Israelul a început o operațiune miliară împotriva Jihadului Islamic în Gaza și anunță uciderea unui important lider al organizației

0

Israelul a bombardat vineri ținte din Gaza, a anunțat armata israeliană într-un comunicat în care precizează că este vizată gruparea Jihadul Islamic. Surse palestiniene anunță că sunt cel puțin șapte morți, în timp ce armata israeliană estimează că au fost uciși 10-20 de „teroriști palestinieni”.

ACTUALIZARE 18:25. Armata israeliană a publicat o înregistrare video cu un atac aerian asupra unui apartament din Fâșia Gaza, în urma căruia a fost ucis comandantul principal al Jihadului Islamic, Tayseer Jabari.

Jabari era comandantul grupării din nordul Fâșiei Gaza. Forțele de apărare israeliene afirmă că acesta plănuise atacuri cu rachete antitanc ghidate împotriva cetățenilor și a soldaților israelieni în zone din apropierea graniței cu Gaza.

Spitalul Shifa din Gaza a confirmat că două persoane au fost ucise, iar 20 rănite, relatează CNN. Un producător CNN din Gaza a văzut medici care au scos două cadavre din clădirea numită „Turnul Palestinei”, care a fost lovită de atacul israelian.

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, administrat de Hamas, afirmă că opt persoane au fost ucise, inclusiv o fetiță de 5 ani, și alte 40 au fost rănite de loviturile aeriene israeliene, relatează The Times of Israel.

La rândul său, armata israeliană a anunțat că estimează că 10-20 de „teroriști palestinieni” au fost uciși în atacurile aeriene.

Atacuri cu avioane și drone în operațiunea „Breaking Dawn”

Potrivit armatei, avioane de luptă și drone au efectuat raiduri asupra a șase ținte. Una dintre persoanele vizate de atacuri este Tayseer Jabari, comandantul Jihadului Islamic din nordul Gaza.

Armata israeliană susține că a lansat operațiunea pentru că militanții palestinieni pregăteau atacuri asupra unor ținte israeliene. Indicii în acest sens au apărut de ceva timp, iar luni israelienii l-au arestat pe Bassem Saadi, liderul Jihadului Islamic din Cisiordania.

„Inamicul a început un război care vizează poporul nostru, iar noi toți avem datoria de a ne apăra pe noi înșine și pe poporul nostru și de a nu permite inamicului să scape cu acțiunile sale care au ca scop subminarea rezistenței și a fermității naționale”, a reacționat Jihadul Islamic, una dintre cele două grupări militante din Gaza.

Armata israeliană se așteaptă acum la represalii și a anunțat că în zonele din jurul Fâșiei Gaza a fost declarată „stare specială”, fiind de așteptat posibile tiruri cu rachete sau alte atacuri din partea militanților. Sistemul de apărare antiaeriană „Iron Dome” a fost activat în apropierea Tel Avivului, Ierusalimului și la Beersheba.

Operațiunea împotriva Jihadului Islamic din Gaza se numește „Breaking Dawn” (Zori de zi), a precizat armata.

Ulterior, premierul interimar Yair Lapid și ministrul apărării Benny Gantz au făcut o declarație comună cu privire la atacurile aeriene ale armatei în Fâșia Gaza împotriva grupării palestiniene Jihadul Islamic.

„Guvernul israelian nu va permite organizațiilor teroriste să stabilească agenda în orașele din apropierea Fâșiei Gaza și să amenințe cetățenii Israelului”, a afirmat Lapid. „Oricine caută să facă rău Israelului trebuie să știe că vom ajunge la ei. Forțele de securitate vor acționa împotriva teroriștilor Jihadului Islamic, pentru a elimina amenințarea la adresa cetățenilor Israelului”, a adaugat el.

„Obiectivul este de a proteja orașele israeliene și cetățenii Israelului. Nu vom permite nimănui să amenințe sau să facă rău cetățenilor Israelului. Oricine va încerca va fi lovit”, afirmă, la rândul său, Benny Gantz.

Israelul are alegeri anticipate la toamnă

Israelul este în prezent într-o perioadă preelectorală și este condus de un guvern interimar condus de Yair Lapid, fostul ministru de externe în guvernul lui Naftali Bennett. Parlamentarii israelieni au votat, la sfârșitul lunii iunie, dizolvarea Parlamentului, deschizând calea pentru al cincilea scrutin anticipat în mai puţin de patru ani. Alegerile anticipate au fost stabilite pentru 1 noiembrie.

În iunie 2021, fapt fără precedent, Bennett şi Lapid au format o coaliţie de opt partide (dreapta, stânga, centru), cooptând pentru prima dată inclusiv o formaţiune arabă, și au pus capăt celor 12 ani de putere neîntreruptă a lui Benjamin Netanyahu. Dar un an mai târziu, coaliţia şi-a pierdut majoritatea în legislativ. Alegerile anticipate au fost decise într-un moment în care sondajele încă arătau fragmentarea peisajului politic israelian, cu 13 partide care îşi împart 120 de locuri.

„Ceea ce avem nevoie astăzi este să revenim la conceptul de unitate israeliană şi să nu lăsăm forţele întunericului să ne divizeze”, declara Yair Lapid. Fost jurnalist vedetă, care a fondat în urmă cu 10 ani partidul centrist „Yesh Atid” („Există un viitor”, în ebraică), el a intrat acum în prim-planul vieții politice israeliene, odată cu preluarea funcției de prim-ministru interimar (și ministru de externe), în condițiile în care liderul opoziţiei şi al partidului Likud, ex-premierul Benjamin Netanyahu, în vârstă de 72 de ani, judecat pentru corupţie într-o serie de dosare, încearcă să-şi recâştige fostul post la alegerile din 1 noiembrie

49 afisări
Sursa: DIGI24

Lasă un răspuns

hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*