Pompierii fac mai multe recomandări credincioşilor care sărbătoresc Paştele Catolic sau Floriile Ortodoxe să fie atenţi unde pun lumânările şi candelele aprinse în locuinţe pentru a evita producerea unor incendii. În același timp, autoritățile oferă sfaturi pentru preoţii care desfăşoară slujbe în biserici, scrie Agerpres.
În carul unei conferinţe de presă la sediul MAI, purtătorul de cuvânt al IGSU, Marin Adrian, a oferit câteva recomandări pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite în acest sfârşit de săptămână:
- în locuinţă, amplasarea lumânărilor şi a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanţă de perdele, materiale lemnoase sau electrocasnice (exemplu: într-o farfurie cu puţină apă);
- în nicio situaţie, nu lăsaţi lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate şi nu adormiţi cu lumânările aprinse;
- nu lăsaţi lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor. E bine să acordaţi o atenţie sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situaţiile în care viaţa sau bunurile pot fi puse în pericol.
De asemenea, pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor, pompierii îi sfătuiesc pe preoţi şi enoriaşi să ia următoarele măsuri:
- lumânările sau candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului;
- evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;
- parcarea maşinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.
În perioada sărbătorilor prilejuite de Paştele Catolic şi de Floriile Ortodoxe, peste 5.000 de pompieri vor fi, zilnic, la datorie.
IGSU a anunţat că echipajele de pompieri, care încadrează aproape 3.800 de mijloace tehnice, sunt pregătite să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii.
Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor peste 500 echipaje SMURD, dintre care 322 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 40 de unităţi de terapie intensivă mobilă (11 specializate în tratament nou născuţi), 42 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, precum şi 120 autospeciale pentru descarcerare.
Pe linie preventivă, pompierii vor derula activităţi de verificare la lăcaşurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanţi, precum şi la construcţiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Astfel de acţiuni vor fi efectuate şi la unităţi turistice sau la obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice.
Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire vor urmări aspecte privind dotarea cu stingătoare, menţinerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi asigurarea accesului autospecialelor de intervenţie la construcţiile bisericeşti şi hidranţii exteriori.