Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Kievul va discuta cu NATO pentru crearea unei coaliții de state vecine, printre care și România, pentru a ajuta doborârea rachetelor rusești deasupra teritoriului Ucrainei, transmite Kyiv Independent.
Rachete sau drone rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și României în mai multe rânduri, iar resturile lor au fost găsite pe teritoriile celor două țări NATO care se învecinează cu Ucraina.
Varșovia și Bucureștiul au ridicat în repetate rânduri avioane de vânătoare pentru a-și proteja spațiul aerian în timp ce forțele ruse lansau atacuri aeriene de amploare asupra Ucrainei, însă aeronavele nu au fost niciodată folosite pentru a distruge aceste ținte.
„Trebuie să lucrăm la posibilitatea tehnică de a utiliza avioane de luptă din țările vecine împotriva rachetelor (rusești) care lovesc Ucraina în direcția vecinilor noștri. În primul rând, țările din alianță”, a spus Volodimir Zelenski.
Vorbind cu jurnaliștii, președintele Ucrainei a catalogat o astfel de mișcare ca fiind „o responsabilitate foarte mare” care ar putea fi dificilă pentru parteneri, dar a mandatat diplomați să organizeze o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta problema.
„Vreau să încerc acest instrument, astfel încât țările NATO să poată discuta cu Ucraina despre posibilitatea unei astfel de mici coaliții a țărilor vecine care să doboare rachetele inamice (deasupra Ucrainei)”, a adăugat el, potrivit sursei citate.
Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat la jumătatea, lunii iulie, că Varșovia ia în considerare propunerea Kievului de a doborî rachetele rusești care zboară spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spațiul aerian al Ucrainei. Propunerea a fost inclusă într-un acord de securitate semnat între cele două națiuni.
Ideea a întâmpinat o opoziție puternică în rândul altor membri ai NATO. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că doborârea dronelor sau rachetelor rusești deasupra Ucrainei „iese din discuție„, în timp ce secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a sugerat că un astfel de pas ar atrage alianța în război.
În urmă cu două săptămâni, pe rețelele de socializare s-au răspândit videoclipuri care ar fi arătat că apărarea aeriană a României a doborât drone rusești în timpul atacului acestora asupra Ucrainei, însă Bucureștiul a respins afirmațiile.