Pentru a stimula angajarea victimelor violenței domestice se intenționează, printr-o propunere legislativă înregistrată la Senat, ca angajatorii să primească o subvenție de la stat în cuantum de 2.250 lei pentru încadrarea în muncă a acestor persoane. Propunerea a fost înregistrată pe 25 noiembrie, când este celebrată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.
Propunerea legislativă urmărește introducerea în Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă și a victimelor violenței domestice care nu au putut ocupa un loc de muncă în rândul beneficiarilor de servicii gratuite de formare profesională.
De asemenea, alături de șomerii de lungă durată, cei de peste 45 de ani, cei care sunt unici susținători ai familiilor monoparentale sau tinerii NEET (persoane cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi 25 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională), și pentru angajarea victimelor violenței domestice firmele să poată cere, de la stat, o subvenție în cuantum de 2.250 lei timp de 12 luni. Suma de bani va fi acordată dacă aceste persoane sunt încadrate cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, existând obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.
Pentru a putea accesa aceste beneficii, persoanele care s-au confruntat cu violența domestică vor trebui să fie înregistrate ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București.
„Soluția pentru scoaterea prsoanelor din vulnerabilitate nu este asistența socială pe termen lung, ci crearea de oportunități astfel încât persoanele vulnerabile să se poată integra în societate și să devină active din punct de vedere social și economic. Creșterea independenței financiare va duce la diminuarea riscului de întoarcere la abuzator, cu efecte de scădere a fenomenului violenței domestice, dar și cu efecte pozitive de diminuare în timp a costurilor violenței domestice suportate de statul român”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor propunerii legislative.
După și dacă propunerea legislativă va deveni lege, vor trebui modificate și normele de aplicare ale Legii 76/2002 în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare, printr-un proiect de HG propus de Ministerul Muncii.
Atenție! Propunerea legislativă nu se aplică momentan. Ea trebuie să treacă de votul Parlamentului, să fie promulgată prin decret prezidențial și să fie publicată în Monitorul Oficial.