Acuzaţii grave la adresa renumitului medic Mihai Lucan. Emanuel Ungureanu, cel care timp de 14 ani a făcut mai multe plângeri penale împotriva doctorului, vorbeşte despre un aşa-zis trafic de organe în care ar fi fost implicat chirurgul. Fost colaborator al lui Lucan şi actualmente deputat în Parlamentul României, Emanuel Ungureanu spune că Mihai Lucan ar fi creat o adevărată structură mafiotă în jurul propriei persoane, menită să-l protejeze. Asta în timp ce transplanturile ar fi fost făcute după propria listă de aşteptare şi nu după Registrul Naţional.
Emanuel Ungureanu s-a angajat în 2002 la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj ca asistent social. A lucrat aproape un an acolo. Una dintre atribuțiile sale era convingerea familiilor pacienților aflați în moarte cerebrală să doneze organele. Ungureanu spune că atunci a descoperit că medicul Mihai Lucan favoriza pacienţi străini.
„Ca să chemi un străin trebuia să fie ceea ce se numeşte tipizat. Avea sângele unor străini, o listă paralelă cu pacienţi veniţi din străinătate. Se făceau acte notariale în care se spunea că respectivul primeşte rinichi de la un român sărac benevol şi tranzacţia se făcea pe modelul win-win. Acei străini erau deplasaţi cu maşina institului, cu o Dacie break de culoare albă, şoferul ştie”, spune Emanuel Ungureanu, deputat USR.
„Știu şi asistente medicale care erau chemate în weekend pentru aceste cazuri speciale. Sumele vehiculate de asistenta şefă de atunci. Şi se pornea de la un 20, 30 de mii de mărci când erau mărci şi apoi 30, 40 de mii de euro. Dar această afacere s-a oprit undeva în 2005, 2006”, adaugă el.
Emanuel Ungureanu spune că nu doar străinii erau avantajaţi, ci şi persoanele care puteau să-i ofere o oarecare protecţie medicului. Deputatul USR a depus plângere penală împotriva medicului Mihai Lucan, după transplantul la care a fost supus actorul Alexandru Arşinel. Scandalul s-a declanşat la cazul Hencz Kinga, o tânără de 18 ani accidentată de un motociclist pe strada Clincilor din Cluj-Napoca. Rinichiul nu a ajuns la tânăra care ar fi fost prima pe listă.
„Organul trebuia să ajungă la o fată pe care o cheamă Ana Maria Galben, care este din Prundul Bârgăului, care a făcut între timp transplant în Spania, era compatibilitate de grupă. Sunt oameni de afaceri care au intrat în faţă, sunt politicieni care au făcut transplant cu prioritate şi care l-au sprijinit în momentele cheie, când erau probleme imediat era acoperit de această caracatiţă de tip mafiot”, spune Emanuel Ungureanu.
„Îmi amintesc foarte bine cum era vorba lui când venea câte un procuror sau un judecător. Stătea cu picioarele pe masă, încrucişate, şi îmi spunea: „Emanuel, la ce dracu îl folosim pe ăsta?!” Veneau şi prima întrebare era: unde lucraţi, ce faceţi şi dacă erau posbilităţi imediat începea discuţia: ştiţi, statul român nu subvenţionează, nu ne merge aparatul, nu ne merge laserul, dar la privat, dacă doriţi…”, adaugă el.
Procurorii DIICOT au descoperit un prejudiciu de cel puţin un milion de euro în investigaţia care-l vizează pe medicul Lucan.
„El a îngrijit ani de zile, ani, mii de pacienţi cu medicamente din programul naţional de transplant, pacienţii care veneau să se opereze la clinica lui privată. Este un sistem de jaf neimaginat. Cred că cheltuielile… de acolo şi profitul uriaş la Lukmed de 1 milion de euro pe an”, spune Emanuel Ungureanu.
Medicul Mihai Lucan este cercetat sub control judiciar. Dar procurorii DIICOT au atacat soluţia Tribunalului Bucureşti şi cer în continuare arestarea preventivă a profesorului.
Ministrul Sănătăţii de atunci spune că a trimis Corpul de Control după ce a primit mai multe sesizări de la pacienţi atât la minister, cât şi pe Facebook. Aceştia spuneau că erau nevoiţi să dea bani pentru a li se face transplant. Corpul de Control a descoperit şi ilegalităţi în relaţia dintre institut şi clinica Lukmed.
INCREDIBIL! O femeie de 45 de ani, din comuna Șuletea, Gabriela Popa, care face dializă din 2000, a intrat în “atenția” mafiei care vizează transplantul de organe, mafie descoperită de actualul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu. Povestea femeii din Șuletea este înfiorătoare!
Gabriela Popa face dializă de 16 ani! Iată ce spune primarul comunei, Ciprian Tamaș, care se îngrijește de ani buni ca femeia să ajungă la dializă din două în două zile. “La noi, la Șuletea, avem o doamnă care face dializa încă din anul 2002! Este pusă în coada de așteptare de 14 ani! Dar ce credeți, dragi prieteni? În 2014 primește o invitație de la Spitalul de Transplanturi din Cluj-Napoca, unde este rugată să se prezinte să povestească celor prezenți cum se simte cu noul rinichi!! Vă dați seama că cineva gen Arșinel sau Socaciu au furat locul acestei doamne și au făcut transplantul pe actele dumneaei? Am trimis sesizare la Guvern, la Ministerul Sănătății, am vorbit și cu Arafat, erau consternați și mirați! M-au rugat să nu mai fac valuri, că se va rezolva cât de curând! Ca atare, pacienta de la noi a fost chemată imediat la Cluj, unde i s-au mai recoltat o serie de analize! De atunci, nu s-a mai întâmplat nimic! “, a scris primarul Tamaș pe pagina sa de socializare.
“Au vrut să mă omoare!”
Gabriela Popa ne-a povestit cum a ajuns să afle că … i s-a transplantat un rinici, când de fapt acest lucru nu s-a întâmplat! “Am mers la Cluj, la spitalul unde se fac transplanturi, acum mulți ani! Aveam donator, pe o cumnată de-a mea, care a zis ca să mă ajute, să am o viață normală. De la București mi s-a spus că este compatibilă cu mine, așa că am mers la Cluj la transplant. La spitalul de acolo, o doctoriță, care era șefa de la Transplanturi mi-a zis, între patru ochi că nu este compatibilă cu mine cumnata, dar nu ar vrea ea să doneze un rinichi altcuiva?? Cumnata mea nici n-a vrut să audă și atunci m-au trimis acasă cu un braț de medicamente ca să le iau. Au zis că sunt pentru pregătirea transplantului. După trei săptămâni m-am infectat groaznic și am făcut zona Zoster. La spitalul de la București, la Fundeni, unde am ajuns mai mult moartă decât vie, când au auzit ce medicamente am luat au rămas interziși! M-au întrebat cine mi-a dat aceste medicamente total contraindicate? Care erau pentru post transplant nu înainte de transplant! Puteam să mor! De altfel, cei din București mi-au zis că dacă mai luam, muream. Apoi m-am trezit că sunt invitată la Congresul Transplantaților (a celor care au un organ transplantat), în 2014. Cum mie nu mi s-a transplantat nimic, ce să caut eu acolo? I-am arătat primarului Tamaș invitația și a trimis multe sesizări peste tot!”, a spus Gabriela Popa.
DNA se pregătește să dea un nou tun mafiei! De data aceasta, situația este și mai revoltătoare decât în alte dăți pentru că este vorba despre mafia transplanturilor. Una în care cei bogați sunt favorizați. Înfiorător și revoltător pentru că un ficat a ajuns să coste 50.000 de euro în această mafie criminală.
Exista mai multe rapoarte informative care indica, bazandu-se pe depozitiile fara echivoc chiar ale unor oameni din sistem, un interesant fenomen de „clonare” a autoritatii oficiale din domeniu, Agentia Nationala de Transplant. Practic, este vorba despre existenta unei „liste scurte”, formata din politicieni, VIP-uri si miliardari, care ar beneficia cu prioritate – si contracost, bineinteles! – de gasirea unui donator compatibil.
Aparitia unui asemenea caz socant pe masa structurilor secrete se datoreaza informatiilor intrate in posesia ofiterilor acoperiti chiar de catre oameni cu functii de conducere in sistemul sanitar, dar nu numai… Oameni grei ca Sorin Oprescu sau Raed Arafat sunt in vizorul altor anchete privind posibile nereguli din sistemul sanitar.
În paralel cu lista oficiala, suspiciunile vizeaza existenta unei „agende secrete” formate din potentati ai zilei sau rude apropiate ale acestora, care au posibilitatea sa apeleze la recunoscutele „eminente cenusii” ale sistemului sanitar. Cu marea rugaminte de a fi anuntati „cu o clipa inainte” de introducerea in baza de date oficiale a aparitiei unui donator compatibil.
„M-a sunat într-o zi Peter James şi mi-a spus că vrea să vină în România pentru o documentare. Voia să scrie un roman despre traficul de organe. L-am dus prin Gara de Nord şi aşa a cunoscut-o pe Petrica, o tânără de 17 ani care fusese lăsată fără un rinichi”, ne explică britanicul Ian Tilling, cel care patronează Casa Ioana.”Un rezident de la Casa Ioana, o fată de 17 ani care trăia pe străzi, fusese păcălită de un traficant de organe care îi promise o slujbă de barmaniţă în Londra, dar mai întâi aceasta trebuia să facă un control medical. Aşa i s-a spus. În timpul acestui control, i s-a făcut anestezie, iar când şi-a revenit avea urmele unei incizii chirurgicale pe o parte a corpului. În urma unei examinări medicale realizate de un doctor de la Casa Ioana, a rezultat că îi fusese scos un rinichi”, povesteşte scriitorul Peter James.„Ca fost poliţist pot spune că o mare parte din persoanele dispărute au fost posibile victime. E uşor să faci dispărut un om fără familie pe care nimeni nu-l caută”, Ian Tilling, fondatorul „Casei Ioana”, care îngrijeşte oamenii străziiPROFITUL ESTE IMENSCÂT COSTĂ UN ROMÂN PE PIAŢA NEAGRĂ„
Foştii miniştrii ştiau de mafia organelor
Câteva formulări extrem de dure din raportul din 2014, ignorate de conducerea Ministerului Sănătății:
Rețeaua de transplant funcționează cu riscuri de organizare și funcționare cronice, care nu mai pot fi acceptate de conducerea Ministerului Sănătății;
Nu există o evidența clară și nu au fost prezentate comisiei de control documente cu privire la trasabilitatea organelor, țesuturilor sau celulelor prelevate și transplantate;
Alocarea grefoanelor umane se face în bază unor criterii improprii, neaprobate prin ordin al ministrului, fără a există o transparența a acestei alocări, vizându-se în special o alocare pe bază unui criteriu teritorial și la discreția personalităților în domeniul transplantului care stabilesc unde se va efectuă transplantul;
Dosarele de acreditare a transplanturilor au fost întocmite fără respectarea prevederilor legale și inspecțiile în vederea acreditării s-au realizat în bază unor dosare incomplete.
Raportul din 2014 face referire la un alt raport similar din 2006 al aceluiași Corp de Control, care avea concluzii la fel de dure.
Motivul pentru care artistului, care la acea vreme era şi deputat PSD, i s-au transplantat doi rinichi la Institutul de Transplant Renal din Cluj este faptul că „unul ar fi fost insuficient pentru un organism adult”, scria presa în 2009.
„Cântăreţul cu patru rinichi” – aşa cum a fost promovată în 2009 ştirea despre transplantul pe care Mihai Lucan i l-a făcut artistului Victor Socaciu este un nou exemplu privind neregulile grave din sistemul de transplant românesc. „Un astfel de transplant, în care sunt donaţi doi rinichi de copil unui adult, încalcă logica, bunul-simţ şi criteriile medicale“, spune actualul manager al Institutului de Transplant Renal din Cluj, Silviu Moga.
Mass-media din România relata, pe 18 septembrie 2009, că artistul Victor Socaciu are patru rinichi, dintre care doi transplantaţi de la o fetiţă de 10 ani intrată în moarte cerebrală. Cazul prezentat în urmă cu 8 ani ca o nouă reuşită extraordinară a medicului Mihai Lucan devine astăzi un nou exemplu al unui sistem de transplant în care organele donatorilor erau atribuite preferenţial către VIP-uri, politicieni, persoane cu bani. Omul de la care a pornit dosarul DIICOT, deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a fost martor la moartea a 23 de copii cu insuficienţă renală cronică din cauza sistemului corupt de transplant, a declarat:
„Cazul Socaciu e şi mai flagrant decât cazul Arşinel, pentru că Socaciu a fost transplantat cu ambii rinichi ai unui copil de 10 ani care a suferit anevrism cerebral, în condiţiile în care erau copii compatibili pe secţia Nefrologie Pediatrică internaţi la Spitalul Pediatrie 2 din Cluj”.
Victor Socaciu a ajuns la dializa în 2009, ca urmare a unui diabet care i-a generat insuficienţă renală cronică. Medicul Mircea Penescu, director pe atunci la Spitalul de Nefrologie Carol Davilla din Bucureşti, i-a recomandat ca unica şansă pentru a scăpa de dializă, transplantul. A luat legătura cu Mihai Lucan, de la ICUTR Cluj, şi s-a înscris pe lista de transplant. „Într-o lună sunt gata”, ar fi spus el apropiaţilor, explicându-le că „Lucan are nişte interese mari, aşteaptă o aprobare importanta pentru un proiect de-al lui, şi îl voi ajuta să o obţină”, au declarat surse din anturajul artistului pentru „Adevărul”. După nici o lună, a primit telefon că s-au găsit rinichi compatibili, a plecat urgent la Cluj, iar a doua zi a fost operat. Cei doi rinichi transplantaţi funcţionează şi în ziua de astăzi.
Până la scandalul Arşinel, practicile incorecte ale medicului Mihai Lucan au fost ţinute sub tăcere de autorităţile responsabile. „Am fost singurul nebun care spuneam lucrurile aceastea, până când un procuror din Bucureşti m-a crezut”, arată Emanuel Ungureanu, cel de la care a pornit dosarul DIICOT. El spune că l-au motivat mormintele celor 23 de copii pe care i-a îngropat anii aceştia din cauza sistemului.
Dosarul Mihai Lucan a pornit de la sesizările lui Emanuel Ungureanu, un fost colaborator de-ai medicului, angajat ca asistent social clinician la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj (ICUTR) în perioada 2002-2003. Emanuel Ungureanu, care este acum deputat USR, a aflat despre practicile medicului şi din perspectiva faptului că din 2007 a înfiinţat şi conduce Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Delia Grădinaru”, care oferă sprijin pentru peste 100 de copii şi tineri cu insuficienţă renală cronică dependenţi de dializă din toată ţara.
„Eu motivaţia mi-o iau din morminte. Sentimentul de frică a dispărut după ce am îngropat primii 5 copilaşi care au murit din cauză că nu au putut fi transplantaţi. În total, am îngropat 23 de copilaşi”, spune Emanuel Ungureanu în a treia parte a interviului acordat către „Adevărul” în care povesteşte culisele unuia dintre cele mai mari dosare de corupţie medicală din România.
Adina avea nevoie de un transplant şi avea o mamă donator.
Din păcate, a dat peste un Menghele al medicilor din România, Mihai Lucan, care a spus mamei cu cinism că nu are suficient de mulţi bani. Mama l-a implorat, a început să plângă şi a venit la mine. M-am dus la profesorul Lucan şi l-am rugat să accepte să primească puţinii bani pe care-i strânsese femeia. O să vă întrebaţi de ce nu am căutat un procuror. Pentru că găsisem o lume în care pacienţii care aveau nevoie de un rinichi depindeau de un singur doctor. Dacă ei mergeau să-l reclame, exista riscul să nu mai existe altcineva care să le salveze copilul. Eu am făcut o strategie care mi-a făcut să-mi fie ruşine în faţa Adinei care m-a întrebat: „De ce sunt oamenii atât de răi, mama îmi oferă un rinichi, nu e destul?”.
L-am implorat pe Lucan s-o ajute pe Adina să facă acest transplant. Mi-a zis: „Emanuel, trebuie să inventezi o poveste pentru PRO TV. M-am dus la jurnalista Irina Corduneanu de la PRO TV, i-am spus că Adina scrie poezii ca Blaga, că desenează foarte frumos şi am rugat-o să-i pună o cameră în faţă lui Lucan şi să-i spună cât de bun şi de salvator de vieţi este. Adina a primit acel rinichi de la mama ei pentru că a dat frumos la TV, pentru că a spus lucrurile pe care trebuia să le spună pentru ca Lucan să pară salvator.
Peste ceva ani, din păcate, rinichiul mamei Adinei a cedat şi Adina a intrat din nou pe dializă. Asta nu a împiedicat-o să intre la Facultatea de Medicină, a intrat prima la Timişoara.
Dragii mei, după ce a avut nevoie de un nou transplant, Adina a fost nevoită să apeleze din nou la ICUTR, la Lucan. Atunci, profesorul devenise şi mai cinic, primise protecţia de consilier medical al premierului Emil Boc.
23 iulie 2012 este data în care Adina Bleotu merge la clinica Lukmed, părinţii erau pregătiţi cu banii care ştiau că trebuie daţi pentru transplant. Lucan le-a dat sentinţa: „Ştiu cine sunteţi şi nu vreau să vă primesc”. În ciuda faptului că aveau analize de compatibilitate făcute cu tată şi cu fratele, i-a refuzat. Nu pot să uit o afirmaţie a mamei Adinei: „Domnu Emanuel, diferenţa dintre viaţă şi moarte, diferenţa dintre a avea un copil cald lângă tine sau unul rece într-un mormânt în România, depinde de sunetul pragmatic al banilor, de foşnetul banilor”. Sunt prea mulţi copii reci în morminte în România, din cauza sistemului medical.
Adina a decedat la clinica „Luis Ţurcanu”, în urletele unui medic, pe nume Bogdana, care urla la ea că nu are loc pentru ea în spital, era în clinica de hematologie. Cert e un lucru, anul acesta Adina ar fi trebuit să termine medicina, era un copil extraordinar. Dacă am fi trăit într-o lume în care reacţia societăţii la indivizi ca Lucan ar fi fost rapidă şi consistentă, ea ar fi fost în viaţă. Mulţi copiii ar fi fost în viaţă dacă noi am fi investit în spitale. Sunt aici (la mormântul Adinei Bleotu-nr) pentru că în ultima oră din viaţă, Adina i-a spus mamei: „Mama, nu ştiu de ce nu ai tu curajul să spui ceea ce mi se întâmplă, dar te rog să-i spui lui Emanuel să vorbească despre toate nedreptăţile care mi s-au întâmplat în aceşti ani”.
Traficantul mihai lucan protejat de procurori, judecători, poliţie , DIICOT, SRI, Ministerul Sănătăţii etc.
Bani, bijuterii şi un jurnal despre anchetatorii săi – asta au descoperit procurorii DIICOT în casa medicului Mihai Lucan, cercetat pentru un prejudiciu de 5,1 milioane de lei în dauna Institutului pentru Transplant Renal din Cluj.
Jurnal despre anchetator Dosarul a explodat mediatic după ce procurori DIICOT au descoperit în casa lui Lucan aproape 600.000 euro, bijuterii şi arme de vânătoare. Medicului i-ar fi căzut 5.000 de euro din buzunar, chiar când să iasă din biroul procurorului. În plus, Lucan ştia despre ancheta DIICOT încă din luna iulie. Acest lucru l-a notat într-un jurnal găsit a percheziţii şi în care a notat că avocata lui, „Alice”, „trebuie să facă cerc protector în jurul său şi să facă un sistem relaţional în locul său cu oamenii din sistemul judiciar, precum procurori, judecători, poliţie sau SRI”.
„Profesorul Lucan a creat standardul maxim de lăcomie, și sub el și-au mai creat și altii un sistem identic, un sistem paralel. Despre ce vorbim? La el veneau deputați, senatori, jurnaliști cu vizibilitate, procurori… Veneau la clinica privată și nu plăteau nimic, iar ceilalți, oamenii de rând așteptau la cozi uriașe de dimineață până la ora 14-15 când apărea majestatea sa ca într-un film cu mafioți, însoțit de cineva care îi ținea geanta, un altul îi ținea liftul… Toată lumea stătea drepți, se făcea brusc liniște!, Dialogul decurgea cam așa: Unde lucrezi? Bun, ai bani? Nu?, De ce? Nu știu, fă rost de bani, fă un credit, că altfel nu am loc la institut decât peste două luni. Te duci, deci, te imprumuți, faci un credit…”
„Lucan conducea atunci (anul 2000 – n.r.) filiala APR Cluj, de aici şi o prietenie foarte apropiată de Teodor Meleşcanu, cu protecţia necesară de care avea nevoie Lucan în faţa serviciilor secrete, fiind ştiut faptul că Meleşcanu are legături vechi cu structuri specifice ale statului (Meleşcanu a fost directorul Serviciului de Informaţii Externe între 2012 şi 2014-nr) .
Emanuel Ungureanu: Eu am trimis în mai 2004 o scrisoare la Cotroceni, la Ion Iliescu, atât m-a dus mintea atunci. Am mai trimis şi la Ministerul Sănătăţii, era la vremea aceea ministru Ovidiu Brânzan. Eu nu puteam să dorm noaptea, aveam coşmaruri. Am scris doar despre cazul acela, pentru că pe acela îl ştiam. Am auzit după aia de la Carmen Lăpuşan că veniseră italieni, evrei, apoi a recunoscut şi Lucan într-un interviu în Adevărul despre un azer. Nu există niciun dubiu că el a făcut trafic de organe pentru că el a recunoscut asta într-un interviu din 2005 din Jurnalul Naţional că SRI ştia despre acest trafic de organe şi că nu trebuie vorbit mai multpentru că ne periclitează intrarea în Uniunea Europeană.
GENOCID: DOSARUL LUCAN Cum a fost „privatizat” un aparat de tratare a cancerului
O propunere legislativă va transforma România într-o ţară de donatori de organe