Nicoleta Nicolicea, soția deputatului PSD Eugen Nicolicea, care conduce și Comisia Juridică a Camerei, a fost numită la începutul anului șef de serviciu în cadrul operatorului sistemului național de transport al gazelor naturale Transgaz, la Unitatea de Management care se ocupă de implementarea proiectului secțiunii românești a gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), care va interconecta rețelele de gaze naturale din cele patru state, investiție estimată la 560 milioane euro, din care 179 milioane euro vor fi acoperiți de UE.
Potrivit declarației sale de avere depusă la numirea în funcție, datată 14 februarie 2017, Nicoleta Nicolicea a lucrat și anul trecut la Transgaz, pe o funcție neprecizată, în care a încasat venituri salariale anuale totale nete de 47.176 lei, în medie circa 3.900 lei pe lună, plus diurne de deplasare și tichete de masă în valoare de 9.215 lei.
Aceste informații nu corespund însă cu cele din ultima declarație de avere a soțului Eugen Nicolicea, din 18 ianuarie 2017, unde se menționează că Nicoleta Nicolicea a încasat anul trecut în total 25.346 lei (circa 2.100 lei pe lună) din salariul de consilier la Guvern, plus drepturi de autor de 8.835 de lei ca ziarist la publicația online Sursa Zilei.
De altfel, și în declarațiile de avere depuse de cei doi soți în anul 2016 sunt trecute, în dreptul Nicoletei Nicolicea, aceleași informații, cu privire la veniturile încasate în 2015: 25.346 lei (circa 2.100 lei pe lună) din salariul de consilier la Guvern și drepturi de autor de 8.835 de lei de la Sursa Zilei.
Nicoleta Nicolicea a fost numită consilier la Cancelaria primului ministru în 2014, în mandatul de premier al fostului lider PSD Victor Ponta, în Guvernul căruia soțul Eugen Nicolicea, pe-atunci la UNPR, era ministru delegat pentru relația cu Parlamentul.
Anterior, ea a fost membru în Consiliul de Administrație al TVR, în perioada 2010-2013. În ultimul an de mandat a încasat în total din indemnizația de membru al CA-ului televiziunii publice suma de 31.536 lei, respectiv circa 2.600 lei pe lună.
Soția lui Eugen Nicolicea, proaspăt șef de serviciu la Unitatea de Management de Proiect BRUA din cadrul companiei de stat Transgaz, a mai lucrat și la Compania Națională Poșta Română ca salariat, în perioada 2011 – 2013, pe o funcție neprecizată, în ultimul an încasând din salariu 26.593 lei, cam 2.200 lei pe lună.
Nicoleta Nicolicea, fostă Vera, este jurnalist de la începutul anilor ’90 și a lucrat, printre alte publicații, la Sursa Zilei, Click, Cronica Română și Evenimentul Zilei.
În martie anul acesta, Ministerul Energiei a anunțat că a emis autorizația de construire pentru proiectul secțiunii românești a gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), care va interconecta rețelele de gaze naturale din cele patru state, investiție estimată la 560 milioane euro, din care 179 milioane euro vor fi acoperiți de UE.
Proiectul a apărut după eșecul Nabucco și presupune dezvoltarea unei capacități de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) și Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte. BRUA va străbate teritoriul României pe o distanță de 528 de kilometri, de la sud, din județul Giurgiu, spre vest, traversând județele Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. Noul gazoduct va avea o capacitate maximă de livrare de gaze de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria și 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.
Transgaz a demarat încă din decembrie anul trecut procedurile de achiziții publice necesare proiectului. Până acum, compania a lansat licitații pentru cumpărarea de grupuri de comprimare, material tubular, robinete speciale și îmbinări electroizolante monobloc, valoarea totală estimată a contractelor fiind de circa 300 milioane euro, cu TVA inclusă. Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, controlat de statul român prin Ministerul Economiei, cu peste 56% din acțiuni, intenționează să împrumute 150 de milioane de euro de pe piețele internaționale de capital pentru finanțarea lucrărilor.
Anul trecut a fost adoptată o Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor declarate de importanță națională în domeniul gazelor naturale, cum ar fi BRUA, care prevede numeroase derogări de la legislația în vigoare privind regimul proprietății, autorizațiile de construcție, protecția mediului șamd, în vederea urgentării obținerii de către Transgaz a aprobărilor și autorizărilor legale necesare demarării acestor proiecte, ceea ce a făcut ca operatorul sistemului național de transport de gaze să ia în timp record toate autorizațiile.