De ani buni, un clan de cămătari de etnie romă îi jupoaie de bani pe locuitorii orașului Reghin, județul Mureș, sub protecția autorităților locale
Victimele cămătarilor și familiile lor sunt amenințate cu moartea, obligate să fugă în străinătate, lăsate fără proprietăți sau aduse în pragul sinuiciderii, potrivit unui document al DIICOT Târgu Mureș, obținut de Evenimentul zilei.
Este vorba despre Clanul Barcsa, condus de Anton Barcsa, care a făcut până acum 27 de victime , identificate de către anchetatori. Procurorii au aflat de la una dintre aceste persoane că numărul este mult mai mare, dar oamenilor le este frică să colaboreze deoarece cămătarii sunt mânăîn- mână cu anumiți polițiști din Reghin.
Nucleul dur al clanului este format din Anton Barcsa zis „Bănel”, Anton Barcsa zis „Gone”, Rudi Barcsa zis „Gumi”, Rudofl Frigur zis „Kis” și Rudi Frigur zis „Beke”. Din datele anchetei reiese că din clan mai fac parte Adrian Sergiu Horvath zis „Aly”, Augustin Biga zis „Gusti” și Claudiu Viorel Ștefan.
De profesie: cămătari
Cămătarii și-au construit vile în oraș și se plimbă în mașini de lux, deși, spun procurorii, nu au nicio ocupație. „Rețeta” Clanului Barcsa e simplă: victimele sunt împrumutate cu sume de bani în schimbul cărora, inițial, cămătarii percep o dobândă rezonabilă, iar ulterior, aceasta crește gradual, până când cei împrumutați nu mai pot plăti. Ajunși în acest punct, cămătarii încearcă – și de cele mai multe ori reușesc, prin amenințări cu moartea sau mutilarea – să pună mâna pe bunurile victimelor. Potrivit interceptărilor, țiganilor din Clanul Barcsa le sticlesc ochii la orice: case, terenuri, mașini, aur, găini, miei.
„Pentru sumele împrumutate unor diverse persoane, sus-numiții cer inițial o dobândă de 50%, dar în multe cazuri aceasta ajunge să crească până la 100%, mai ales în condițiile în care, din cauza unor creșteri succesive, persoanele împrumutate nuși pot plăti „ratele”. În aceste condiții, mulți împrumutați au ajuns la situații extreme, care au dus chiar la pierderea unor imobile sau la fuga din țară. O informație ar sugera că au existat și sinucideri determinate de aceste situații”, spun procurorii în documentul citat.
Anchetele procurorilor bat pasul pe loc de 6 ani
Pe rolul parchetelor din Târgu Mureș și Reghin stau blocate, de 6 ani, anchete având ca obiect fapte de șantaj, lipsire de libertate, tâlhărie, amenințare sau abuz de încredere ori fals și uz de fals. De asemenea, au fost depuse numeroase sesizări cu privire la fapte de cămătărie, șantaj, trafic de droguri sau trafic de persoane comise de către membrii acestui clan mafiot, însă nu au putut fi soluționate din cauza reticenței victimelor sau a martorilor de a colabora cu anchetatorii. Prin amenințări cu moartea, membrii Clanului Barcsa au instituit în Reghin o adevărată Omerta (legea tăcerii – n.r.) „Insecuritatea și teama au luat amploare, în acest context, în municipiul Reghin, dar și în zonele limitrofe. Această teamă este augmentată și de faptul că se conturează unele relații mai apropiate cu persoane din cadrul autorităților locale, care ar trebui să ia măsuri împotriva celor ce desfășoară aceste activități infracționale. Ne referim aici în primul rând la unii polițiști care într-un fel sau altul ar fi implicați în activitățile de recuperare și ar proteja membrii grupului infracțional”, arată procurorii.
Cum își terorizează victimele, la telefon
Din interceptări rezultă că infractorii au dobândit o oarecare siguranță, realizând că nu se iau măsuri împotriva lor:
Barcsa Rubi „Gumi” (BRG): Frate , faci ce faci mie îmi aduci bani, eu nu am treabă cu el. E bine ? No. Azi îmi trebuie banii, pe mine nu mă interesează ce faci.
P.: Mă, omule, dar tu înțelege că el a luat banii, de unde să scot eu banii dacă el trebuie să-ți dea, mă, omule ?!
BRG: Nu mă interesează, mă, tu vrei să te vezi mort, să-ți rămână copilul orfan ?
P.: No, hai, mă, omoară-mă, mă, băgami-aș p… în ea de viață, hai, omoară-mă, mă, omule, dacă tu aia vrei. Hai, omoară-mă, omule, hai, că aștept să mă omori !
BRG: Adu-mi banii, eu nu am treabă cu….
P.: Hai mă omoară-mă, dacă tu așa umbli cu din astea, băga-mi-aș p… în ea treabă să-mi bag.
BRG: Mă, te trimit în cimitir, afară!
P.: No, cimitir, trimite-mă, mă, omule, în cimitir și gata, bag p… în ea de viață, dar m-am săturat de treburile astea că mă omori !
BRG: Mă, adu-mi banii că…
P.: Dar de ce să mă omori, pentru ce să mă omori ? Pentru ce? (…)
BRG: Mă, te termin, mă !