Statele NATO au „undă verde” pentru a trimite Ucrainei avioane de vânătoare, spune Antony Blinken (SUA)

1

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că statele NATO au primit undă verde pentru a trimite Ucrainei avioane de vânătoare, în contextul în care Washingtonul și aliații săi continuă eforturile pentru a ajuta Kievul să se apere de ofensiva militară a Federației Ruse, transmite CBS News.

Întrebat dacă guvernul polonez ar putea trimite avioane de vânătoare în Ucraina, șeful diplomației americane a spus: „Asta primește undă verde”.

„De fapt, discutăm chiar acum cu prietenii noștri polonezi despre ceea ce am putea face pentru a le acoperi nevoile în cazul în care aleg să furnizeze ucrainenilor acese avioane de vânătoare. Ce putem face? Cum putem ajuta pentru a ne asigura că primesc ceva să acopere avioanele pe care le oferă ucrainenilor?”, a continuat Antony Blinken.

 

După atacul cu rachete care a distrus complet aeroportul de la Vinița, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut încă o dată Occidentului să trimită Kievului avioane de vânătoare.

Un purtător de cuvânt de la Casa Albă a confirmat pentru CBS News că administrația Biden evaluează capabilitățile pe care le-ar putea furniza pentru a oferi avioane Poloniei în eventualitatea în care Varșovia va decide să transfere avioane Ucrainei, însă a explicat că există mai multe semne de întrebare din acest punct de vedere, inclusiv în ceea ce privește modalitatea de transfer.

De altfel, chiar duminică, Ministerul rus al apărării a transmis că orice țară care pune la dispoziția Ucrainei aeroporturi pentru atacuri asupra forțelor ruse poate fi considerată parte din conflict. În declarația sa, purtătorul de cuvânt al instituției de la Moscova a menționat și România.

„Știm cu certitudine că avioane de luptă ucrainene au zburat în România și în alte țări vecine”, a spus Igor Konașenkov, citat de AFP preluată de Barron`s.

„Utilizarea rețelelor de aeroporturi sau aerodromuri din acele țări ca bază pentru aeronavele militare ucrainene și folosirea lor subsecventă împotriva forțelor armate ruse poate fi tratată ca o implicare a acestor state într-un conflict armat”, a continuat oficialul rus, potrivit Reuters preluată de Haaretz.

20 afisări
Afișează comentarii (1)
hot girl striptease sexy nude poledance desktop stripper

ADS*