Suntem în ziua cu numărul 214 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Rusia a atacat din nou, duminică dimineața, Odesa cu drone kamikaze de producție iraniană. Concomitent, aviația rusă a avut „o zi proastă”, conform ministerului ucrainean al Apărării care a anunțat doborârea, în ultimele 24 de ore, a patru avioane militare ale Moscovei, din care trei erau aparate de ultimă generație. Într-o conferință de presă după discursul său în fața adunării a ONU de la New York, ministrul rus de externe a spus că regiunile ucrainene în care se votează vor fi sub „protecția deplină” a Moscovei dacă vor fi anexate de Rusia, inclusiv protejate cu arme nucleare.
Odesa, atacată din nou de ruși cu drone kamikaze
ACTUALIZARE 10:24 Rușii au atacat din nou Odesa cu drone kamikaze în cursul dimineții de duminică. Nu au fost înregistrate victime până în acest moment, informează Statul Major al armatei ucrainene.
„Odesa este din nou atacată cu drone kamikaze. Nu s-au înregistrat victime. Clădirea administrației din centrul orașului a fost lovită de trei ori. La ora 09.00 (ora locală) era în plină desfășurare o operațiune de salvare și stingere a incendiului”, a precizat Statul major al armatei ucrainene.
Ucrainenii spun că au reușit să doboare o dronă kamikaze. Kievul a postat o imagine cu un fragment al dronei pe care se vede inscripționat, în limba rusă, „Gerani-2” – numele sub care sunt cunoscute în armata rusă dronele kamikaze iraniene Shahed-136.
Aviația rusă a pierdut patru aparate în ultima zi, din care trei avioane de ultimă generație
ACTUALIZARE 09:44 Aviația rusă a pierdut patru avioane în ultimele 24 de ore, doborâte de sistemele antiaeriene ucrainene. Este vorba despre un avion de atac la sol Suhoi Su-24 și alte trei aeronave de ultimă generație ale Moscovei: două avioane multirol Suhoi 30 și un avion avansat de vânătoare-bombardament Suhoi 34, conform ministerului ucrainean al Apărării.
„Astăzi este o zi bună pentru armata ucraineană și o zi proastă pentru aviația rusă. Un avion Su-25, două Su-30 și un Su-34 s-au dus dracului”, se arată într-o postare publicată pe Twitter de ministerul ucrainean al Apărării.
Comentariul ministerului ucrainean al Apărării face referire la celebra expresie „Navă rusă, du-te dracului!” („Russian warship, go f.k yourself!” rostită de militari ucraineni de pe Insula Șerpilor la adresa fostului crucișător „Moscova” (ulterior scufundat de două rachete antinavă).
Lavrov promite „protecție deplină” pentru orice teritoriu anexat de Rusia
ACTUALIZARE 07.50 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, adresându-se Adunării Generale a ONU și presei mondiale la New York, a încercat să justifice invazia vecinului rusă în Ucraina, repetând afirmațiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim.
Pe fondul temerilor că Rusia ar putea escalada în continuare conflictul și chiar ar putea folosi arme nucleare, șeful diplomației ruse a declarat, într-o conferință de presă după discursul său în fața adunării generale a ONU de la New York, că regiunile Ucrainei în care au loc referendumuri vor fi sub „protecția deplină” a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, potrivit Reuters.
Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, Lavrov a spus că teritoriul rus, inclusiv teritoriul „nou consacrat” în constituția Rusiei pe viitor, „se află sub protecția deplină a statului”.
„Toate legile, doctrinele, conceptele și strategiile Federației Ruse se aplică pe întreg teritoriul său”, a spus Lavrov, referindu-se în mod specific la doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.
Comentariile au venit după un avertisment explicit, joi, al fostului președinte rus Dmitri Medvedev, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, că orice arme din arsenalul Moscovei, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile încorporate în Rusia.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a spus că comentariile lui Lavrov și declarația anterioară a lui Putin, când a spus că nu blufează cu privire la utilizarea armelor nucleare, sunt „iresponsabile” și „absolut inacceptabile”.
„Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să vorbească acum și să clarifice Rusiei că astfel de retorici pun lumea în pericol și nu vor fi tolerate”, a scris Kuleba pe Twitter.
Zelenski le cere trupelor ruse să se predea
ACTUALIZARE 07.40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat direct cetăţenilor ruşi sâmbătă seara, spunându-le că preşedintele lor îşi trimite cu bună ştiinţă „cetăţenii la moarte”, transmite AFP
„Puterea rusă înţelege perfect că îşi trimite cetăţenii la moarte”, a spus preşedintele Zelenski în limba rusă, cerând forţelor Moscovei să se predea. „Veţi fi trataţi într-un mod civilizat… nimeni nu va şti care sunt circumstanţele predării voastre”, a declarat şeful statului ucrainean la doar câteva ore după ce Rusia a adoptat o lege care înăspreşte pedepsele pentru predarea voluntară şi dezertare.
Este mai bine să refuzi apelul la serviciu militar decât să mori pe pământ străin ca un criminal de război, a mai afirmat Volodimir Zelenski în mesajul video, potrivit dpa.
Este pentru a doua oară în această săptămână când preşedintele Ucrainei se adresează în limba rusă cetăţenilor din statul vecin, notează Agerpres.
Câteva dintre cele mai importante evenimente care s-au înâmplat sâmbătă:
- Lavrov atacă Occidentul de la tribuna ONU: „Rusofobia lor este grotească”
- Directorul unei companii energetice publice germane, invitat și plătit de Rusia ca să fie observator la referendumul de anexare
- Putin l-a demis pe generalul responsabil cu logistica armatei. L-a înlocuit cu „Măcelarul din Mariupol”
- Putin a refuzat retragerea din Herson, propusă de generalii săi
- Bărbații din regiunile Herson și Zaporojie aflate sub controlul trupelor ruse încep să primească ordine de încorporare în armata
- Zelenski cere lumii să condamne pseudo-referndumurile. Joe Biden anunță noi sancțiuni dacă Rusia va anexa teritorii din Ucraina
- Putin a promulgat legea care înăsprește pedepsele militare
- Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie