Premierul Nicolae Ciucă a coordonat, vineri, reuniunea Grupului de Lucru Interdepartamental pentru Securitate Energetică, în cadrul căreia au fost analizate situaţia rezervelor de gaze naturale, pregătirea stocurilor pentru perioada următoare şi stadiul proiectelor de investiţii pentru creşterea capacităţii de producţie şi depozitare a energiei.
Potrivit unui comunicat al Executivului, măsurile luate de Guvern asigură rezervele de gaze naturale necesare consumului cetăţenilor şi mediului de afaceri.
„Gradul de umplere a depozitelor este în prezent la 49,5% din capacitate, ceea ce garantează cantitatea de consum de care are nevoie populaţia şi economia României, indiferent de condiţiile meteorologice din următoarea perioadă. Pentru perioada viitoare, inclusiv pentru sezonul rece 2023-2024, România are capacitatea să depoziteze peste 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cantitate suficientă inclusiv în condiţiile creşterii consumului intern”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.
În cadrul Grupului de Lucru au fost analizate şi soluţiile pentru creşterea capacităţii de producţie de energie, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi mărirea capacităţii de depozitare, accentul fiind pus asupra pregătirii proiectelor de investiţii finanţate din Fondul de Modernizare şi prin intermediul Iniţiativei celor 3 Mări, mecanisme pe care România le valorifică pentru atingerea obiectivului de securitate energetică.
„România are la dispoziţie resursele energetice de care cetăţenii şi economia au nevoie pentru prezent şi pentru viitor. Ceea ce avem astăzi în depozite asigură necesarul de consum pentru perioada următoare. Pregătim deja resursele pentru iarna 2023-2024, dar şi soluţiile pentru suplimentarea cantităţii de energie de care România va avea nevoie în următorii ani pentru a asigura necesarul unei economii în continuă dezvoltare. Acordurile de colaborare stabilite cu partenerii externi pentru diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz şi investiţiile consistente în domeniu reprezintă pentru România soluţia de consolidare a securităţii energetice”, a spus premierul.
La reuniunea GLISE au mai participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului, George Agafiţei, reprezentanţi ai instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul energiei.