SOCANT: Șoferii agresivi în trafic ar putea fi amendați de polițiști!!

0

Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a pus în dezbatere publică o propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Ordonanţa prevede o serie de modificări majore asupra Codului Rutier inclusiv sancțiuni și amenzi uriașe pentru comportamentul agresiv în trafic și manevre nelegale pe autostradă.
Proiectul de ordonanţă prevede o serie de modificări cum ar fi majorarea sancţiunilor existente în legislaţie sau introducerea unor noi sancţiuni cu scopul de a ridica nivelul de siguranţă al circulaţiei rutiere.
În preambulul proiectului de ordonanţă a fost prezentat unul dintre evenimentele rutiere colective care au stat la baza redactării modificărilor legislative.
Este vorba despre mai multe evenimente rutiere produse în data de 16.07.2021, pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, unde s-au înregistrat 5 accidente de circulaţie, unele dintre acestea soldate cu rănirea mai multor persoane.
Totodată, a fost constată o conduită neadecvată adoptată imediat producerii evenimentelor rutiere colective de către conducătorii vehiculelor care circulau pe Autostrada A2, prezentată în spaţiul public.

Interzicerea şi sancționarea comportamentului agresiv la volan

Câteva dintre cele mai importante modificări aduse de prezentul proiect de ordonanţă vizează interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
Acestea vor fi sancţionate cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni  cu sume cuprinse între 1.305 lei  și 2.900 lei.
MAI mai propune și modificarea contravenţiei pentru circulația nejustificată cu un autovehicul pe banda de urgenţă a autostrăzii . Polițiștii rutier vor ca amenzile să fie mărite de la 580 lei-725 lei la 1.305 lei -2.900 lei.

120 de zile fără permis pentru manevre nelegale pe autostradă

Sancţionarea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, de a circula sau de a traversa de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile, de a circula în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională.

90 – 120 de zile permisul suspendat pentru contravenții la trecerile la nivel cu calea ferată

Majorarea sancţiunii contravenţionale complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.

Un nou prag de viteză pentru supendarea cu 120 de zile a permisului

Reglementarea unui nou prag de viteză, respectiv depăşirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză, pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.

Clasele de sancţiuni

  • Clasa I: 2/3 puncte-amendă.
  • Clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă.
  • Clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă.
  • Clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă.
  • Clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Pentru ca modificările prevăzute de proiectul de OUG să se aplice acesta trebuie adoptat de Guvern ca apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

2 afisări
Spune ce crezi
hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*