Ursul care a ucis sâmbătă un cioban din Teleac s-a întors azi la aceeași stână!

answear.ro

Mesajul de RO-ALERT privind un nou atac la stâna din comuna Gornești, județul Mureș, unde un cioban în vârstă de 80 de ani a fost ucis sâmbătă de urs, a fost trimis astăzi în jurul orei 11,00, chiar în timp ce la Primărie avea loc o dezbatere pe tema înmulțirii atacurilor urșilor în zonă.

În această dimineață au fost emise, de altfel, două mesaje RO-ALERT  pentru stânele din Teleac, unde urșii au ucis mai multe oi.

O altă avertizare pentru populație a fost trimisă noaptea trecută și pentru localitatea Ilioara, unde ursul a pătruns în gospodării și a ucis mai mulți porci. Pe lângă pierderea tatălui, fiul ciobanului din Teleac ucis de urs a fost nevoit să privească cum animalul îi ucide oile, au precizat reprezentanții APM Mureș, potrivit cărora legea nu permite intervenția în acest caz decât atunci când vine aprobarea de la Minister, adică după câteva săptămâni.

Azi-noapte a fost publicată în Monitorul Oficial noua Ordonanță a Guvernului care permite primarilor să decidă intervenția în astfel de cazuri, însă doar pentru intravilan, și nu la stână.

La dezbaterea de la Primăria Gornești au participat parlamentarii mureșeni Cristian Chirteș, Ervin Molnar și Kolcsár Károly, alături de mai mulți fermieri din zonă.

Oamenii sunt revoltați de lipsa de intervenție, iar unii dintre ei deja au plecat de la stâne de frica urșilor, a precizat primarul comunei Gornești, Kolcsár Gyula:

(nr. red.Parlamentarii) au spus că o să se facă o interpelare într-un timp foarte scurt pentru luarea deciziilor normale. Până la urmă am aflat dar am citit și eu în Directiva Europeană că se dă derogare la reglarea nivelului populațional prin recoltare. Oamenii sunt foarte revoltați și sunt nemulțumiți și din punctul de vedere al despăgubirilor și s-a născut deja și nesiguranța care e o problemă extraordinar de mare pentru oieri cărora le pleacă ciobanii… Exact cât stăteam noi aici la ședință, iarăși a devorat acolo două animale la ferma domnului Alexandru Roman.

Și în Harghita a avut loc aseară un nou atac asupra unui bărbat de 46 ani, care se afla la o stână din zona Caşinu Nou. Acesta a ajuns la spital cu mai multe răni la torace și abdomen.

VIZUALIZAT 10 ori
bottegaverde.ro

- ADS -

Sursa: RADOR

Lasă un răspuns

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More