Judecătoarea Gabriela Baltag: Nu mi-a fost dat să citesc niciodată legi mai retrograde

0

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a spus, vineri, că nu a citit niciodată „legi mai retrograde”, susținând că modificările aduse legilor Justiţiei pot deveni „mecanisme de presiune” asupra magistraţilor.

Declaraţia a fost făcută în cadrul Plenului CSM, care a luat în discuţie şi a dat aviz consulta un aviz consultativ pe proiectele de modificare a legilor Justiţiei.

„Până în prezent, nu mi-a fost dat să citesc niciodată legi mai retrograde. Poate că e dur termenul, dar asta este noţiunea, ca cele pe care noi, astăzi, suntem chemaţi să le avizăm într-o formă sau alta. Vă spun asta pentru că nu mi-am imaginat niciodată că aproape 30 de ani, eu anul acesta fac 29 de ani de judecător, şi am venit şi am prins şi anii de început de după Revoluţie şi am prins şi pe colegii de care toată lumea spunea că sunt dintr-o epocă pe care nu vrem să o amintim. Şi, totuşi, dragi colegi, nu am văzut în chiar legile, nici măcar în acelea de început, mentalităţile pe care le găsesc aici”, a afirmat Gabriela Baltag.

Ea a anunţat că va da un vot „negativ” asupra proiectelor de modificare a legilor Justiţiei.

„Eu voi da, din păcate pentru sistemul judiciar, un vot negativ public împotriva acestor legi pe care, aşa cum am spus, le consider retrograde, pentru că nu găsesc niciun progres. Dimpotrivă, găsesc concentrarea puterii în mâna unui număr restrâns de persoane, ceea ce nu este bun în primul rând nu numai sistemului judiciar, care se va forma într-un fel anume, poate că ăsta este profilul de judecător sau de procuror pe ca-l căutăm. Tot am auzit în anii aceştia că un profil anume de judecător sau procuror. Eu am fost un judecător independent, am fost liberă şi toate deciziile pe care le-am luat nu le-am luat în nici într-un fel de presiune. Mă tem că aceste legi, prin toate mecanismele pe care le promovează – de la promovare, de la evaluare, de la Inspecţia Judiciară, poate pot deveni mecanisme de presiune asupra colegilor noştri”, a spus ea.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat vineri favorabil, cu observaţii, proiectele de modificare a legilor Justiţiei, au precizat, pentru Agerpres, surse din CSM.

Sursele citate au arătat că 13 membri au dat aviz „favorabil cu observaţii”, iar şase au dat aviz „negativ”.

Potrivit aceloraşi surse, cei şase membri care au dat aviz „negativ” sunt Cristian Ban, Florin Deac, Mihai Bălan, Tatiana Toader, Gabriela Baltag şi Evelina Orina.

Avizul dat de Consiliu este unul consultativ.

Pe 22 iulie, Ministerul Justiţiei anunţa că a trimis Consiliului Superior al Magistraturii, pentru avizare, proiectele legilor privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizării judiciare şi CSM.

Ministerul Justiţiei reamintea că proiectele au fost redactate, într-o primă versiune, în septembrie 2020, dezbătute public în perioada septembrie 2020 – aprilie 2021 şi, ulterior, modificate succesiv în urma dezbaterilor publice.

„În cursul anului 2021, proiectele au fost înaintate CSM pentru avizare, dar fără a fi realizată, prealabil, procedura de avizare interministerială şi au fost retrase, ulterior, în acelaşi an din CSM. În ianuarie 2022, Ministerul Justiţiei a reluat procesul actualizării proiectelor şi finisării lor în urma numeroaselor propuneri primite din partea sistemului judiciar. În primăvara acestui an, proiectele au fost discutate la nivel tehnic şi politic cu reprezentanţii Comisiei Europene, într-un exerciţiu de consultare şi cooperare partenerial, transparent şi corect, desfăşurat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, preciza MJ într-un comunicat transmis AGERPRES.

62 afisări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*