Ultimul caz, dintr-un lung șir, este cel al tronsonului de autostradă Sibiu-Orăștie. O singurăofertă a fost depusăpentru expertiza lucrărilor efectuate pelotul 3al autostrăzii de către italienii de la Salini Impregilo. Tronsonul de autostradă Orăştie-Sibiu a fost închis în septembrie 2015, între Sălişte şi Cunţa, din cauza unor crăpături în asfalt. Controversatul tronson a înghiţit deja multe milioane de euro, el fiind practic deschis înainte de a fi gata, iar autorităţile continuă să lanseze alte licitaţii, de exemplu pentru achiziţia de utilaje pentru un lot de numai câteva sute de metri.
“A fost depusă o singură ofertă de către Asocierea SPC Elite Consulting SRL – Erre. VI.A Ricerca Viabilita’ Ambiente SRL (errevia) – PRO Iter Progetto Infrastrutture Territorrio (Proiter)”, se arată într-un comunicat al CNADNR.
Alin Goga spune însă că acest comunicat al CNADNR este „plin de minciuni”, iar firmele din asociere sunt de fapt subcontractori ai italienilor de la Salini Impregilo.
“Nu există niciun fel de calcul, e de noaptea minţii!”
„Au apărut şi articole în presă, au fost atribuite până în prezent contracte de 9,3 milioane lei (peste 2 milioane euro – n.r.), pentru închiriere de utilaje și pentru achiziţie de materiale, pentru Orăştie-Sibiu, lotul 3, pentru 225 de metri liniari”, a declarat, pentru ziarul PUTEREA, Alin Goga, consilier juridic în cadrul CNADNR.
Acesta subliniază pentru un astfel de proiect se face o listă cu anumite cantităţi necesare şi abia apoi poţi face comenzi.
„Lotul 3 are 22,1 km. Dacă împărţim 604 de milioane lei, cât este oferta Salini (pentru tot lotul 3 – n.r.), la 22,1 km, iese o sumă în jur de 27.391 lei pe metru liniar, care înmulţit cu 225 metri, cât este demolat acolo, ne iese o sumă în jur de 5-6 milioane lei. Ei bine, până acum, în regie proprie faţă de oferta care a rezultat dintr-o licitaţie, înseamnă că a depăşit o dată şi jumătate suma respectivă, fără a lua în calcul cheltuielile cu asfaltul şi alte lucruri care vin ulterior. Deci, în regie proprie, cu banii pe care îi fură domnul Homor (șeful CNADNR – n.r.), domnul Boloş (secretar de stat în Ministerul Transporturilor – n.r.) şi cu domnul Costescu (ministrul Transporturilor -n.r.), ajungem la un preţ dublu al autostrăzii”, spune Goga.
Banii cu care lucrează CNADNR sunt ai bugetului de stat, subliniază el.
„Acea garanţie care este executată aparţine bugetului de stat, nu sunt venituri proprii ale CNADNR. În mod normal, potrivit procedurilor în vigoare, banii aceia se duceau la bugetul de stat, apoi CNADNR făcea cerere către Ministerul Transporturilor, să-i spună că are nevoie de alocare bugetară, de acei bani, pentru că noi nu avem o alocare bugetară separată pentru reparaţia acestui drum. Apoi Ministerul Transporturilor făcea cerere către Ministerul Finanţelor, ca ordonator principal de credite. CNADNR nu are ca obiectiv de activitate să construiască drumuri. Ministerul Transporturilor ar trebui să facă o negociere. Nu există niciun fel de calcul (privind o estimare a cheltuielilor necesare, n.r.), e de noaptea minţii!”, punctează Goga.
“Fac ei nişte şpăgi, dau contractele cui vor muşchii lor!”
Acesta spune şi că, în cazul acestei licitaţii, CNADNR a invocat “urgenţa”, deși au trecut zece luni de la apariţia crăpăturilor din asfalt.
“Din septembrie şi până acum mai poţi să invoci urgenţa? (…) Da, domnişoară, fac ei nişte şpăgi, dau contractele cui vor muşchii lor, pe aceste proceduri. Şi înseamnă deturnare de fonduri şi încălcarea şi a Legii 500 şi a Legii 50, că lucrează fără autorizaţie de construire şi fără proiect şi a Ordonanţei 34 privind achiziţiile publice”, spune Goga.
El vorbeşte totodată şi de firmele din consorţiul care a depus singura ofertă, SPC Elite Consulting SRL – Erre. VI.A Ricerca Viabilita’ Ambiente SRL (errevia) – PRO Iter Progetto Infrastrutture Territorio (Proiter).
“Elite Consulting este tot o firmă a lui Dan Stratan. Firma Tecnic care a făcut proiectarea acolo îi aparţine lui Dan Stratan, care a făcut un proiect prost şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat acolo, nenorocirea. Acum au venit la această licitaţie tot o firmă a lui Dan Stratan şi firmele italiene sunt tot subcontractanţi ai lui Salini Impregilo. Adică ce o să facă această firmă cu expertiza? Să arate cât de bine au lucrat italienii şi cât de proşti suntem noi, românii?”, subliniază reprezentantul Grupului de inițiativă pentru restructurarea și reprofesionalizarea CNADNR.
Expertiza va cântări greu în instanţă, spune Goga, pentru că teoretic este independentă.
Șeful CNADNR, salariu de 7.000 euro pe lună
“Cătălin Homor (şeful CNADNR – n.r.) a ieşit în data de 4 aprilie şi a spus că o să facă o direcţie de proiectare, şi a făcut direcţia de proiectare, cu 40 de oameni şi 63 de posturi. Ştiţi ce face acum? Dă prin încredinţare directă proiectarea pentru cei 225 de metri firmei Tecnic. Păi atunci de ce ai mai făcut direcţia de proiectare şi cheluieşti atâţia bani pe salarii dacă tu tot dai o proiectare printr-o metodă din asta ciudată, lui Tecnic, deci tot lui Dan Stratan, cel care ţi-a proiectat dezastrul de pe Orăştie-Sibiu lotul 3? Şi mă uit că l-au arestat pe amărâtul ăla la Opera Română pentru 10.000 de euro că a dat cu var pe acolo. Păi să vină aici procurorii să vadă cum 10.000 de euro pe oră fură ăştia aici. 10.000 de euro pe oră! În fiecare ziulică. Cum s-a făcut ziua, cum pac! Başca că mai stă Homor pe 7.000 de euro salariu”, spune Goga.
O porţiune de 200 de metri din autostrada Sibiu-Orăştie, aflată în zona kilometrului 60 şi deschisă în noiembrie 2014, se demolează şi se reface complet pe cheltuiala antreprenorului, compania italiană Salini Impregilo, din cauza unor probleme la fundaţie cauzate de infiltraţii. Termenul de remediere a problemelor fusese însă stabilit iniţial de autorităţi pentru luna decembrie a anului trecut.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat că luni s-au deschis ofertele pentru procedura de atribuire a contractului de achiziție publică „Expertiza tehnică asupra lucrărilor executate pentru obiectivul Autostrada Orăștie – Sibiu, lot 3, cuprins între km 43+855 – km 65+965, în lungime de 22,11 km”. În perioada următoare, comisia de evaluare va finaliza procesul de evaluare a singurei ofertei depuse.
Durata contractului este 15 luni de la data intrării în vigoare. Primele 5 luni ale contractului sunt pentru finalizare expertizei tehnice. După primele 3 luni de la începerea contractului vor urma 12 luni necesare pentru instalarea sistemului de monitorizare a zonelor cu instabilitate a terenului.
“Având în vedere situația existentă pe acest lot, a defectelor existente în șantier și a lucrărilor rămase de executat, se impune clarificarea calității și cantității lucrărilor executate în șantier prin expertizarea acestora. Expertiza se va pronunța și asupra Proiectului tehnic de execuție”, spun oficialii CNADNR. Puterea.