Președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, a fost reținut miercuri seara de procurorii DNA pentru 24 de ore, pentru fapte de corupție. În cauza ar fi implicat şi Florin Tunaru, de la ANAF, fost consilier al lui Liviu Dragnea pe vremea când acest era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman. Potrivit referatului DNA, Govor a apelat la trei mari politicieni pentru a obține numirea unor apropiații în funcții cheie din județ și de la centru
UPDATE 17.14 Din referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a lui Mircea Govor, obținut potrivit Legii 544/2001, rezultă că pentru a reuși să obțină numirea unor apropiați în funcții cheie din județ și de la centru, vicepreședintele PSD a apelat la trei politicieni cu care s-a întâlnit încă din anul 2013, mai exact în perioada august – octombrie 2013. De asemenea, printr-un intermediar, Govor a intervenit și pe lângă președintele și vicepreședintele ANAF, mai rezultă din referatul procurorilor DNA.
UPDATE 16.10 Președintele PSD, Liviu Dragnea, a ieșit de la Direcția Națională Anticorupție. Șeful PSD s-a ferit să ofere amănunte despre ancheta procurorilor în cazul Mircea Govor. „Calitatea mea a rămas aceeași: de martor. Îmi pare rău pentru domnul Govor, așa cum îmi pare rău de orice membru al partidului care ajunge în astfel de situații.Tot ce am spus in fata procurorului nu repet public. Am fost chemat ca martor in dosarul lui Govor. Dacă vreți alte informații, le luați de la DNA. Calitatea e tot aceea de martor. Este ultima oară când vă spun: ce am declarat în fața procurorilor nu va declar dumneavoastră„, a spus Liviu Dragnea la iesirea de la DNA.
UPDATE 15:00: Deputatul PSD, Andrei Dolineaschi, a fost pus sub urmărire penală în Dosarul Govor.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus extinderea urmăririi penale față de suspectul:
„DOLINEASCHI ANDREI, deputat în Parlamentul României şi la data faptelor secretar general al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu privire la săvârşirea a două infracțiuni de complicitate la folosirea influenței sau autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
1.1 În perioada august-octombrie 2013, inculpatul Govor Mircea Vasile în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic și vicepreședinte a Consiliului Județean Satu Mare, folosindu-se de influența și autoritatea funcțiilor deținute, a făcut demersuri, prin intermediul suspectului Dolineaschi Andrei (secretarul general al aceluiaşi partid), pe lângă persoane din conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru a obține numirea, detașarea, împuternicirea sau menținerea în funcții de conducere sau de execuție în cadrul nou înființatei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare (A.J.F.P.), a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.
Procedând în această manieră, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea Vasile a urmărit să obțină/mențină protecția societăților comerciale controlate de el și familia sa din partea organelor fiscale din județul Satu Mare.
1.2 În perioada septembrie 2013-martie 2014, inculpatul Govor Mircea Vasile a procedat în aceeași manieră și în favoarea unui apropiat, în sensul că a depus diligențe pe lângă aceleaşi persoane din conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, ca acesta fie promoveze examenul pentru obținerea unui post de conducere sau de execuție în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Oradea (instituție nou înființată), fie să obțină o funcție de conducere în cadrul A.J.F.P. Satu Mare, fără ca acest lucru să se materializeze ulterior.
Concret, ajutorul dat de suspectul Dolineaschi Andrei a constat în:
– solicitarea și obținerea unor documente cu caracter confidențial de la persoane cu funcții de decizie în cadrul ANAF ce au fost transmise ulterior inculpatului Govor Mircea Vasile,
– transmiterea solicitărilor pe care inculpatul Govor Mircea Vasile le făcea în sensul arătat mai sus, către factorii de decizie din cadrul ANAF,
– punerea în legătură directă a inculpatului Govor Mircea Vasile cu factorii de decizie din cadrul ANAF etc.)
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Suspectului Dolineaschi Andrei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.”
UPDATE. În dosar sunt implicate şi alte persoane publice, printre care şi Florin Tunaru, vicepreşedinte ANAF, fost consilier al lui Liviu Dragnea, pe vremea când acesta era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Tunaru fiind perceput ca fiind omul prin care cel care este azi preşedintele PSD ar fi încercat să creeze în sânul Fiscului un sistem de protecţie pentru „baronii” partidului. Conform unor surse judiciare, astăzi vor fi audiate mai multe dintre persoanele implicate.
În calitate de vicepreşedinte ANAF pe probleme de inspecţie fiscală, Florin Tunaru (cel care a răspuns cândva de trezoreria PSD Teleorman) are acces direct la sistemul informatic Phoenix in care se găsesc informatii rfeferitoare la toate controalele efectuate ori care urmează să fie realizate.
Mircea Govor, care este și vicepreședintele al CJ Satu Mare, este acuzat de folosire a influenței sau autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și șantaj în formă agravată, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul DNA.
Mircea Govor este acuzat că a intervenit pe lângă conducerea ANAF pentru a-și numi apropiații în funcții de conducere la Administrața Județeană a Finanțelor Publice Satu Mare
Potrivit procurorilor DNA, în perioada august-octombrie 2013, Mircea Govor, în calitate de președinte al organizației județene a PSD Satu Mare și vicepreședinte a Consiliului Județean Satu Mare, folosindu-se de influența și autoritatea funcțiilor deținute, a făcut demersuri, printr-un intermediar, pe lângă persoane din conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru a obține numirea, detașarea, împuternicirea sau menținerea în funcții de conducere sau de execuție în cadrul nou înființatei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare (A.J.F.P.), a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.
”Procedând în acest fel, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea Vasile a urmărit să obțină/mențină protecția societăților comerciale controlate de el și familia sa din partea organelor fiscale din județul Satu Mare și obținerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local (bani)”, mai precizează sursa citată.
Totodată, în perioada septembrie 2013 – martie 2014, Mircea Govor a procedat în aceeași manieră și în favoarea unui apropiat, în sensul că a depus diligențe pe lângă aceleași persoane din conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, ca acesta fie promoveze examenul pentru obținerea unui post de conducere sau de execuție în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Oradea (instituție nou înființată), fie să obțină o funcție de conducere în cadrul A.J.F.P. Satu Mare, fără ca acest lucru să se materializeze ulterior.
Procurorii DNA îl acuză pe Mircea Govor și de mai multe fapte de șantaj împotriva avocatului Levente Dicu și a primarului comunei Odoreu, Dumitru Pop.
”În perioada aprilie-mai 2010, Mircea Govor folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații cotidiene locale, în prezența unei alte persoane, administrator al unei societăți comerciale, a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că în ziarul respectiv vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice. În continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câștige mai multe licitații publice ce se aflau în derulare în acel moment și care erau organizate de instituții cu care firma avocatului avea contract de consultanță juridică pe linia achizițiilor publice. Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți comerciale care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea omului de afaceri), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpat. Acest fapt a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului”, se mai arată în comunicatul DNA.
Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie-decembrie 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influența pe care o avea asupra Gazetei de Nord-Vest împreună cu Valer Marian, cel care care controla linia editorială a ziarului respectiv, a impus, prin intermediul redactorilor, declanșarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa primarului comunei Odoreu, Dumitru Pop. Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație, cu privire la o lucrare finanțată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de același om de afaceri.
Pe de altă parte, Mircea Govor este acuzat că l-a constrâns pe șeful interimar al ITM Satu Mare, Cristian Sasu, să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancțiuni contravenționale împotriva persoanelor agreate politic de el și chiar i-a cerut prefectului Eugeniu Avram să dispună un control nelegal la ITM.
”În perioada august-septembrie 2013, Mircea Govor, folosindu-și autoritatea și influența deținute de calitate de președinte al organizației județene a unui partid politic și vicepreședinte a Consiliului Județean Satu Mare, precum și de influența pe care o avea asupra aceleiași publicații cotidiene locale, a constrâns un inspector șef interimar al ITM Satu Mare la acea vreme, pentru ca acesta, în exercitarea atribuțiunilor sale de serviciu, să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancțiuni contravenționale împotriva persoanelor agreate politic de el (în speță, primarii din același partid cu el, din județul Satu Mare). Constrângerea a constat în proferarea unor amenințări directe cu destituirea din funcție, în publicarea unor articole denigratoare în presă, respectiv în efectuarea unei vizite de lucru de către Inspectorul General de Stat în Inspecția Muncii, la solicitarea inculpatului. Scopul urmărit de inculpat, pe lângă obținerea unui folos pentru altul, (neaplicarea unor amenzi primarilor agreați în cazul constatării unor abateri pe linia relațiilor de muncă de către inspectorii ITM), a vizat două paliere:
– de a asigura un folos nepatrimonial pentru sine, în sensul de a dobândi, în fața membrilor partidului pe care îl conducea de puțin timp, o reputație de un bun președinte, capabil să apere interesele lor în cazul în care aceștia ar fi sancționați de instituțiile deconcentrate,
– de a-și subordona instituția publică respectivă intereselor sale patrimoniale, în contextul în care Govor Mircea Vasile și familia sa dețineau mai multe societăți comerciale care aveau angajați”, precizeaz procurorii DNA.
”În perioada iunie-iulie 2014, Mircea Govor după ce, în cadrul unei conferințe de presă, i-a solicitat inspectorul șef al ITM Satu Mare să-și dea demisia, și-a folosit în acest sens autoritatea și influența deținute de calitatea de președinte al organizației județene a unui partid politic și vicepreședinte a Consiliului Județean Satu Mare, pe lângă prefectul județului, pentru a se dispune, în afara cadrului legal, efectuarea unui control la instituția publică respectivă (acțiune demarată la data de 23.06.2015). Scopul acestei acțiuni de control a vizat atât identificarea deficiențelor în activitatea instituției mai sus amintite, în vederea constrângerii inspectorului șef de renunța la funcția publică de conducere deținută, cât și dobândirea unui folos material pentru altul (numirea în funcția respectivă a unei persoane agreate de inculpat) și a unui folos nepatrimonial pentru sine (subordonarea instituției intereselor sale în contextul în care inculpatul și familia sa dețineau mai multe societăți comerciale care aveau angajați)”, se mai arată în comunicatul DNA.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
”Inculpatului Govor Mircea Vasile i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală urmând ca, la data de 17 decembrie 2015, să fie prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”, mai arată procurorii DNA.
Ridicat cu mandat de la domiciliul din Satu Mare
Mircea Govor a fost ridicat cu mandat, miercuri dimineața, de la domiciliul său din Satu Mare și a fost dus la sediul DNA București pentru a fi audiat de procurori. Audierea lui Mircea Govor la București vine la o lună după ce procurorii DNA au efectuat percheziții în Satu Mare la sediul Consiliului Județean, la mai multe firme și locuințe, dar și la ANAF București, în biroul vicepreşedintelui Florin Tunaru.
Potrivit unui comunicat al DNA de la acea dată, în cadrul anchetei, echipaje complexe coordonate de procurorii DNA au efectuat 16 percheziţii în judeţele Satu Mare, Botoşani, Ilfov dar şi Bucureşti, la locuinţele unor persoane fizice, sediile unor societăţi comerciale şi instituţii publice.
În Satu Mare percheziţiile s-au desfăşurat, printre altele, în biroul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Govor, la domiciliul acestuia și al părinților săi, la sediul organizaţiei judeţene a PSD, respectiv la trustul media patronat de fiul vicepreşedintelui CJ, care deţine postul Nord Vest TV şi ziarul Gazeta de Nord-Vest.
În același timp, alte echipaje coordonate de DNA Oradea au percheziţionat sediul firmei de construcţii Tehnic Asist Botoşani, beneficiarul unor contracte publice în judeţul Satu Mare şi biroul vicepreşedintelui ANAF, Florin Tunaru.
Ancheta vizează unele legături neprincipiale dintre Mircea Govor şi persoane cu funcţii importante la nivelul central al PSD, dar și atribuirea unor sume mari de bani din bugetul judeţului şi al altor primării către mai multe companii media din judeţul Satu Mare, între care şi trustul condus de fiul vicepreşedintelui CJ Satu Mare, Mircea Govor.
Mircea Govor a fost ridicat cu mandat, miercuri dimineața, de la domiciliul său din Satu Mare și a fost dus la sediul DNA București pentru a fi audiat de procurori. Audierea lui Mircea Govor la București vine la o lună după ce procurorii DNA au efectuat percheziții în Satu Mare la sediul Consiliului Județean, la mai multe firme și locuințe, dar și la ANAF București, în biroul vicepreşedintelui Florin Tunaru.
Potrivit unui comunicat al DNA de la acea dată, în cadrul anchetei, echipaje complexe coordonate de procurorii DNA au efectuat 16 percheziţii în judeţele Satu Mare, Botoşani, Ilfov dar şi Bucureşti, la locuinţele unor persoane fizice, sediile unor societăţi comerciale şi instituţii publice.
În Satu Mare percheziţiile s-au desfăşurat, printre altele, în biroul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Govor, la domiciliul acestuia și al părinților săi, la sediul organizaţiei judeţene a PSD, respectiv la trustul media patronat de fiul vicepreşedintelui CJ, care deţine postul Nord Vest TV şi ziarul Gazeta de Nord-Vest.
În același timp, alte echipaje coordonate de DNA Oradea au percheziţionat sediul firmei de construcţii Tehnic Asist Botoşani, beneficiarul unor contracte publice în judeţul Satu Mare şi biroul vicepreşedintelui ANAF, Florin Tunaru.
Ancheta vizează unele legături neprincipiale dintre Mircea Govor şi persoane cu funcţii importante la nivelul central al PSD, dar și atribuirea unor sume mari de bani din bugetul judeţului şi al altor primării către mai multe companii media din judeţul Satu Mare, între care şi trustul condus de fiul vicepreşedintelui CJ Satu Mare, Mircea Govor.
Sursa: http://www.voceatransilvaniei.ro/