Club Feroviar susține că CFR SA a mușamalizat incidentul, acesta fiind făcut public doar după ce publicația a chestionat autoritățile.
Mecanicul unui tren CFR ar fi adormit, iar trenul a depășit semnalul de ieșire din stație aflat pe roșu. În plus, trenul era în neregulă din punctul de vedere al siguranței feroviare, având sistemul de protecție INDUSI izolat, mai scrie publicația.
Sistemul INDUSI nu permite unei locomotive să depășească un semnal pus pe roșu cu ajutorul unor inductori amplasați atât pe locomotivă cât și la nivelul semnalului.
Impactul a fost evitat după ce mecanicul celui de-al doilea tren l-a observat pe primul venind spre el și a frânat brusc.
Mecanicul primului tren ar fi fost sub influența alcoolului, dar nu a fost testat. Mai mult, el a fost lăsat să dea înapoi trenul său, ceea ce e o procedură complicată.
„Trenul nr. 66691 -007 aparţinând OTF Grup Feroviar Român SA, remorcat cu locomotiva EA 534 având efectuat parcurs de intrare din direcţia Albești Târnava la linia 5 (linie abătută) din staţia CF Sighişoara nu a oprit în staţie şi a depășit semnalul de ieșire X5 care ordona oprirea, talonând schimbătorul de cale nr. 26 după care s-a angajat pe parcursul de intrare al trenului nr. 57700 aparținând OTF CER-Fersped SA care circula din sens opus (din direcţia Daneș) şi care urma să gareze în staţia CF Sighişoara, la linia 4”, a explicat, vineri, Autoritatea pentru Siguranță Feroviară Română (ASFR).
„Au fost avizate instituțiile abilitate pentru investigarea incidentului feroviar produs în stația CF Sighișoara, conform Regulamentului de investigare a accidentelor si incidentelor, de dezvoltare si îmbunatățire a siguranței feroviare pe căile ferate, aprobat prin HG nr.117/17.02.2010, urmând ca după finalizarea cercetărilor, concluziile să se regăsească în Raportul de investigare întocmit de către Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER)”, a transmis CFR SA.
Compania nu spune, însă, că avizarea nu s-a făcut imediat, așa cum cere legea, ci au trecut 12 ore de la incident și până când ASFR a aflat.
Răspunsul oficial dar Club Feroviar de către ASFR lasă de înțeles că a fost o încercare de mușamalizare a cazului din partea angajaților CFR.
ASFR informează că „s-a dispus efectuarea de către ASFR a unei inspecţii de stat având ca obiectiv stabilirea cauzelor care au condus la neavizarea de îndată a incidentului feroviar, precum şi aplicarea măsurilor prevăzute de legislaţia în vigoare”.
Oficiali ai companiei GFR nu au putut fi contactați telefonic sâmbătă pentru a explica situația, mai scrie Club Feroviar.
Responsabilul desemnat pentru relaţia cu presa din cadrul Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER), Marian Zamfirache, a refuzat, sâmbătă, să ofere detalii despre incidentul feroviar produs joi în gara Sighişoara, în care o coliziune între două trenuri a fost evitată în ultimul moment,motivând că este sâmbătă după-amiaza și că este liber.
„Dumneavoastră ştiţi că astăzi este sâmbătă?” a fost replica purtătorului de cuvânt al AGIFER, Marian Zamfirache, înainte de a asculta motivul pentru care a fost contactat telefonic, pe numărul de telefon de pe site-ul instituţiei, de către reporterul News.ro.
„Ne desfăşurăm atribuţiile stabilite prin lege. În acele atribuţii nu scrie că trebuie să fim la dispoziţia mass-mediei. (…) Bugetarul nu este sluga mass mediei, bugetarul îşi face treaba pentru care e desemnat”, a continuat Marian Zamfirache.
Întrebat cine este persoana desemnată drept înlocuitor în relaţia cu mass media, Marian Zamfirache, şef serviciu , a răspuns: „Nu ţine locul nimeni, pentru că nu este necesar. Dacă dumneavoastră plătiţi personal să stea la AGIFER sâmbătă şi duminică să stea la dispoziţia dumneavoastră, probabil că o să desemnăm pe cineva”.
Într-o a doua discuţie telefonică, reporterul News.ro insistă, încercând să obţină informaţii şi aminteşte lui Zamfirache să Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al AGIFER prevede, la articolul 4, alineatul (2), punctul m) că, printre atribuţiile AGIFER, se numără „organizarea şi realizarea comunicării permanente cu publicul”.
„Permanent nu înseamnă şi în weekend”, este replica oficialului AGIFER.
„Sunaţi-mă pe la unu noaptea, două noaptea!. (…) Dumneavoastră nu sunteţi publicul, dumneavoastră sunteţi presa”, adaugă Zamfirache.
Acesta a refuzat în continuare să discute subiectul incidentului feroviar care trebuie anchetat de către AGIFER.
„Având în vedere că dumneavoastră mă sunaţi sâmbăta în timpul meu liber, când nu sunt evenimente urgente la care să trebuiască să vă răspund şi să ţin permanent legătura cu presa, eu vă rog să nu vă mai deranjaţi să mă sunaţi! (Nu sunaţi – n.r.) pe nimeni, pentru că nu este nimeni, e o instituţie care lucrează ca orice instituţie, de lunea până vinerea de la 8 la 15:30, vinerea la ora 14. Mă reclamaţi că nu respect acest regulament (de organizare şi funcţionare – n.r) dacă vreţi dvs. acest lucru. Pentru că pe dumneavoastră v-a apucat munca sâmbăta după amiază, mă reclamaţi pentru acest lucru dacă vreţi. Sunt oameni care muncesc şi probabil că sunt plătiţi ca să muncească, că aşa, să facem voluntariat, sau Daciada, ce mai vreţi dumneavoastră, suntem sătui de de-astea!”, a mai spus Marian Zamfirache.
Discuțiile dintre News.ro și Marian Zamfirache au avut loc după ce Club Feroviar a scris că o coliziune a două trenuri încărcate cu motorină și, respectiv, îngrășăminte chimice a fost evitată joi dimineață în ultimul moment în Gara Sighișoara, după ce mecanicul unui tren GFR a adormit. Totodată, Club Feroviar a acuzat că CFR SA a încercat inițial să ascundă acest incident.