Foștii directori ai Hexi Pharma – Flori Dinu și Mihai Leva – precum și firma producătoare de biocide au scăpat de răspunderea penală vineri, 3 martie, pentru acuzațiile de înşelăciune, uz de fals și participație improprie la zădărnicirea combaterii bolilor ca urmare a intervenirii prescripţiei. Decizia Curții de Apel București este definitivă.
Un complet de judecată format din magistrații Iuliana Marilena Ciolcă și Mihai Alexandru Mihalcea de la Curtea de Apel București au pronunțat decizia finală în dosarul în care Hexi Pharma – firma omului de afaceri Dan Condrea, care s-a sinucis – a fost deferită justiției în legatura cu livrarea dezinfectanților diluați către 340 de spitale din România.
- „Dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpata DINU FLORI sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, (…) zădărnicirea combaterii bolilor, în forma participației improprii, (…) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Aplica inculpatei măsura de siguranță a interzicerii funcției de manager într-o societate comercială, precum și exercitarea oricărei activități într-o societate având ca obiect producerea și comercializarea de biocide, pe o perioadă de 5 ani.
- Dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul LEVA MIHAI, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, (…) zădărnicirea combaterii bolilor, în forma participației improprii, (…) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale .Aplica inculpatului măsura de siguranță a interzicerii funcției de șef producție, precum și exercitarea oricărei activități într-o societate având ca obiect producerea și comercializarea de biocide, pe o perioadă de 5 ani.
- Dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpata SC HEXI PHARMA CO SRL pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 244 (n.r.- înșelăciune), uz de fals, în formă continuată, (…) participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, (…) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Va aplica inculpatei măsura de siguranță a interzicerii producerii și comercializarii de biocide, pe o perioadă de 5 ani”, se arată în decizia CAB.
Totuși, Hexi Pharma, firma care a livrat dezinfectanți diluați către 340 de spitale din România, a fost obligată să plătească despgubiri către unitățile medicale.
Procurorii, siliți de CCR să „depună armele” în Dosarul Hexi Pharma
Pe data de 8 noiembrie 2022, la ultimul termen de judecată, procurorul de ședință al Parchetului General a arătat în fața instanței că nu există altă opțiune decât încetarea procesului penal, urmare a ultimei decizii a ICCJ și a celor două ale CCR pe tema prescripţiei.
„Justiția nu are altă opțiune decât să lucreze cu materialul Legiuitorului (n.r. – Parlamentul). Există posibilitatea ca statul român să fie sancționat, în viitor, că nu a respectat Tratatul (n.r. – de aderare la Uniunea Europeană) dar, pentru moment, nu se poate reține o asemenea încălcare. Până la urmă, Legiuitorul are posibilitatea să reglementeze sau nu. Opțiunea pe care o are instanța în prezent nu poate fi alta decât să se conformeze. ÎCCJ impune această soluție de aplicare a deciziilor CCR, este o chestiune de legalitate. În condițiile acestea, apreciem că se impune admiterea apelului, desființarea hotărârii (n.r. – de condamnare) și încetarea procesului penal. Avem în vedere obligația respectării deciziilor CCR, care sunt obligatorii. Fiecare magistrat e evaluat profesional și în funcție de respectarea hotărârilor CCR. La fel e și la procurori. În caz contrar, există un risc de abatere disciplinară pentru magistrat. Atâta timp cât ICCJ și-a asumat un alt punct de vedere decât prof. Vintilă Dongoroz, atunci nu avem altă variantă decât să constatăm că nu avem un text de lege pe întreruperea prescipției. Dacă întreruperea prescripţiei nu mai produce efecte, atunci soluția nu poate fi alta decât întreruperea procesului”, a declarat procurorul de ședință al Parchetului General.
SRI ar putea să fie în spatele Hexi Pharma. Aceasta este o ipoteză a președintelui Active Watch, Mircea Toma, care a adus în discuție într-o intervenție la postul de televiziune B1 TV, posibilitatea ca Serviciul Român de Informații să fie finanțat prin firma de substanțe și produse medicale.
Acesta a spus că atâta timp cât dosarele DNA și DIICOT ale Hexi Pharma se sting foarte repede, se pot pune semne de întrebare.
„Dezvăluirile făcute de jurnaliștii menționati despre acțiunile Hexi Pharma este un risc la scara întregii țări.Aceasta activitate are o amploare de câțiva ani de zile, nu doar de ieri, alaltăieri.
Acesta a adus în discuție faptul că SRI-ul ar putea să controleze compania Hexi Pharma deoarece, de-a lungul timpului, aceasta a avut dosare le DNA sau la DIICOT, dar ele s-au stins rapid. Iar acest lucru pune anumite semne de întrebare despre persoana sau instituția care se află în spatele acestei firme.