Președintele Klaus Iohannis ajunge în Tanzania, joi, în cadrul turneului său african, scrie presa din această țară transmițând că șeful statului va fi în vizită timp de patru zile și va merge inclusiv în zonele turistice din Zanzibar – Stone Town, partea antică a orașului Zanzibar și casa lui Freddie Mercury.
Klaus Iohannis va fi întâmpinat la aeroport de ministrul de externe tanzanian și o va întâlni și pe președinta Samia Suluhu Hassan, la a cărei invitație face vizita șeful statului român.
Președintele României va vizita inclusiv Zanzibarul, o regiune autonomă a Tanzaniei, cunoscută pentru faptul că e o destinație turistică exotică. Iohannis ajunge în Zanzibar pe 18 noiembrie și va vizita mai multe atracții turistice, inclusiv Stone Town.
Stone Town este un oraș cu o importanță istorică și turistică majoră în Africa. Arhitectura din secolul al XIX-lea reflectă diversele influențe care stau la baza culturii swahili – arabe, persane, indiene și europene. Orașul a fost desemnat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Stone Town este principala atracție turistică a Tanzaniei.
Tanzania e al doilea stat din turneul african al lui Klaus Iohannis, după Kenya. Urmează Senegal și Capul Verde – o altă destinație preponderent turistică.
„Consultări politice cruciale” în Tanzania
Site-ul local The Citizen, care i-a greșit în titlu numele președintelui, numindu-l „Iohannison”, scrie că liderul român „se va angaja în consultări politice cruciale cu președinta Hassan” și că „cei doi lideri sunt așteptați să deschidă noi uși pentru relațiile comerciale dintre cele două țări”.
Turul african al lui Klaus Iohannis mai include și Kenya, Capul Verde și Senegalul, presa locală tanzaniană precizând că acest lucru „subliniază angajamentul României de a dezvolta relații mai puternice cu continentul african”.
Totuși, relațiile comerciale ale României cu Tanzania sunt modeste – în 2021, Tanzania a exportat file de biban de Nil, ceai, tutun și avocado de 4,26 de milioane de dolari în România.
Tanzania, în schimb, a importat produse de 12,3 milioane de dolar din România – tractoare, echipamente electrice, mașini și echipamente medicale.
De asemenea, site-ul citat mai scrie că România a creat „89 de locuri de muncă” în „diferite proiecte din Tanzania, în domeniul transporturilor, industriei și turismului, în valoare de 6,04 milioane de dolari” și alte „64 de locuri de muncă în trei proiecte de 7,5 milioane de dolari, în acest an”.