casarusu.ro/

- Advertisement -

starshiners.ro

- Advertisement -

- Advertisement -

LEGEA ANTI-RISIPĂ: De azi, magazinele vor fi OBLIGATE SĂ DONEZE sau să dea aproape gratis MÂNCAREA GATA SĂ EXPIRE

eurogsm.ro

- ADS -

Comercianții și producătorii care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de expirare vor fi obligați de la finalul acestei săptămâni să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale la puțin peste 3% din prețul lor. Mai mult, comercianții trebuie să afișeze lângă casele de marcat un plan de reducere a risipei alimentelor aflate în curs de expirare.
Practic, orice agent economic este obligat să ia măsuri pentru diminuarea rispei alimentare începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția, comercializarea, inclusiv în industria hotelieră și a serviciilor alimentare.

Astfel, alimentele apropiate de data expirării, deci încă potrivite pentru consumul uman, nu vor mai putea fi distruse, ci vor fi obligatoriu donate către fundații și asociații umanitare, spitale, orfelinate, cămine de bătrâni sau alte astfel de structuri.

În cazul în care alimentele sunt improprii consumului uman, acestea vor fi livrate către asociații care adăpostesc animale, dacă nu le afecteze sănătatea. Dacă produsele alimentare nu sunt potrivite nici pentru consumul animalelor, atunci vor fi utilizate pentru compost în agricultură sau pentru obținerea biogazului.
nanoxyn.ro
La ce preț vor putea fi vândute alimentele întreprinderilor sociale

Operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi către asociații, fundații și întreprinderi sociale, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum contra unei sume maxime de 3% + TVA din prețul de achiziție, în cazul comercianților, și de 3% + TVA din prețul de producție, în cazul producătorilor și procesatorilor.

melimeloparis.ro

Asociațiile și fundațiile respective vor putea comercializa alimentele cu maximum 25%+ TVA din prețul de achiziție, în cazul preluării de la comercianți, respectiv cu maximum 25% + TVA din prețul de producție, în cazul preluării de la producători sau procesatori.

Nerespectarea etapelor și procedurilor de combatere a risipei alimentare, dacă nu întrunește condițiile unei infracțiuni, va fi sancționată cu amenzi în cuantum de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru microîntreprinderi, de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru întreprinderi mici și mijlocii și cu amendă contravențională de la 6.000 lei la 10.000 lei pentru întreprinderi mari.

În România sunt distruse cantități foarte mari de alimente. Potrivit datelor oficiale, anul trecut au fost distruse 15 milioane de kilograme de alimente, iar în 2014 au fost distruse alte 12 milioane de kilograme. Informaţiile publicate de Profit.ro 

VIZUALIZAT 25 ori,
 acai berry 900 apteka
2 Comentarii
  1. […] Mâncarea va fi donată asociațiilor sau primăriilor, care la rândul lor o vor împărți persoanelor sărace sau o vor vinde în întreprinderilor siociale la puțin peste 3% din valoarea lor, scrie realitateafaracenzura.ro […]

  2. […] Mâncarea va fi donată asociațiilor sau primăriilor, care la rândul lor o vor împărți persoanelor sărace sau o vor vinde în întreprinderilor siociale la puțin peste 3% din valoarea lor, scrie realitateafaracenzura.ro […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: