Groapă comună cu 440 de cadavre descoperită la Izium. Zelenski: Rusia lasă în urmă numai moarte, trebuie trasă la răspundere

0

O groapă comună, cu aproximativ 440 de cadavre a fost descoperită în orașul ucrainean Izium din regiunea Harkov, după alungarea forțelor ruse. Șeful poliției a declarat că unii dintre cei uciși au fost împușcați, iar alții au murit în bombardamente. Toate trupurile vor fi examinate pentru a strânge dovezi ale presupuselor crime de război. Președintele Zelenski, care a mers la Izium în urmă cu două zile, a comparat orașul cu Bucha și Mariupol, devenite simboluri ale atrocităților comise de ruși. El a cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere. La Izium sunt așteptați jurnaliști din toată lumea ca să arate ce atrocități au comis rușii.

ISW: Ucraina își continuă contraofensiva în estul țării în timp ce Rusia amână mobilizarea generală

ACTUALIZARE 9.30 În evaluarea de joi noapte spre vineri dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că Ucraina își continuă contraofensiva în estul țării în timp ce Rusia amână mobilizarea generală, spre numulțumirea naționaliștilor și a liderului cecen Ramzan Kadîrov, care fac apel la ”automobilizare” și nu vor să aștepte declararea legii marțiale.

ISW precizează că regimul de la Kremlin ar fi retras o mare parte din forțele aflate inițial în bazele rusești din fostele state sovietice de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie, slăbind probabil influența rusă în aceste state.

Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în estul Ucrainei, exercitând o presiune din ce în ce mai mare asupra pozițiilor rusești și a liniilor logistice din estul Harkovului, nordul Luganskului și estul regiunii Donețk, se arată în raportul ISW.

Rușii ar fi obligați să se retragă din estul Ucrainei după ce trupele ucrainene continua contraofensiva la sud-vest de orașul Izium, în apropiere de Liman și pe malul estic al râului Oskil, potrivit unor surse rusești, dar avansul prea departe spre est al armatei ucrainene ar putea să o pună în dificultate în a-și menține liniile defensive, consideră think tank-ul american.

Kremlinul răspunde la înfrângerea dureroasă din regiunea Harkov prin dublarea criptomobilizării economiei rusești în vederea pregătirii unui război prelungit în Ucraina mai degrabă decât prin stabilirea condițiilor pentru o mobilizare generală.

Cu toate acestea, eșecul armatei ruse din Harkov a determinat Kremlinul să anunțe o campanie de recrutare la nivelul întregii țări.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a criticat direcția „operațiunii militare speciale” a făcut apel la o „automobilizare” și nu vrea să aștepte ca Kremlinul să declare legea marțială, îndemnând guvernatorii regiunilor rusești să pregătească voluntari pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina.

În încercarea Moscovei de a trimite cât mai mult personal în Ucraina, Kremlinul a retras aproape toate forțele staționate în bazele rusești din fostele state sovietice, slăbind probabil influența pe care o avea în aceste state.

ISW remarca retragerile din statele din Asia Centrală în contextul confruntărilor de frontieră dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, unde gărzile de frontieră au fost implicate într-un schimb de focuri în trei incidente separate joi, în care două persoane și-au pierdut viața.

Escaladarea violențelor în Tadjikistan și Kârgâzstan, ambele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, controlată de Rusia, vine în paralel cu o nouă agresiune a Azerbaidjanului împotriva Armeniei, stat membru al OTSC.

De altfel, ISW a anunțat anterior că Rusia a retras, de asemenea, 800 de oameni din Armenia la începutul războiului pentru a reface pierderile din Ucraina.

ANALIZĂ. Nu, tancul nu a murit încă. Câteva mituri spulberate și lecții de învățat din „Blitzkrieg”-ul reușit de ucraineni la Harkov

ACTUALIZARE 8.20 La începutul războiului din Ucraina, Putin spera la o victorie rapidă, după un blitzkrieg de „3-4 zile”. În prezent, situația se prezintă ca într-un celebru banc sovietic: Avem blitzkrieg, dar după aproape 7 luni, iar războiul-fulger a fost reușit nu de ruși în ofensivă, ci de către ucraineni în contraofensivă.

În doar o săptămână, ucrainenii au eliberat 8.000 de kilometri pătrați și peste 300 de localități. Viteza cu care s-a mișcat armata Kievului a demontat la fel de repede o teorie care începuse să capete contur mai ales după pierderile enorme în materie de blindate suferite de ruși: cea a „morții iminente a tancului”, devenit o armă cam inutilă în războiul modern dominat de drone și rachete inteligente.

Ucrainenii au reușit însă acolo unde rușii au eșuat „big time”: un blitzkrieg de manual, cu tancul pe post de „vioara întâi” în ceea ce strategii militari numesc „simfonia armelor” – războiul de manevră în care trupele trebuie extrem de bine coordonate.

În plus, succesul ucrainenilor s-a datorat și altor factori, la fel de importanți: operațiune de dezinformare combinată cu un „Intelligence” bine pus la punct și o logistică și sistem de aprovizionare care au funcționat fără greșeli.

ACTUALIZARE 8.00. Volodimir Zelenski: „La Izium, în regiunea Harkov, a fost descoperită o groapă comună. Acolo au fost deja demarate procedurile legale necesare. Vrem ca lumea să știe ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația rusă. Bucha, Mariupol, acum, din păcate, Izium.

Rusia lasă în urmă numai moarte și trebuie trasă la răspundere. Lumea trebuie să tragă Rusia la răspundere pentru acest război. Vom face totul pentru asta”.

Serghei Bolvinov, investigatorul șef al poliției pentru regiunea Harkiv, a declarat pentru Sky News că unele persoane au fost ucise de bombardamente și atacuri aeriene.

Bolvinov a spus că vor fi efectuate investigații criminalistice cu privire la fiecare persoană în parte. „Pot spune că este una dintre cele mai mari gropi comune dintr-un oraș mare din [zonele] eliberate… 440 de cadavre au fost îngropate într-un singur loc”, a spus el.

 „În Izium sunt descoperite morminte comune după eliberarea de sub (ruși). Este cea mai mare groapă comună găsită până acum, cu 440 de morminte nemarcate”, a transmis Ministerul ucrainean al Apărării, pe Twitter.

Jurnaliştii Associated Press au văzut locul respectiv, găsit într-o pădure din afara Izium. Printre copaci se aflau sute de morminte cu cruci simple de lemn, majoritatea marcate doar cu cifre. Un mormânt mai mare purta un marcaj care indica faptul că  acolo erau cadavrele a 17 soldați ucraineni.

Anchetatorii cu detectoare de metale scanau locul pentru a găsi eventuale explozibile ascunse.

Oleg Kotenko, un oficial al ministerului ucrainean însărcinat cu reintegrarea teritoriilor eliberate, a declarat că videoclipurile pe care soldații ruși le-au postat pe rețelele de socializare au indicat că există probabil mai mult de 17 cadavre în mormânt, scrie The Guardian. „Nu le-am numărat încă, dar cred că sunt mai mult de 25 sau chiar 30”, a spus el.

Serghei Gorodko, localnic din Izium, a spus că printre sutele de cadavre îngropate în morminte individuale se află zeci de adulți și copii uciși într-un atac aerian rusesc asupra unui bloc de apartamente.

El a spus că pe unii i-s scos dintre dărâmături „cu propriile mâini”.

Mii de militari ruși au fugit de Izium în weekend. Miercuri, au apărut primele imagini din orașul descris drept al doilea Mariupol din cauza bombardamentelor grele pe care le-a suferit, după eliberarea sa.

Ursula von der Leyen: Putin este responsabil pentru crimele de război din Ucraina și trebuie tras la răspundere

ACTUALIZARE 7.30 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține că președintele rus Vladimir Putin trebuie adus în faţa justiţiei internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina.

„Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru actele sale. Este un lucru important pentru mine”, a declarat Ursula von der Leyen pentru canalul de televiziune al cotidianului Bild, citat de Agerpres. Fără îndoială că în Ucraina au fost comise crime de război, de la declanşarea ofensivei ruse la sfârşitul lunii februarie, „de aceea susţinem strângerea de probe” pentru o procedură în faţa Curţii Penale Internaţionale”, a adăugat şefa executivului european, care a făcut joi o vizită la Kiev. „Bazele sistemului nostru de drept internaţional cer să urmărim penal astfel de crime şi, în cele din urmă, Putin este responsabil pentru ele”, a adăugat ea.

Întrebată despre probabilitatea ca şeful statului rus să poată fi adus într-o zi în faţa justiţiei internaţionale, Ursula von der Leyen a răspuns: „Cred că este posibil”.

SUA aprobă un ajutor militar suplimentar de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina

ACTUALIZARE 7.10 Casa Albă a aprobat un nou pachet de până la 600 de milioane de dolari reprezentând asistenţă militară pentru Ucraina, potrivit unui comunicat difuzat joi.

Această asistenţă constă în echipamente şi servicii, dar şi instruire. Pachetul include sisteme de rachete de artilerie HIMARS, ochelari de protecție nocturnă, mine Claymore, cartușe de artilerie de 105 mm, cartușe de artilerie ghidate de precizie de 155 mm, dar şi instruire, potrivit executivului american. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Statele Unite au oferit deja peste 15 miliarde de dolari pentru asistenţă militară Ucrainei.

Acest nou anunţ al SUA vine în timp ce armata ucraineană a lansat de la începutul lunii o contraofensivă de amploare.

1 afisări
Sursa: DIGI24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*