai multe scandaluri și conspirații. Între altele:
- În noiembrie 2018, Economica.net scria că nora sa era angajată ANRE, instituție pe care Iulian Iancu a anchetat-o prin intermediul unei comisii parlamentare, fără ca, în momentul angajării rudei sale, să existe vreun raport legat de acea anchetă.
- Acum trei luni, Iulian Iancu alimenta, la România TV, conspirațiile legate de atacuri împotriva unor lideri PSD. El susținea atunci că un fost vicepremier ar fi fost otrăvit, pe modelul Doinei Pană. El nu a spus însă despre cine ar fi fost vorba, pretinzând că nu are voie.
Propriul CV menționează că este membru PSD din 2001, după ce mai mulți ani a lucrat în distribuția de gaze, începând cu poziția de inginer stagiar în anii ’80 până la cea de președinte al autorității de reglementare în domeniul gazelor în 2000 și secretar de stat în Ministerul Economiei în 2000-2004.
În 2015, HotNews.ro scria că începând din 2012 numele lui Iancu a fost vehiculat de mai multe ori pentru funcții de ministru, dar nu a fost numit din cauza bănuielilor că ar avea legături cu Gazprom. HotNews.ro, în octombrie 2015:
- În decembrie 2012 circula informația ca Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale. Aceste bănuieli au fost alimentate de apariția unor telegrame Wikileaks în care era prezentat ca „omul Gazprom”. Erau note diplomatice trimise în 2008 de la Ambasada SUA la București și „desecretizate” în 2011 de către Wikileaks. Iulian Iancu era descris în telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept „controlat de Gazprom”. Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani într-o telegramă publicată de HotNews.ro, că Iulian Iancu „va susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova și București”. Georgian Pop este președintele Comisiei de control SRI din Parlament.
La începutul acestui an, Tribunalul București a decis că liderul PNL Ludovic Orban trebuie să plătească daune morale în valoare de 20.000 de lei lui Iulian Iancu, după ce a afirmat că acesta este „omul Gazprom”. Orban a spus că face apel deoarece i se pare „ușor stranie” decizia instanței.
Acum 4 ani, HotNews.ro nota că deputatul PSD încercase să scape de eticheta de om al rușilor, lansând chiar un atac la adresa Gazprom în legătură cu opoziția față de proiectele de gaze de șist și cu blocarea unor proiecte mari de infrastructură.
Tot în profilul din 2015, HotNews.ro nota că numele deputatului a fost menționat și într-un rechizitoriu din dosarul „Mită la PSD”, finalizat cu condamnarea omului de afaceri Ioan Niculae și a președintelui PSD Brăila Gheorghe Bunea Stancu.
Citește profilul extins al deputatului PSD Iulian Iancu, în momentul propunerii ca el să ocupe poziția de membru în CA al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie.
NEPOTISME la scară mare. Nora deputatului PSD Iulian Iancu, angajată la ANRE, instituție controlată de socrul său. 21.000 lei, cheltuiți lunar cu un salariat