Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, că PSD „sub nicio formă” nu susține majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani.
El a spus că înainte de orice discuție trebuie „să ne ocupăm de speranța de viață sănătoasă.”
Ministrul a subliniat că speranța de viață în Occident e mai mare decât în România. „Susțin și susținem împreună – PSD – că întâi trebuie să ne ocupăm de speranța de viață a românilor, mai ales de speranța de viață sănătoasă”, a declarat Budăi.
Referindu-se la egalizarea vârstei de pensionare în cazul femeilor cu bărbații la 65 de ani este un lucru asumat în PNRR, iar cei care au trecut acest aspect în PNRR „nu s-au gândit la oameni”: „Discutăm de seniori, despre cifre, dar nu discutăm despre oameni cu adevărat, despre ce simt ei când aud astfel de discuții și când văd cum demnitari ai statului angajează în numele României tot ce ei au muncit.”
Budăi a subliniat că din „considerente obiective”, PSD nu susține creșterea vîrstei de pensionare peste 65 de ani. El a adăugat că legea actuală din România nu oprește niciun cetățean român să lucreze peste 65 de ani dacă dorește. „De ce să schimbăm un lucru bun care funcționează doar pentru că unii îi urăsc pe cetățenii români?”, a întrebat retoric Budăi.
Pensia e un drept, așa cum și dreptul la muncă e un drept, a subliniat ministrul Muncii.
„Trebuie să existe o corelare între vârsta de pensionare și speranța de viață”, a spus președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, miercuri seara, la Digi24. Șeful social-democraților a spus că egalizarea vârstei de pensionare în cazul femeilor cu bărbații la 65 de ani este un lucru asumat în PNRR.
„Uitați ce se întâmplă în Franța. Este în PNRR trecut un anumit jalon. Noi nu cunoaștem toate detaliile, presupun că ministrul Muncii va trebui să vină cu explicații. Am văzut că fostul ministru nu știe ce e trecut în PNRR, nu cred că trebuie să ajungem la astfel de discuții. Trebuie să existe o corelare între vârsta de pensionare și speranța de viață. În anumite state din Europa avem o speranță de viață mai redusă, nu poți aplica în România reguli cum sunt aplicate în Franța. Sunt ferm convins că cu răbdare, așa cum am făcut și până acum, rezolvăm. Dacă nu vii cu anumite lucruri de bun simț, se ajunge și la crize sociale, pentru că oamenii se simt nedreptățiți. Prioritatea noastră e să creștem nivelul de trai, să creștem speranța de viață”, a spus șeful PSD, la Digi24.
Egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei e trecută în PNRR, a precizat Ciolacu. „Avem foști miniștri care au plecat și sunt în arcul guvernamental care spun că eu am spus una și s-a trecut alta în PNRR. Sunt și reforme care nu au nicio treabă cu realitatea care trebuie renegociate cu Comisia Europeană. Parcă avem un teren minat, cu multe mine puse”, a mai spus Ciolacu.