Apar noi metode de înșelăciuni pe rețelele sociale și, odată cu ele, și români care pică în plasa escrocilor. Recent, o femeie din Alba a fost anunțată că a câștigat 300.000 de euro la un joc online. Pentru a ridica banii, i s-au cerut câteva sute de lei, drept „taxă de înregistrare”. O altă femeie, tot din Alba, a primit pe rețelele sociale un mesaj, în care un medic din Orientul Mijlociu o anunța că vrea să-i doneze mai multe bijuterii. Și în acest caz, pentru coletul prețios, destinatarului i s-a solicitat o taxă, de data aceasta de sute de euro, scrie Ziarul Unirea.
Cazurile au fost făcute publice în cadrul unei campanii de informare a IPJ Alba, în scopul prevenirii victimizării din infracțiuni informatice și înșelăciuni, pentru a atrage atenția cu privire la ușurința cu care cetățenii pot să cadă în plasa escrocilor din mediul online.
În prima situație, o femeie din Alba Iulia, care accesase un joc online, a fost anunțată în scurt timp printr-o notificare că e fericita câștigătoare a unui premiu de 300.000 de euro. Pentru a primi banii, i s-a cerut să vireze, într-un cont bancar, 250 de lei – o așa-zisă taxă de înregistrare.
Femeia a virat banii. Câteva zile mai târziu, a fost anunțată că șoferul care îi aduce premiul a fost oprit la vamă. Pentru ca acesta să poată intra în România, femeia trebuia să depună în același cont bancar alți 500 de lei. Și-a dat seama, însă, că ceva nu e în regulă și a mers direct la Poliție, să reclame înșelăciunea.
Cu un scenariu diferit, escrocii au reușit să înșele și o femeie din Sebeș. Aceasta a primit un mesaj pe rețelele sociale, în care o persoane care s-a dat drept medic într-o țară din Orientul Mijlociu i-a spus că dorește să îi trimită un colet cu bijuterii și alte valori.
Ulterior, scrie sursa citată, femeia a fost contactată telefonic de o femeie, care i-a spus că este curier și care i-a solicitat să transfere, printr-un serviciu online, suma de 332 de euro – taxa de trecere a frontierei pentru coletul prețios. După aproximativ o săptămână de așteptare, femeia și-a dat seama că a fost înșelată și a sesizat Poliția.
În ambele cazuri, polițiștii fac acum cercetări pentru înșelăciune. Șansele ca infractorii să fie prinși sunt, însă, mici.
Val de înșelăciuni online. Avertismentul polițiștilor
„Stimați cetățeni, un mesaj care vă spune că sunteți norocosul câștigător al unei sume importante de bani sau a unor bunuri extrem de valoroase, are în spate, cu siguranță, escroci care încearcă să pună mâna pe economiile dumneavoastră!
Folosindu-se de diverse scenarii aceștia vor încerca să vă determine să virați, în conturile lor, sume de bani sau vor încerca să intre în posesia datelor personale și a datelor cardurilor dumneavoastră bancare.
Fiți vigilenți și amintiți-vă că nimeni nu dă bani sau bijuterii prețioase, în mod gratuit!”, au transmis reprezentanții IPJ Alba.
Astfel de înșelăciuni online sunt tot mai des întâlnite. Recent, un bărbat din Reșita a pierdut peste 290.000 de lei, după ce a accesat o „ofertă” pe rețelele sociale. Pe același scenariu, un bărbat din Suceava s-a trezit cu un credit bancar de 37.800 de lei, după ce escrocii au pus stăpânire pe telefonul lui. Infractorii cibernetici își diversifică, însă, metodele. De pildă, o femeie din Alba a rămas fără cei 16.000 de lei din cont, după ce a răspuns la un SMS. A crezut că trimite datele personale băncii, însă în spatele mesajului primit se ascundeau, de fapt, escrocii.
Cel mai recent caz vine din Neamț. Un bărbat a pierdut 4.600 de lei, după ce a „cumpărat” acțiuni fictive la Hidroelectrica. Ulterior, infractorii online au încercat să-i acceseze contul bancar, prin aplicația la distanță pe care îi ceruse victimei să o instaleze pe telefon. Norocul bărbatului a fost că reprezentanții băncii au intervenit prompt și au blocat ulterioarele tranzacții.