Un şef de tură la Penitenciarul Tulcea este judecat pentru vânzarea de telefoane mobile şi cartele SIM către puşcăriaşi condamnaţi la închisoare pe viaţă, care le revindeau unor infractori specializaţi în înşelăciuni prin metoda „Accidentul“.
La Tribunalul Tulcea va începe procesul penal în care Silviu Ionele (arestat în acest moment), comisar la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Tulcea, va fi judecat pentru luare de mită în formă continuată şi introducerea, în mod ilicit, într-un penitenciar de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de Internet, medii de stocare a datelor şi alcool, în formă continuată.
Procurorii DNA spun că Silviu Ionele, şef de tură la Penitenciarul Tulcea, în perioada martie – aprilie 2019 a introdus în puşcărie mai multe telefoane mobile şi cartele SIM care ajungeau la doi condamnaţi pe viaţă pentru omor. Aceştia le revindeau altor infractori specializaţi în înşelăciuni prin metoda „Accidentul”.
Metoda „Accidentul” constă în realizarea contactului telefonic cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/ sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.
Şpagă pentru „siparez” În rechizitoriul întocmit de procurorul Andrei Bodean, şeful DNA Constanţa, este arătat modul în care comisarul primea şpaga pentru serviciile prestate. Circuitul era unul foarte simplu: Silviu Ionele primea telefoanele şi cartelele SIM de la fratele unuia dintre beneficiari, le introducea în puşcărie, cei doi condamnaţi pe viaţă (beneficiarii telefoanelor) le revindeau altor infractori care se ocupau de înşelăciuni prin metoda „Accidentul”.
După aceea, cel care dăduse telefoanele comisarului se ocupa de strângerea banilor de la rudele celor închişi care le cumpăraseră. În final, o parte din bani revenea omului legii.
Prima şpagă luată, depistată de anchetatori, a fost chiar pe 1 martie când comisarul a primit 8 telefoane mobile şi 66 de cartele SIM pentru a le introduce în Penitenciarul Tulcea. Tot atunci a primit şi suma de 4.000 de lei.
Următoarea plată pentru „serviciile prestate” de către şeful de tură al Penitenciarului Tulcea a avut loc după două săptămâni, pe un drum judeţean, în apropierea localităţii Cataloi. De data aceasta a primit 2.500 de lei şi trei telefoane mobile, două marca „Freeman” şi unul „AEKU”, precum şi două încărcătoare, pentru a le introduce în închisoare.
„Domnul comisar era un , adică provine din fostul SIPA, Serviciul Intern de Protecţie şi Anticorupţie. A fost chiar şi director adjunct pentru Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar, el era cel care trebuia să-i oprească pe infractori”, spune Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP). Procurorii DNA notează că Silviu Ionele a obţinut de la infractori 6.500 de lei, iar alţi 3.500 urma să-i primească la o dată ulterioară. „Era ca la magazin acolo, la Tulcea: domnul bandit spunea ce vrea, domnul agent se ducea şi aducea. Termenul colocvial pentru treaba asta se numeşte , aşa spun ei: , adaugă preşedintele FSANP.
Procurorii DNA notează că Silviu Ionele a obţinut de la infractori 6.500 de lei, iar alţi 3.500 urma să-i primească la o dată ulterioară.
„Era ca la magazin acolo, la Tulcea: domnul bandit spunea ce vrea, domnul agent se ducea şi aducea. Termenul colocvial pentru treaba asta se numeşte <>, aşa spun ei: <>, adaugă preşedintele FSANP.
Complicele unor condamnaţi pe viaţă De serviciile comisarului Silviu Ionele, care riscă acum 10 ani de închisoare, beneficiau doi condamnaţi pe viaţă: Ştefan Remus Chiper şi Ştefan Niculescu, ambii închişi pentru infracţiuni de omor.
Ştefan Remus Chiper (43 de ani) a ucis trei persoane în perioada 2005-2006, iar cadavrele le arunca în Canalul Dunăre-Marea Neagră. A invocat faptul că avea datorii mari (voia să construiască un hotel la Costineşti) şi de aceea a omorât trei bărbaţi cărora le-a furat maşinile pe care apoi le vindea.
Ştefan Niculescu a fost condamnat pe viaţă după comiterea unui triplu asasinat în anul 2005. Împreună cu un complice, Niculescu i-a ucis pe soţii Ion din Mangalia şi pe fiica acestora de numai 8 ani. Bărbatul şi femeia au fost îngropaţi într-o lizieră din apropierea localităţii 23 August, iar fetiţa a fost îngropată de vie în apropiere de localitatea Valu lui Traian.
Din exteriorul puşcăriei reţeaua beneficia de implicarea lui Ionuţ Alexandru Chiper, fratele lui Ştefan Remus, cel care se ocupa de cumpărarea telefoanelor, predarea lor comisarului pentru a fi introduse în penitenciar şi de recuperarea banilor de la rudele infractorilor. Tot el era cel care-i dădea mita lui Silviu Ionele.
De altfel, Alexandru Chiper şi-a recunoscut faptele şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, în urma căruia poate fi condamnat de către instanţă la 2 ani şi o lună închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Fac ce făcea şi şeful: În urmă cu aproximativ 10 zile, alţii doi agenţi de la Penitenciarul Tulcea au fost prinşi în flagrant de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie având asupra lor bani, telefoane mobile şi substanţe etnobotanice care urmau să ajungă la infractori încarceraţi.
„În primul caz a fost identificată suma de 2.000 lei primită cu titlu de mită, 2 telefoane mobile şi aproximativ 15 grame de produse etnobotanice ce urmau a fi introduse în penitenciar de către agent. În cazul celui de-al doilea agent, după realizarea flagrantului a fost identificată asupra sa suma de 3.000 lei primită cu titlu de mită pentru serviciul de introducere de telefoane mobile în Penitenciarul Tulcea la o dată anterioară”, spun cei de la DGA.