casarusu.ro/

- Advertisement -

starshiners.ro

- Advertisement -

- Advertisement -

Şpagă pentru profele de la Medicină

Spagare din facultate!

eurogsm.ro

- ADS -

Două cadre universitare de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea au ajuns în spatele gratiilor, fiind prinse în timp ce luau şpagă de la studenţi pentru a-i trece la examene sau pentru a le da note maxime astfel încât să ocupe un loc la buget.

Adriana Pirte, şefa Departamentului de Medicină Dentară, şi Camelia Dalai, şefa de lucrări din cadrul aceluiaşi departament, au fost denunţate de studenţii cărora le vindeau examenele. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au declanşat anchete pentru fapte petrecute în 2016.

Potrivit anchetatorilor, profesoara Adiana Pirte este acuzată de 15 infracţiuni de luare de mită. Este vorba despre sume de bani cuprinse între 50 şi 400 euro luate de la diferiţi studenţi pentru promovarea examenelor la disciplina „Endodonţie”.

Banii nu erau primiţi în facultate ci, după o strategie atent pusă la punct, în cabinetul medical din Oradea, unde  studenţii s-au programat anterior telefonic sub pretextul unor consultaţii medicale, iar la momentul sosirii în cabinet aceştia îi relatau cadrului universitar că de fapt sunt studenţi şi doresc promovarea unor examene. Adriana Pirte era profesor universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea şi titular a cursurilor de învăţământ „ Endodonţie I”, „ Endodonţie II”, „Endodonţie III”, „Diagnostic Orodentar şi Ergonomie” şi „Reconstituiri ale Coroanei Dentare“.

Potrivit anchetatorilor, Pirte a primit pe 31 Mai 2016  50 de euro cu titlu de mită de la martorul denunţător, pentru promovarea unui examen la disciplina „ Endodonţie 2”, în aceeaşi zi a mai primit tot de 50 de euro pentru promovarea unui examen la disciplina „ Endodonţie 3”.

Autohut.ro
Stomatologi pe bani

Pe 2 iunie 2016, profesoara primea 200 de euro pentru promovarea a două examene la disciplina „Endodonţie 2”, examene din care unul a fost susţinut de către martorul denunţător şi celălalt de un alt student. O săptămână mai târziu, alţi 150 de euro intrau în buzunarele universitarei, pentru promovarea a 3 examene la disciplina „Diagnostic orodentar şi orgonomie”, examene din care unul a fost susţinut de către martorul denunţător şi celelalte susţinute de către alţi studenţi.

Pe 30 iunie 2016, Pirte primea o pereche de cercei din argint în valoare de 240 de lei, pentru promovarea unui examen la disciplina „ Endodonţie 1”. Tot în aceeaşi zi a mai primit un set de parfum în valoare de 170 de lei, pentru îndeplinirea atribuţiilor de şef al Comisiei de echivalare a studiilor privind studenţii transferaţi din alte centre universitare.

Adriana Pirte si Camelia Dalai Foto-ebihoreanul.ro
melimeloparis.ro

În sesiunea din toamnă, mai exact pe 6 septembrie 2016, Pirte a primit 100 de euro pentru promovarea a două examene la disciplinele „Endodonţie 1” şi „Endodonţie 2”, 200 de lei, pentru promovarea unui examen la disciplina „ Endodonţie 3”, câte 50 de la trei studenţi pentru promovarea unui examen la disciplina „Endodonţie 2”, în timp ce pe 13 septembrie a primit 400 de lei pentru promovarea a două examen la disciplinele „Endodonţie 1” şi „Endodonţie 2”. Pe data de 22 septembrie, Pirte a mai primit 400 de euro pentru promovarea a trei examene la disciplinele „Endodonţie 1”, „Endodonţie 2” şi „Endodonţie 3”.

“Activitatea infracţională a inculpatei s-a desfăşurat în fiecare sesiune de examene din cursul anului 2016, activitate care nu ar fi fost întreruptă în lipsa intervenţiei organelor statului”, arată procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Mită la cabinet

În ce o priveşte pe Camelia Dalai, procurorii au reţinut în sarcina acesteia şase infracţiuni de luare de mită şi două infracţiuni conexe ceor de corupţie. Din referatul procurorilor reiese că şefa de lucrări şi titulara disciplinei Protetică Dentară, din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, a primit în cabinetul medical din Oradea, parfum marca Avon, creme de corp, cafea, bani, sau chiar şi 2 kilograme carne de iepure. Toate acestea erau pentru promovarea examenului la disciplina Protetică Dentară.

Pe 5 iulie 2016, Dalai a primit în cabinetul medical  un parfum marca Avon, 2 creme de corp şi suma de circa 300 de lei, pentru a-I acorda studentei o notă mare la examenul de la disciplina Protetică Dentară, pe care aceasta urma să-l susţină în sesiunea de restanţe şi măriri din luna septembrie 2016.

În primăvara lui 2016, Dalai a primit de la studente un “cadou” reprezentând un stilou în valoare de 200 lei, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu referitoare la acordarea de note mari şi promovarea examenelor la disciplina Protetică Dentară”, arată procurorii.

Universitara mai este acuzată că s-ar fi folosit de funcţia sa şi ar fi încredinţat către doi studenţi subiecte de examen rezolvate pentru ca aceştia să ia note maxime şi să intre în următorul an pe locuri bugetate.

“Fenomenul corupţiei în România este foarte înrădăciant în conştiinţa socială şi afectează buna funcţionare a instituţiilor statului, acest flagel reflecându-se profund în sistemul de învăţământ în domeniul medical”, arată procurorii în referatul cu propunere de arestare preventivă.

Ambele profesoare au fost arestate preventiv, şi, potrivit unor surse, procurorii au în vizor şi alte cadre universitare de la Medicină.

VIZUALIZAT 21 ori,
 acai berry 900 apteka
Citește și

Lasă un răspuns