Frigiditatea poate fi depășită

answear.ro

Absența dorinței sexuale sau renunțarea la amorul carnal nu înseamnă întotdeauna că o femeie e „frigidă”. Frigiditatea este, mai degrabă, o disfuncție sexuală, care are o varietate de cauze.

Cuvântul provine din latinescul frigidus, care se traduce prin rece, lipsit de căldură, distant. Pornind de la această semnificație, termenul este folosit în continuare, în zilele noastre, pentru a desemna disfuncția sexuală la femei cu un sens negativ, peiorativ. Femeile care nu sunt interesate de sex sau nu se bucură de el sunt numite „frigide”, ba chiar se sugerează că nu ar fi „femei”.

Cei care pretind asta sunt, în general, oameni – mai ales bărbați – pe care nu i-a preocupat să afle ce înseamnă frigiditatea și, în consecință, nu știu mai nimic despre această disfuncție sexuală atât de larg răspândită. De aceea, termenul a căpătat conotații sexiste și este evitat de medici, care o numesc „pierderea libidoului” sau „tulburare sexuală”.

Frigiditatea reprezintă adesea o problemă majoră pentru femeile afectate. Multe dintre ele nu știu de unde provine frustrarea lor sexuală și nici că există soluții pentru a o remedia, odată ce cauzele au fost identificate.

Ce este 

Potrivit unor estimări, în Europa mai mult de 30% dintre femei ar fi frigide. Câte dintre acestea suferă însă cu adevărat de această disfuncție sexuală nu s-a clarificat până acum. De pildă, multe femei se consideră pe ele însele ca fiind frigide atunci când nu sunt capabile să le împlinească partenerilor lor dorințele sexuale. Dar, în astfel de cazuri, medicii nu consideră că este vorba despre o tulburare, ci mai degrabă despre o problemă personală, care nu poate fi considerată o afecțiune.

Avem într-adevăr de-a face cu o disfuncție sexuală, numită frigiditate,  când poate fi identificat cel puțin unul dintre următoarele simptome: absența dorinței sexuale, dificultăți în a obține excitarea sexuală, chiar și atunci când femeia și-o dorește și incapacitatea de a ajunge la orgasm.

Neînțelegerile cu partenerul, cauză posibilă

Frigiditatea poate fi declanșată de probleme fizice sau de natură psihologică. Cauzele fizice pot fi tulburări ale echilibrului hormonal, dureri în timpul actului sexual, probleme de circulație a sângelui sau efecte secundare ale unor medicamente. De cele mai multe ori, cauzele sunt însă problemele sufletești.

Ca în orice aspect legat de sexualitate, și educația are un rol important. De pildă, valorile conservatoare transmise în copilărie pot duce la pierderea libidoului. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când părinții ne-au învățat că sexul este ceva imoral. În astfel de cazuri apar sentimente de vină, inhibiții și rușine, care ne afectează dorința. Dar și problemele în relația cu partenerul de viață pot declanșa frigiditatea.

Certurile de zi cu zi, schimbările în relația de cuplu sau lipsa de comunicare au un efect negativ asupra vieții sexuale. Cine nu vorbește cu partenerul său despre dorințele și nevoile sale ajunge, mai devreme sau mai târziu, într-o etapă în care apare frustrarea. Iar acesta poate fi punctul de pornire al unei tulburări, cum este frigiditatea.

Și problemele psihice, cum sunt depresia, anxietatea sau experiențele traumatice din trecut pot provoca un blocaj. Studiile arată că stima de sine scăzută, o imagine de sine negativă și labilitatea psihică se asociază adesea cu o viață sexuală percepută ca fiind nesatisfăcătoare. Experiențele traumatizante, cum sunt abuzul sexual sau un viol, reprezintă cele mai grave motive care duc la o tulburare sexuală.

Există soluții 

Dacă frigiditatea are o cauză fizică, medicul ginecolog va reuși să găsească soluții, în majoritatea cazurilor. De pildă, femeile care suferă de frigiditate în timpul menopauzei pot lua hormoni care cresc dorința sexuală. Un lubrifiant poate fi de ajutor în cazurile de uscăciune vaginală.

Când cauza este de natură psihică, poate fi de ajutor terapia psihologică. În cadrul unor discuții individuale, dar și în ședințe de consiliere de cuplu, terapeutul va încerca să identifice cauzele frigidității și să găsească, împreună cu pacientul său, o soluție care să îi reechilibreze viața sexuală.

Vorbește cu partenerul!

Dacă relația sexuală a ajuns într-un impas, nu agrava problema cufundându-te în tăcere. Vorbește cu el și încercați să vă dați seama împreună care ar putea fi cauza. Ai griji legate de copii? Sau te afectează stresul de la serviciu? Ori, poate, există o ală problemă nerezolvată? Astfel nu veți fi tentați să atribuiți pierderea libidoului unor probleme inexistente sau să o puneți pe seama lipsei de afecțiune a partenerului. Apoi gândiți-vă la posibile alternative. Ați putea să faceți dragoste în continuare, dar într-un mod diferit? Poate o altă abordare ar putea crea intimitatea necesară pentru a depăși acest impas. clicksanatate.ro

VIZUALIZAT 36 ori
bottegaverde.ro

- ADS -

Lasă un răspuns

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More