Mircea Geoană, la DigiFM: Apelul lui Putin la mobilizare arată că războiul merge prost. Știe că un război nuclear nu poate fi câștigat

0

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi, în direct la DigiFM în emisiunea „Audiență Națională” cu Alexandru Rotaru și Robert Kiss că amenințarea nucleară a lui Vladimir Putin și a oficialilor de la Kremlin este o „retorică extrem de periculoasă” însp arată „disperarea în care se află Putin și regimul său.”

„Rusia știe foarte bine că un război nuclear nu trebuie niciodată început și nu poate fi câștigat, cu atât mai mult când este vorba de o alianță nucleară cum este NATO și ei știu bine că, chiar și folosirea impotetic vorbind, a unei lovituri tactice ar avea consecințe fără precedent fața Rusia, atât din partea noastră, cât și a celor care au început deja să îl critice pe Putin: președintele chinez, prim-ministrul Indiei, restul lumii. Cu un astfel de gest ar deveni un paria la nivel global”, a declarat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO este de părere că „atunci când ești o putere nucleară ai nevoie de responsabilitate și de evitarea de a folosi acest tip de retorică extrem de periculoasă”.

„E o recunoaștere a faptului că războiul merge prost pentru ei, iar apelul la mobilizare, chiar și parțială, e o recunoaștere a faptului că nu poate să îi oprească pe ucraineni din ofensiva pe care au declanșat-o și care are succes”, spune Geoană.

Liderul NATO precizează că Alianța și aliații monitorizează mișcările Rusiei și că este „ o diferență între retorica extrem de agresivă și de periculoasă în zona nucleară și realitatea de pe teren”.

„Nu am observat, din informațiile pe care le avem, nicio schimbare în postura nucleară, în gradul de alertă a forțelor nucleare rusești. Evident, râmânem vigilenți. Considerăm că este o formă de creștere a mizei în sepranța că ucrainenii vor deveni mai puțin motivați și probabil în speranța că unitatea fără precedent a Occidentului va fi oarecum șubrezită. Vă spun că unitatea la nivelul NATO este robustă, vom continua să îi susținem pe ucraineni. Nu suntem parte beligerantă în acest conflict, nu dorim și nu vom fi parte beligerantă. De aceea, amenințarea cu arma nucleară este mai degrabă o formă de pune presiune, iar deciziile de mobilizare parțială, referendumurile, care sunt totalmente ilegale și ridicole, nu vor schimba cu nimic determinarea noastră de ai susține pe ucraineni care au tot dreptul din lume să își apare țara și să își apere suveranitatea”, a mai declarat secretarul general adjunct al NATO.

Despre mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin, Mircea Geoană este de părere că nu va schimba războiul din Ucraina.

„Ei deja au situație foarte proastă din punct de vedere logistic, dotare, mâncare iar a mai aduna niște oameni care nu au pregătire și care vin duși cu arcanul la un război pe care nu îl înțeleg și nu și-l doresc, va accentua slăbiciunea deja cronică a armatei ruse, va adăuga la moralul șubred pe care forțele ruse îl au acolo și cred că această mobilizare nu va schimba decât marginal, poate chiar în rău, în confruntarea cu o Ucraină care este curajoasă, este inteligentă tactic și este sprijinită cu echimpamente de multă generație de foarte mulți aliați și parteneri ai Ucrainei”, a declarat acesta.

Geoană avertizează că urmează o iarnă grea, însă speră ca de anul viitor dependența de energia rusească să scadă.

„Rusia va continua să folosească arma energetică. Aceste prețuri mari, care ne afectează pe noi toți, inflația care decurge din aceste prețuri mari la energie, opinia publică care devine în mod firesc nervoasă și nemulțumită. Încearcă să găsească puncte de fractură în interiorul comunităților noastre democratice. Este foarte important să înțelegem că acestea sunt gesturi disperate și că după această iarnă care va fi fără îndoială foarte, foarte grea, vom avea în Europa resurse alternative care să ne facă independenți față de șantajul rusesc. Vor fi câteva luni foarte grele și sper din toată inima ca guvernele din țările aliate, Europa, partenerii noștri, cu toții să găsim formule de alimentare care să ducă la scăderea prețului și care să facă și inflația să se domolească”, a mai spus secretarul general al NATO.

1 afisări
Sursa: DIGI24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*