Huawei reprezintă o amenințare pentru NATO. Declarația a fost făcută de șeful Pentagonului la Conferința de securitate de la Munchen.
Dacă nu înțelegem amenințarea și nu reacționăm, acest lucru ar putea în final să amenințe cea mai de succes alianță militară din istorie, a spus Mark Esper.
Și șeful diplomației americane a denunțat Calul Troian reprezentat, în opinia sa, de producătorul chinez de echipamente de telecomunicații.
Implicarea Huawei în reţelele 5G occidentale ar conduce la transferarea de date ale tuturor utilizatorilor către Partidul Comunist Chinez şi serviciile secrete chineze, a apreciat Pompeo.
CIA şi serviciul secret german au spionat numeroase ţări, inclusiv România, printr-o companie de telecomunicaţii
O companie de telecomunicaţii elveţiană, Crypto AG, care a colaborat cu peste 120 de ţări, inclusiv cu România, pentru criptarea mesajelor secrete, a fost deţinută de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) din SUA şi de Serviciul german de Informaţii (BND), scrie cotidianul The Washington Post, citat de Mediafax.
Mai mult de jumătate de secol, guvernele din întreaga lume au avut încredere într-o singură companie pentru a menţine secrete comunicaţiile agenţilor de spionaj, militarilor şi diplomaţilor.
Compania, Crypto AG, a primit iniţial un contract de construire a unor aparate pentru decodificarea mesajelor, destinate armatei americane, în al II-lea Război Mondial. În următoarele decenii, a devenit un constructor dominant de aparate pentru transmiterea de mesaje criptate. Firma elveţiană a obţinut milioane de dolari din vânzarea de echipamente în 120 de ţări, inclusiv în secolul 21. Printre clienţi se numără Iranul, regimuri militare din America Latină, ţări rivale nucleare precum India şi Pakistanul şi chiar Vaticanul.
“Dar niciunul dintre clienţi nu a ştiut niciodată că firma Crypto AG a fost deţinută în secret de CIA, printr-un parteneriat ultrasecret cu serviciile de informaţii vest-germane. Aceste agenţii de spionaj au modificat sistemele companiei astfel încât să acceseze rapid codurile ţărilor care trimit mesaje criptate”, scrie The Washington Post.
Acordul secret, unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Războiului Rece, este dezvăluit într-un documentar realizat de cotidianul The Washington Post alături de postul german ZDF.
Operaţiunea, denumită codificat iniţial “Thesaurus” şi ulterior “Rubicon”, este considerată una dintre cele mai îndrăzneţe din istoria CIA.
“A fost lovitura secolului în materie de colectare de informaţii. Guverne străine plăteau sume considerabile Statelor Unite şi Germaniei de Vest pentru privilegiul de a li se citi cele mai secrete comunicaţii de cel puţin două (posibil cinci ori şase) ţări străine”, se arată în raportul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA.
Cel puțin alte patru țări erau la curent cu operaţiunea de spionaj
Potrivit documentelor, cel puţin patru ţări – Israelul, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie – erau la curent cu operaţiunea de spionaj sau primeau informaţii secrete din partea Statelor Unite sau Germaniei de Vest.
Principalii adversari ai SUA, Uniunea Sovietică şi China, nu au fost niciodată clienţi ai firmei Crypto. Serviciul german de Informaţii (BND) s-a retras din operaţiune la începutul anilor 1990, de teama riscurilor expunerii. Dar CIA a cumpărat acţiunile BND şi a continuat operaţiunea până în anul 2018, când acţiunile în cadrul Crypto au fost vândute, conform unor oficiali.
CIA şi BND au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, deşi oficiali din SUA şi Germania nu au contestat autenticitatea documentelor.
Andreas Linde, preşedintele companiei care deţine acum drepturile asupra activităţilor Crypto, a declarat că până acum nu a avut cunoştinţă despre colaborarea firmei cu CIA şi BND.
“Noi, în cadrul Crypto International, nu am avut niciodată vreo relaţie cu CIA şi BND şi vă rog să mă citaţi. Dacă spuneţi că este adevărat, în mod absolut mă simt trădat şi familia mea se simte trădată, cred că mulţi angajaţi se vor simţi trădaţi, le fel şi clienţii”, a declarat Andreas Linde.
Guvernul Elveţiei a anunţat iniţierea unei investigaţii în acest caz. Documentele CIA şi BND relevă că oficiali elveţieni aveau cunoştinţă despre colaborarea secretă cu SUA şi Germania.
Potrivit documentelor, peste 120 de ţări au utilizat echipamente de criptare produse de firma Crypto AG începând din anii 1950 până în anii 2000. Documentele nu prezintă o listă completă, identificând 62 de clienţi. Printre clienţi figurează Austria, Cehoslovacia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Vaticanul, Iugoslavia, ONU, Argentina, Brazilia, Venezuela, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Filipine, India, Siria şi Liban.
Huawei, acuzații de spionaj. SUA, avertisment pentru toți aliații săi
Guvernul american a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor de telecomunicații ale producătorului chinez Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente, scrie profit.ro, care citeză Wall Street Journal.
Americanii cred că firma chineză reprezintă un risc, iar echipamentele furnizate pot fi folosite pentru spionaj. Huawei este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente pentru rețelele de comunicații, cu operațiuni inclusiv în România, țară aliată SUA și cu baze americane la Deveselu.
Presa americană relatează că administrația SUA ar intenționa să ofere ajutor financiar țărilor care blochează Huawei.
Lideri ai serviciilor secrete din SUA s-au declarat recent îngrijorați de modul în care Huawei și alte companii chineze s-ar putea implica în acte de spionaj. Comitetul Național al Partidului Democrat a avertizat candidații partidului la alegerile din noiembrie să nu folosească telefoane produse de Huawei sau ZTE, iar Departamentul Apărării a oprit vânzarea de telefoane mobile și modemuri fabricate de Huawei sau ZTE în magazinele din bazele militare, invocând rațiuni de securitate
De altfel, încă din primăvară Administrația Trump analiza emiterea unui ordin executiv care ar restricționa capacitatea unora dintre companiile chineze de a vinde echipamente de telecomunicații în Statele Unite, măsura vizând Huawei Technologies și ZTE. În paralel, între SUA și China a fost deja declanșat un război al tarifelor pentru diferite relații comerciale.
toata lumea spioneaza pe toata lumea
Hotul striga hotii!!!!!!!!!!!!!!!