Mii de oameni au fost evacuați din calea incendiilor de vegetație în Franța, Spania și Grecia. Temperaturi de 47 °C în Portugalia

0

Localnicii și turiștii din mai multe orașe și sate din Franța, Spania și Grecia au fugit din calea incendiilor provocate de temperaturile foarte ridicate cu care Europa se confruntă în această perioadă și de vântul care a bătut cu putere și a împrăștiat flăcările cu repeziciune, scrie BBC.

Peste 10.000 de persoane au fost nevoite să părăsească regiunea Gironde din sud-vestul Franței în ultimele zile, în timp ce zeci de alte incendii continuă să devasteze locuri din Portugalia și Spania, acolo unde temperaturile au depășit pragul de 40 de grade Celsius.

Cel puțin 281 de persoane și-au pierdut viața în cele două țări iberice din cauza caniculei. Mai multe localități din vestul Spaniei au fost evacuate.

Șeful federației pompierilor a transmis un avertisment cu privire la impactul încălzirii globale asupra protecției civile. „Pompierii și [ofițerii] serviciilor de securitate civilă sunt cei care se confruntă cu efectele [încălzirii globale] zi de zi, iar aceste efecte nu vor veni în 2030, ele au loc acum”, a spus Grégory Allione.

Valuri de căldură mai frecvente și mai intense. 47 de grade Celsius, în Portugalia

Valurile de căldură au devenit din ce în ce mai frecvente, mai intense și durează mai mult din cauza încălzirii globale provocate de om.

Lumea s-a încălzit deja în medie cu în jur de 1,1 grade Celsius de la începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească la nivel mondial dacă nu se fac reduceri drastice de emisii de carbon.

Pompierii din Spania se luptă să protejeze orașul Monsagro din calea flăcărilor care au erupt în parcul național Monfragüe, la sud de această localitate, în care își fac cuib specii rare de păsări.

Temperaturile vor continua și vineri să depășească 40 de grade Celsius pe porțiuni mari din vestul Spaniei. La Pinhão, în nordul Portugaliei, s-au înregistrat joi 47 de grade Celsius, un record pentru luna iulie.

Meteorologii spanioli au spus că temperaturile vor scădea ușor începând cu ziua de vineri.

Institutul de Sănătate Carlos III a anunțat joi că cel puțin 43 de persoane au murit din cauza caniculei în primele două zile ale ultimului val de căldură care s-a abătut asupra Europei.

În Portugalia, oficialii au transmis că numărul de decese înregistrate în ultima săptămâna a depășit cu 238 nivelul normal și au atribuit acestei creșteri condițiile meteo caniculare și aerului foarte uscat.

Peste 30 de incendii erau active vineri în Portugalia, printre care se numără un incendiu care continuă să ardă la o săptămână după ce s-a declanșat într-o pădure din Pombal, din regiunea centrală Leiria.

Peste 300 de kilometri pătrați au fost arși anul acesta – o suprafață mai mare decât cea care a fost pârjolită de incendii în tot anul 2021.

4.000 de oameni din apropiere de Bordeaux, evacuați din calea flăcărilor

Poliția din sudul Franței a evacuat 4.000 de locuitori din Cazaux, la sud-vest de Bordeaux. Fumul a fost zărit în apropiere de orașul La Teste-de-Buch în timp ce pe șosele s-au format cozi lungi de mașini cu care oamenii încearcă să fugă din calea incendiilor.

Matthias, un turist din zonă, a spus că el și fiul său au fost informați că trebuie să părăsească zona de urgență: „Am ănceput să ne facem bagajele, dar doamna ne-a spus că trebuie să lăsăm totul așa cum e. Am încercat să rămânem calmi, dar e greu să nu te speri din cauză că totul se întâmplă așa de repede”.

„Situația este foarte complicată. Moralul nostru este încă bun, dar oboseala începe să se facă simțită”, a povestit Allione pentru RMC TV. „De aceea avem nevoie de 250.000 de pompieri voluntari”.

Italia și Croația au anunțat și ele săptămâna aceasta că se confruntă cu mai multe incendii, iar rafalele de vânt pun în pericol cinci regiuni din Grecia în care riscul de izbucnire a incendiilor este foarte mare, potrivit avertismentului lansat de oficialii de la protecția civilă.

Grecia centrală, Attica și Creta sunt regiunile în care pericolul de incendii este cel mai mare. În ultimele două zone au apărut deja incendiile, serviciile de urgență anunțănd deja că locuitorii satului Feriza Saronikos, la sud-est de Atena, trebuie să evacueze zona și să se deplaseze înspre coastă.

1 afisări
Sursa: DIGI24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*