Trei milioane de români, persoane adulte, nu există din punct de vedere fiscal. Trei milioane de „fantome”, după cum spune noul secretar de stat de la Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, într-un scurt interviu acordat Republica.ro.
O parte dintre aceste persoane ar putea fi „aduse la lumină” în acest an. În 2016, persoanele fără venituri, cu anumite excepții, stabilite de lege, vor trebui să depună o declarație fiscală, potrivit Codului Fiscal. Acestea vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună – , pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând și până acum.
Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.
Codul Fiscal din 2015 prevedea că plătesc CASS persoanele care „doresc” să aibă calitatea de asigurat, adică să beneficieze de sistemul public de sănătate. În Codul Fiscal din 2016 se prevede obligaţia clară a persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS.
„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină”, a explicat pentru Republica.ro secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș.
În noua sa funcție, Gabriel Biriș se va ocupa de partea privind legislația fiscală. „Scopul meu în viață nu este să fiu secretar de stat. Scopul este reforma fiscală”, explică Biriș.
Cele mai importante declarații:
•„Cred că cea mai mare provocare este să schimbăm paradigma pe care se așază în special relația dintre stat, prin administrarea fiscală, și contribuabil”.
•„Vorbim de toleranță zero la evaziune – asta se face nu prin tratarea efectelor, ci prin identificarea cauzelor ce generează evaziunea”.
•„Nimic nu justifică nerespectarea legii. Cine încalcă legea, fie vorbim de corupție, fie de prostii de genul celei cu recepția autostrăzii pentru alegeri, trebuie să plătească. Nu poate fi tolerată neplata impozitelor și taxelor, indiferent de motiv”.
•„Vor avea o surpriză cei care nu declară (veniturile n.n.). Va fi foarte scump să nu te conformezi. Dar nu vreau să intru în detalii”.
•„Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu poate să susțină 20 de milioane de asigurați cu cinci milioane de plătitori de asigurări de sănătate”
•„Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”.
•„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este una din metodele de a-i scoate la lumină”
Interviul acordat Republica.ro de secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș:
-Care este miza personală în 2016?
-Am scris o carte despre fiscalitate și competitivitate. Acolo e miza. Adică ce nu s-a făcut din ce ziceam eu acolo, este miza să facem acum. O parte din ce am scris că trebuie făcut s-a făcut. Cred că cea mai mare provocare este să schimbăm paradigma pe care se așază în special relația dintre stat, prin administrarea fiscală, și contribuabil. Simplificarea include și așezarea pe baze corecte și din punct de vedere moral a bazei de impozitare, a impozitelor. Pentru că nu este deloc firesc să erodăm baza prin tot felul de excepții. Vorbim de cotă unică, cota unică trebuie plătită de toată lumea, vorbim de solidaritate la contribuții sociale, trebuie să fim solidari cu toții, într-o anumită limită care poate fi obținută prin plafonarea bazei de calcul a contribuțiilor sociale.
Vorbim de toleranță zero la evaziune – asta se face nu prin tratarea efectelor, ci prin identificarea cauzelor ce generează evaziunea.
-Sunteți cunoscut drept un critic al activității ANAF. Cum vedeți lucrurile de pe cealaltă parte a baricadei?
-Acum suntem colegi și sunt convins că putem face lucruri foarte bune împreună. Chiar dacă sunt anumite lucruri unde va trebui să ne armonizăm pozițiile. Eu consider că într-un stat de drept scopul nu scuză mijloacele, mijloacele trebuie să fie legale. Nu putem să impunem respectarea legii încălcând-o. Și de aici pleacă tot restul. Sunt convins că departamentul de legislatie fiscală împreună cu ANAF vor găsi cele mai bune soluții pentru scopul comun, care este îmbunătățirea administrării fiscale, creșterea randamentului colectării și crearea unei culturi a conformării voluntare.
-Sunt mulți care nu își plătesc taxele, motivând că statul oricum nu gestionează bine banii.
-Guvernul acesta ia deja măsuri pentru eficientizarea cheltuirii banilor publici. Nimic nu justifică nerespectarea legii. Cine încalcă legea, fie vorbim de corupție, fie de prostii de genul celei cu recepția autostrăzii pentru alegeri, trebuie să plătească. Nu poate fi tolerată neplata impozitelor și taxelor indiferent de motiv. Cine irosește, risipește sau fraudează banul public se ocupă de el alte instituții. Și în ultima perioadă, din fericire, se ocupă foarte eficient. Vor avea o surpriză cei care nu declară (veniturile n.n.). Va fi foarte scump să nu te conformezi. Dar nu vreau să intru în detalii.
Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat?
-Din 2016 persoanele care nu au venituri vor trebui să depună o declarație fiscală și vor trebui să plătească contribuții pentru sănătate.
-Este o prevedere în Codul Fiscal. Timp de șase luni. Cum să trăiești dacă nu ai venituri? Și vorbim de 5,5% din salariul minim brut pe economie. Noi trebuie să înțelegem cu toții că sănătatea costă și asigurarea de sănătate trebuie plătită. S-a plecat de la premisa potrivit căreia Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu poate să susțină 20 de milioane de asigurați cu cinci milioane de plătitori de asigurări de sănătate . Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este una din metodele de a-i scoate la lumină.
-Despre reducerea birocrației, ce le transmiteți oamenilor de afaceri?
-Încercăm să simplificăm cât putem de mult, noi acum jucăm <<la servite>>, Codul fiscal este deja aprobat.