Dupa interzicerea automobilelor cu benzina si limitarea productiei de carne animala pana in 2040, Uniunea Europeana a anuntat o noua masura controversata pentru a respecta acordul de la Paris privind schimbarile climatice: interzicerea toaletelor clasice si a hartiei igienice in toate statele membre.
Potrivit presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aceasta decizie are ca scop sa reduca consumul de apa si de lemn, precum si emisiile de carbon generate de producerea si transportul acestor produse.
„Este o masura curajoasa si necesara pentru a proteja planeta noastra si sanatatea cetatenilor nostri. Toaletele clasice si hartia igienica sunt relicve ale trecutului, care nu mai au loc intr-o Europa verde si digitala. Vom sprijini tranzitia catre toaletele japoneze, care sunt mult mai eficiente, igienice si confortabile”, a declarat von der Layen intr-o conferinta de presa.
Masura a fost primita cu entuziasm de catre Klaus Schwab, fondatorul si presedintele Forumului Economic Mondial, care a laudat UE pentru „viziunea sa progresista si inovatoare”.
„Toaletele japoneze sunt un exemplu de tehnologie disruptiva, care poate transforma radical modul in care traim si ne ingrijim de corpul nostru. Sunt convins ca aceasta initiativa va contribui la crearea unei noi ordini mondiale mai sustenabile si mai incluzive”, a spus Schwab.
Nu toti au fost insa de acord cu aceasta masura. Unul dintre cei mai vocali critici a fost Elon Musk, miliardarul fondator al Tesla si SpaceX, care a postat pe Twitter un mesaj ironic: „UE vrea sa interzica toaletele clasice si hartia igienica? Sper ca nu vor interzice si rachetele mele. Sau poate ar trebui sa le fac sa functioneze cu apa reciclata de la toaletele japoneze”.
Reactiile cetatenilor europeni au fost impartite. Unii au salutat masura ca fiind benefica pentru mediul inconjurator si pentru calitatea vietii.
„Eu am deja o toaleta japoneza acasa si pot sa va spun ca este o minunatie. Nu mai folosesc hartie igienica de ani de zile si ma simt mult mai curata si mai fericita. Cred ca este o decizie buna pentru UE sa promoveze aceste toalete”, a spus Maria Popescu, o profesoara din Bucuresti.
Altii au criticat masura ca fiind absurda si costisitoare.
„Eu nu vreau sa renunt la toaleta mea clasica si la hartia igienica. Mi se pare o nebunie sa imi impuna UE ce sa fac in baia mea. Plus ca toaletele japoneze sunt foarte scumpe, costa peste 1000 de euro bucata. Chiar daca guvernele din UE vor asigura reduceri, tot nu imi permit sa imi cumpar una”, a spus Jean Dupont, un fermier din Franta.
Sunt multi europeni conservatori care acuza Uniunea Europeana ca ia masuri absurde, precum interzicerea carnii animale si obligarea cetatenilor de a consuma lacuste si greieri.
Mai multe detalii despre aceasta masura vor fi anuntate in curand de catre Comisia Europeana.
Unii parlamentari europeni au propus amenzi drastice pentru persoanele care folosesc si cumpara hartie igienica pe piata neagra.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, amenzile pot ajunge pana la 10.000 de euro pentru fiecare rola de hartie igienica gasita in posesia sau in locuinta celor vinovati.
„Nu toleram niciun fel de evaziune fiscala sau de contrabanda cu hartie igienica. Aceste practici ilegale afecteaza bugetul UE si pun in pericol mediul inconjurator si sanatatea publica. Cei care nu respecta legea vor fi sanctionati exemplar„, a declarat Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva a Comisiei Europene.
Pentru a depista si a combate aceste infractiuni, UE a creat o forta speciala de politie, numita „Toilet Paper Squad”, care va efectua controale si perchezitii in toate statele membre. De asemenea, UE a lansat o linie telefonica gratuita, la care cetatenii pot denunta orice suspiciune de folosire sau de vanzare de hartie igienica pe piata neagra.
Multe persoane au acuzat UE de abuz de putere si de incalcare a drepturilor omului. Altii au spus ca vor continua sa foloseasca hartia igienica in secret, indiferent de riscuri.
„Imi ascund hartia igienica in frigider, sub legume. Asa nu o gaseste nimeni”, a spus Mario Rossi, un pensionar din Italia.
„Eu imi fac singur hartia igienica din ziare vechi, in special cu ziarele pro-europene. Nu e cea mai moale, dar e mai buna decat nimic”, a spus Pierre Dubois, un somer conservator de extrema dreapta din Franta.